• 9.7C Novo mesto
  • 22:40
  • Čet, 28.05.2020

Patek Phillippe ni le simbol popolnosti, je tudi dediščina

Najverjetneje ste že slišali za ime Patek Phillippe. Ime, ki predstavlja švicarskega proizvajalca luksuznih ur s sedežem v Ženevi in Vallée de Joux. Patek Phillippe je od leta 1932 v lasti družine Stern iz Švice in ima od ustanovitve neprekinjeno urarsko zgodovino. To ga ponese med enega najstarejših proizvajalcev ur na svetu. Patek Phillippe oblikuje in izdeluje ure ter urne mehanizme, vključno z nekaterimi najbolj zapletenimi mehanskimi urami. Podjetje ima več kot 400 trgovskih lokacij po vsem svetu in več kot deset distribucijskih centrov po Evropi, Aziji in Severni Ameriki. Patek Phillippe velja za enega najprestižnejših proizvajalcev ur na svetu. Skozi leta so znani pokrovitelji Patek Phillippe in lastniki ročnih ur vključevali člane kraljeve družine s kraljico Viktorijo, kraljico Elizabeto II. in princem Charlesa ter predsednike držav, kot so John F. Kennedy, George H. W. Bush, Vladimir Putin, Nicolas Sarkozy, Nelson Mandela in Josip Broz Tito.

Lastniki Patek Phillippe ur so bili tudi znani intelektualci, med drugim Pablo Picasso, Marie Curie, Albert Einstein, Leo Tolstoj in Pyotr Čajkovski. Od decembra 2019 je kar sedem Patek Phillippe ur uvrščenih v deset najboljših in najdražjih ur na svetu, ki so jih kdaj prodali na dražbah, med temi je bila najdražja ura prodana za kar 31,19 milijona ameriških dolarjev. Od leta 2001 je v Ženevi odprt muzej Patek Phillippe, v katerem je zbrana zgodovina ur, ki sega vse do 16. stoletja, vključno z zbirko najstarejših ur, ki so bile kdaj koli narejene.

Kako se je vse začelo

Leta 1839 je poljski urar Antoni Patek skupaj s svojim poljskim prijateljem češkega rodu Franciszekom Czapekom v Ženevi ustanovil podjetje, ki je izdelovalo žepne ure Patek, Czapek & Cie. Šest let kasneje sta partnerja zaradi nesoglasij podjetje zaprla in se razšla. Na eni strani je Czapek z novim partnerjem ustanovil Czapek & Cie, na drugi strani pa se je Pateku pridružil francoski urar Adrien Phillippe, izumitelj mehanizma za navijanje ur brez ključa, in skupaj sta nadaljevala urarski posel z novonastalim podjetjem Patek & Cie leta 1845. Šest let kasneje se je ime podjetja uradno spremenilo v Patek, Phillippe & Cie.

Patek Phillippe predstavlja dediščino

Patek Phillippe predstavlja dediščino.

Prvo ročno švicarsko uro je Patek Phillippe ustvaril leta 1868 za grofico Koscowicz iz Madžarske. Leta 1877 je Antoni Patek umrl in njegov položaj je nasledil eden od zetov Adriena Phillippa, saj se njegov lasten sin poslu ni želel pridružiti. Več kot deset let kasneje je tudi Adrien Phillippe odstopil in svoj položaj predal najmlajšemu sinu. Leta 1901 je Patek Phillippe prešel v delniško družbo. Podjetje je bilo takrat še družinsko s sedmimi delničarji. Pozneje se družbi pridružil sin Josepha E. Phillippeja, ki je bil tudi zadnji potomec ustanoviteljev Patek Phillippe. Leta 1915 je Albert Einstein  od Patek Phillippe naročil zlato žepno uro in istega leta je razvil svojo splošno teorijo relativnosti.

Patek Phillippe je v lasti švicarske družine Stern od leta 1932, ko sta Charles in Jean Stern podjetje pridobila med Veliko depresijo. Tri leta kasneje je podjetje prodrlo na ameriški trg. Leta 1993 je predsednik družbe postal Phillippe Stern, ki je tri leta kasneje sprožil izdajo revije Patek Phillippe. Ta je izdana dvakrat letno in je ekskluzivno namenjena le lastnikom ur. Revija vsebuje prispevke različnih uglednih pisateljev, vključno z nobelovci Gao Xingjian in José Saramago. V letu 2010 je posel prevzel sin Phillippea Sterna, Thierry Stern. Po njegovih poročanjih je Patek Phillippe v letu 2010 izdelal 40.000 ur, v letu 2017 pa kar 58.000 kosov. Leto kasneje se je število povzpelo na 62.000, a za ohranitev kakovosti in ekskluzivnosti, Patek Phillippe le počasi povečuje letno proizvodnjo ur. Ta bi se naj gibala med 1 in 3 % na leto, vendar z zgornjo mejo.

Od leta 2000 naprej ure Patek Phillippe na dražbah po vsem svetu dosegajo vrtoglavo visoke cene in polnijo lestvice najboljših in najdražjih ur na svetu, ki so se kdajkoli na dražbah prodale. Prav tako majhen delež dražb s povpraševanjem po urah vodi podjetje Patek Phillippe samo, saj na dražbenem trgu kupuje ure in jih dodaja v svojo zbirko muzeja Patek Phillippe v Ženevi, ki ga je odprl leta 2001. Ta velja za enega najpomembnejših muzejev horologie na svetu.

Patek Phillippe stremi k popolnosti

Patek Phillippe se že od leta 1839 brez prekinitve ukvarja s tradicionalnim ženevskim umetniškim urarstvom. Izdelava ur ima popolno ustvarjalno svobodo, kar omogoča oblikovanje, razvoj in izdelavo ur za katere poznavalci menijo, da so najboljše na svetu. Celoten proces proizvodnje, vključno z raziskavo in razvojem je izveden znotraj podjetja, kar zagotavlja popolni nadzor nad izdelavo vsake ure, od prve skice do končne sestave. Podjetje se ponaša z več kot 100 vloženimi patenti, vključno z 20, ki so pomembni za zgodovino horologije. Nekateri modeli Patek Phillippe ur so uveljavljeni celo kot dinamičen znak kakovosti, ki omogoča tehnološki napredek pri dolgoročnih izboljšavah funkcionalnosti, zanesljivosti in natančnosti ur. Podjetje nudi servis in popravila vseh svojih ur, ki so bile narejene od leta 1839.

Patek Phillippe ponuja ene najdražjih ur na svetu.

Dejstvo, da proizvodnja Patek Phillippe ur uživa tako edinstven ugled in spoštovanje med poznavalci, ni posledica le popolnosti izdelave, ampak k temu doprinese tudi doslednost, s katero podjetje ostaja zvesto svojemu prizadevanju za popolnost in ohranjanje tradicije. V podjetju imajo opredeljene zelo dosledne standarde izdelave, z rednimi inšpekcijskimi nadzori, ki jih je skupnost urarjev prepoznala kot najstrožja. Tradicija, inovacija, kakovost in dobro delo, vrednost, estetika in dediščina so vrednote, s katerimi Patek Phillippe že od nekdaj predstavlja svoje ideje in delo, hkrati pa si prizadeva, da te vrednote ostanejo še za naslednje generacije.

Antoni Patek in Adrien Phillippe sta imela samo en cilj in sicer razviti in izdelati najboljše ure na svetu. K temu Patek Phillippe stremi še danes, kjer sta kakovost in izvrstna izdelava ključni besedi v proizvodnji ur. V redni proizvodnji je več kot 200 različnih modelov, izdelanih v majhnih serijah od deset do nekaj sto ur. Proizvodnja ene ure lahko traja več mesecev. Poznavalci gledajo na Patek Phillippe ure kot na edinstveno, dragoceno stvaritev, po kateri hrepenijo vsi. Vrednost Patek Phillippe ure se skozi čas ohranja ali celo poveča. Večina lastnikov ure meni, da gre za dragoceno in nenadomestljivo družinsko dediščino. To pa nagovarja tudi eden od sloganov podjetja Patek Phillippe, ki se glasi “Nikoli dejansko niste lastnik Patek Phillippe ure. Ste le njen skrbnik, za vse naslednje generacije“.

Avtor: Ana Nikolić

Vir slik: Pixabay