• 11.2C Novo mesto
  • 01:16
  • Sre, 08.07.2020

Liffe filmski festival – od filmov iz tretjega sveta do filmov s pohujšljivo vsebino

Liffe je ljubljanski mednarodni filmski festival, ki je lansko leto slavil 30. obletnico.  Liffe je največji slovenski mednarodni filmski festival, ki pa je povsem primerljiv tudi z evropskimi podobnimi festivali. V Ljubljano vsako leto pripelje izbrane filme in nagrajence vseh famoznih festivalov kot so: Cannes, Amsterdam, Rotterdam in podobni. Največji slovenski filmski festival od leta 1990 naprej poteka v Ljubljani. Liffe je v svoji osnovi namenjen širšemu občinstvu, saj z različnimi filmskimi sklopi med seboj poveže različne generacije. Vsako leto se Liffe prične jeseni, nekje sredi novembra. Med nekaterimi filmoljubci je celo tako priljubljen, da zanj vzamejo tudi dopust.

V štirinajstih dneh, toliko kot poteka festival Liffe, se predstavijo različne, večinoma manj znane produkcije, ki drugače ne zaidejo tako pogosto v slovenske kinematografe. Ko so v igri številke, je znano, da Liffe vsako leto privabi med 40.000 in 50.000 ljubitelji dobrih filmov in filmskih navdušencev, ki redno spremljajo filmsko dogajanje. Namenjen je vsem starostnim skupinam, vsak najde kaj zase, od najmlajših do najstarejših, saj zadovolji okuse širšega kroga občinstva, ki ima različne okuse za kakovostne filme. Po raziskavah, ki so jih naredili za Liffe, si ljudje na Liffu povprečno ogledajo pet filmov. Za vse ljubitelje filmskega festivala pa tudi ta informacija, da od 15. januarja do 3. junija 2020 poteka tudi Abonma Liffe po Liffu.

Zgodovina filmskega festivala Liffe

Ljubljanski mednarodni festival od leta 2007 dalje vodi programski direktor Simon Popek, prej pa ga je dolgih osemnajst let vodila Jelka Stergel. Festival Liffe se je pričel ustvarjati leta 1989, ko so Jelka Stergel in ekipa pričeli z ustvarjanjem festivala, ki se je takrat imenoval FAF – film, art, fest. Toda začetki pa niso bili ravno lahki, saj so bili to časi socializma in pogled na film je bil popolnoma drugačen kot danes. Večino filmov so uvozili centralizirano in festivalov sploh še niso poznali. Jelka Stergel se je na podlagi lastne frustracije, da Slovenija ni imela aktualne ponudbe na tem področju odločila ustanoviti neodvisno distribucijo, ki jo je imenovala Distribucija Cankarjev dom. Na ta način so bojkotirali jugoslovansko filmsko sceno, ki je imela največ pri nadzorovanju nakupov filmov. S pomočjo podpore filmskih strokovnjakov, kakršni so bili Silvan Furlan, Bojan Kavčič, Stojan Pelko, Zdenko Vrdlovec in še nekaj drugih, je bil organiziran tudi prvi mednarodni filmski festival. Ime FAF se je spremenilo v LIFFE leta 1997 in sicer na predlog Ministrstva za kulturo. Potreba po festivalu je bila velika tudi zato, da se preseže provinicializem na področju kinematografije. Dandanes je filmski festival Liffe že utečen in ga ni potrebno toliko predstavljati, saj ima že redno in zvesto občinstvo.

Liffe ponuja od filmov iz tretjega sveta do filmov z žgečkljivo vsebino

Na filmskem festivalu si lahko pogledamo tako filme iz tretjega sveta, kot tudi filme z vsebino, ki drugače redkeje pristanejo v kinematografih. Programski direktor festivala Liffe pravi, da dobri filmi obstajajo in da so tudi predvajani. Nekaj časa nazaj so v ekipi Liffe preverili Ljubljančane z anketo o tem kako dobro poznajo filmski festival Liffe. Izkazalo se je, da je največji problem izgovorjava samega imena. Programski direktor, Simon Popek pravi, da ni pravega in napačnega odgovora. Sicer pa kratica Liffe izvira iz imena Ljubljanski filmski festival, simbolizira pa skupno točko umov in src tisočerih ljubiteljev dobrih art filmov iz različnih delov sveta. Liffe je med drugim tudi platforma za mnoge premiere. Navadno so festivalska prizorišča v Linhartovi in Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma, Kinodvoru, v kinu Bežigrad in Komuna, v Slovenski kinoteki, Mariboxu, mestnem kinu v Celju in v Anton Podbevšek teatru Novo mesto. Osrednje festivalsko središče se dogaja v drugem preddverju Cankarjevega doma.

Kako pa je s filmskimi festivali danes, ko je internetna doba dodobra spremenila »pravila igre«?

Prvi filmski festivali so načeloma nastajali na popolnoma drugačen način in v drugačnih okoliščinah kot danes, saj filmov ljudje niso mogli gledati preko cd-jev, dvd-jev in spleta. Če se je želelo videti film, je bilo potrebno iti v kino ali pa se udeležiti kakšnega filmskega festivala, ko so ti prišli v ospredje. Nekaterih dobrih filmov na filmskem festivalu Liffe namenoma ne predvajajo, ker jih je že dobiti na spletu in na različnih drugih uradnih in neuradnih platforma ter potem niso relevantni za udeležence, ker so jih že videli. Za festival Liffe se držijo pravila, da če se žanrske filme da dobiti že prej na DVD-ju, na spletu ali podobnem, jih na filmskem festivalu ne bo. Na način kot pa se predvajajo filmi na filmskem festivalu Liffe, pa je nekaj posebnega tudi zaradi tega, ker se festival dogaja v okvirih Cankarjevega doma, kar je še posebej zanimiva izkušnja.  Glede na to, da pa se na Liffu najde za vsakega nekaj, pa bo gotovo tako tudi letošnjo jesen in nič ni boljšega od tega, da se na lastne oči in ušesa o tem prepričate kar sami.

Avtor: M.S.

Fotografije: Uradna fb stran LIFFe