• -0.86C Novo mesto
  • 08:14
  • Sre, 25.11.2020

Ljubljana Fashion Week se vse bolj uveljavlja

Ljubljana Fashion Week že kar nekaj časa pušča svojevrsten pečat. Po vzoru drugih modnih prestolnic tudi Ljubljana že nekaj časa vsako leto gosti modne dogodke. Fashion week je v osnovi modni dogodek, ki traja teden dni. Na njem se predstavijo različni modni oblikovalci in njihove blagovne znamke, kolekcije in modne revije. Na različnih modnih tednih, ki se družno imenujejo Fashion week, se predstavijo trendi in smernice za prihajajočo sezono. Najbolj znani dogodki Fashion Week se dogajajo v glavnih prestolnicah po vsem svetu. Med njimi so: New York, London in Milano. Ta štiri mesta poberejo največ medijske pozornosti in obleganosti.  Prav tako pa se Fashion Week odvija tudi Sidneyju, Berlinu, Dubaju, Los Angelesu, Monacu, Rimu, New Delhiju, Tokyju in še v mnogih drugih mestih. Koncept tedna mode Fashion Week sicer izvira iz Pariza, kjer so tržniki pričeli najemati ženske za nošenje modnih predmetov na javnih mestih. Te parade so postale lastni socialni dogodki. V Franciji se tovrstne revije še vedno imenujejo »Defiles de mode« kar v prevodu dobesedno pomeni modne parade. Leta 1903 je trgovina v New Yorku z imenom Ehrich Brothers postavila prvo modno revijo v državi, ki je v trgovino zvabila ženske srednjega sloja. Do leta 1910 so številne trgovine in veleblagovnice prirejale svoje razstave, toda s prihodom »modnih parad« na sceno, so se trgovci odločili uporabiti idejo tudi v praksi. Tovrstne modne parade so bile učinkovit način za promocijo trgovin in povečanje prometa. Do dvajsetih let prejšnjega stoletja so modno revijo uporabljali trgovci po vsej državi. Navadno so potekale med kosilom ali čajem. Bile so zelo popularne in zabavale so na tisoče množic. Leta 1943 je bil organiziran prvi teden mode – newyorški teden mode. Njegov namen je bil ponuditi modnim kupcem alternativo francoski modi med drugo svetovno vojno, ko modni ustvarjalci niso mogli potovati v Pariz. Do leta 1994 so bile revije po različnih lokacijah od hotelov do podstrešij. Od leta 1994 do 2009 je prireditev potekala parku Bryant. Prvi pariški teden mode se je pričel leta 1973.

Ljubljana fashion week

Ljubljana fashion week

Ljubljana Fashion Week se je v Sloveniji pričela skromno.

Ljubljana se je tednom mode, ki jih predstavljajo v mestih kjer ima moda veliko noto, pridružila pred petimi leti. Seznam mest po Evropi, ki že imajo Fashion Week je drugače že kar velik in ekskluziven. Prestižna nemška avtomobilska znamka Mercedes Benz ima že od leta 1996  visoko dodano vrednost v modi. Tudi v Sloveniji se zadnja leta po mnenju modnih poznavalcev, pridobiva vedno večji pomen in zanimanje za modo, modno oblikovanje, estetiko in dizajn. V Sloveniji se je pričelo s tem, da je Melinda Rebek producentka dogodka poskrbela, da se je pričel tudi Ljubljana Fashion Week. Pričelo se je v Mestnem muzeju, nekoliko negotovo in potem nadaljevalo do prve prave večje editicije na Kongresnem trgu. Po njenem mnenju se je do danes naredil velik preskok in preboj v razumevanju in poznavanju mode in modnih poznavalcev v Sloveniji. Prav tako pa se je tudi razširila zavest, da je moda za vse, ne le za elitne posebneže. Tega se zaveda tudi vedno več obiskovalcev dogodkov kot so Ljubljana Fashion Week, katerim so tudi s pomočjo tovrstnih dogodkov postali bolj poznani modni oblikovalci in navsezadnje tudi kupci njihovih izdelkov. Ljubljana Fashion week pa ima tako kot vsa druga navado gostiti velika imena iz sveta modne industrije. Poleg tega pa poskrbijo tudi za prijetno druženje tako za modne navdušence, kot tudi za domače in tuje medije, blogerje, fotografe in ostale.

Ljubljana fashion week

Ljubljana fashion week

Ljubljana Fashion Week 2019 in ozaveščanje z zeleno noto

Ljubljana Fashion Week pa se večinoma ne pokloni zgolj ženski modi temveč tudi moški modi. Na zadnjem tednu mode so imeli moški posebno ekspidicijo mode in sicer klasično ter avantgardno. Prav tako je bilo prisotno tudi ozaveščanje mode z zeleno noto. Imeli so dobrodelno konotacijo in sicer modni performans znamke Benedetti life, ustvarjen izpod rok Mateje Benedetti. Matejina znamka  je opozarjala na živalske vrste, ki so bile in so še zmeraj ogrožene na račun uničevanja naravnega habitata, podnebnih sprememb in divjega lova. Znamko Mateje Benedetti pa se že nekaj časa povezuje z ekološko modo in varovanjem okolja ter tudi s trajnostnim razvojem. V tistem času so bili tudi požari v Amazonskem pragozdu, kar je sovpadlo z modno revijo in v ta namen so predstavili tudi originalne slike iz amazonskega pragozda. Nastop je imel tudi dobrodelno noto, saj so del dobička od prodanih oblačil namenili gradnji indijanske tradicionalne šole plemena Yawanawa. Ljubljana Fashion week dogodek zadnja leta dokazuje, da je v Sloveniji veliko zanimanje za modo, vsaj iz tega vidika, ker se ga udeleži veliko gostov, radovednežev, fotografov in ostalih modnih navdušencev na tak ali drugačen način. Slovenija sicer ni velika država, toda če ko se odpiramo novim poznanstev, nam ta lahko pustijo veliko, prav tako pa je tudi obratno, tudi drugi spoznajo nas. Tovrstni dogodki so odlična priložnost za mreženje podobno mislečih ter kreiranje novih idej, zamisli in sodelovanja v imenu kakšnega dobrega projekta tudi v prihodnosti.

  Avtor: M.S.

Fotografije: Pixabay