• 10.7C Novo mesto
  • 02:08
  • Sre, 08.07.2020

Rolex – ljubiteljem zanj ni odveč odšteti tudi nekaj tisoč evrov

Rolex je vodilno ime na področju prodaje luksuznih ročnih ur. Ročne ure so sicer dandanes bolj v ozadju, saj so v ospredju drugi modni dodatki kot so šali, kravate, torbe in nakit, toda to ne velja za ročne ure Rolex. Podjetje Rolex je švicarski proizvajalec ročnih luksuznih ur. Prvotna ustanovitelja družbe sta bila Hans Wilsdorf in Alfred Davis, leta 1905 v Angliji, toda tri leta kasneje se je družba registrirala kot blagovna znamka Rolex. Ure Rolex se ponašajo s slovesom, luksuznega modnega dodatka za vse ljubitelje glamurja in prestiža, ki pa so poleg vsega tudi priročni. Moške na urah bolj očara tehnika, medtem, ko so ženske pristašice lepega videza in oblike.

Rolex

Rolex

Ljubiteljem glamuroznih ročnih ur Rolex, zanje ni odveč odšteti tudi več deset tisoč evrov.

Nekaterim poznavalcem ročnih ur, ki dajo na te veliko, zanje ni odveč odšteti tudi tisoč ali več deset tisoč evrov. Urarji in prodajalci tovrstnih ur so mnenja, da so ure kot so ročne ure Rolex vredne tudi toliko kot avtomobili prestižnih razredov. Ali je to res ali ne, je stvar in prioriteta vsakega posameznika posebej, toda navdušenci nad prestižem so gotovo pritrdilnega mnenja. Mnogi izmed njih namreč nakupujejo prestižne ure kar nekaj časa preden, da se odločijo za nakup, ta pa potem ni zanemarljivo majhen, saj se tovrsten ure gibljejo v cenovnem razredu od tri do pet tisoč evrov ali pa kje seveda še več. Pri moških je priljubljen Rolex, ki je ekstravaganten in bogat modni dodatek ter ura hkrati. Za Rolex je potrebno odšteti od pet tisoč evrov naprej, toda to še niso najdražje znamke ročnih ur. Znamke kot so Breitling, Bell&Ross in druge, sodijo še v dražje cenovne razrede. Tovrstne ure pa niso le statusni simboli, temveč lahko zaradi svoje izdelave preživijo celo več generacij in se jih ohranja tudi kot dediščino. Nič čudnega pa ni tudi to, da si morebitni tatovi tovrstnih izdelkov manejo roke. Če dobijo v roke originalni Rolex, saj je njegova vrednost tolikšna, da že z enim dobrim ulovom ubijejo več muh na en mah, če se malo pošalimo. Originali Rolex se sicer pred ponarejenim razlikuje tako, da je lažji in v detajlih na uri, saj pri ponaredku niso toliko v popolnost obdelani. V Sloveniji po besedah mnogih urarjev ponaredkov naj ne bi bilo za kupiti, toda kdo bi zagotovo vedel? Mišljenje mnogih ljudi, zlasti novodobne generacije, ki jim je pametni telefon namesto ure povsem dovolj, ne dosega tistih, ki še vedno prisegajo na kvalitetne in tudi prestižne ročne ure. In kdo so tisti, ki kupujejo prestižne ročne ure? Navadno to glavnino predstavljajo zdravniki, arhitekti, poslovneži, politiki in podobni navdušenci nad statusnimi simboli, ki so pripravljeni za prestižno uro pripravljeni odšteti veliko denarja.

Rolex

Rolex

Najdražje Rolex ure

28. maja 2018 so na avkciji bogato prodali Rolex timepiece, za katero je zbiratelj v Genevi na Phillipsovi dražbi ponudil 5.937 milijonov ameriških dolarjev. Oktobra 2017 pa je bila prodana glamurozna ročna ura Paula Newmana Rolex Daytona Watch. Prodana je bila na dražbi, ki jo je izvedla avkcijska hiša Phillips v New Yorku in sicer za 17,7 milijona ameriških dolarjev. S tem se je uvrstila v vrh lestvice najdražjih prodanih ur, ki so jih kadarkoli prodali na dražbi. Zbirateljem prestižnih ur pomeni ta ura veliko vrednost veliko tudi zaradi tega, ker je povezana z delom in življenjem enega največjih zvezdnikov Hollywooda, Paula Newmana. Uro Rolex Daytona mu je podarila njegova žena v času, ko je snemal film dirkaške tematike z naslovom Winning. Ura ima na hrbtni strani tudi vtetoviran napis »Drive Cafefully Me«, kar naj bi pomenilo »Bodi potrpežljiv z menoj«. Rolex Cosmograpfh Daytona, ki jo je nosil Paul Newman, pa sicer ni najdražja, niti izdelana iz nobene posebej izstopajoče žlahtne kovine. Obstajajo tudi veliko dražje od nje. Med njimi je Hallucination Graff Diamonds, ki je vredna kar 55 milijon dolarjev. Verjetno se tudi sama ustanovitelja prestižne znamke ur Rolex nista zavedala kako popularna in znana bo njuna znamka ur in koliko denarja bodo pripravljeni ljudje odšteti za prestižno uro. Toda podjetje Rolex pa po svojem uspehu ne slovi samo po kakovosti, temveč tudi po različnih inovacijah, ki so jih tekom let naredili v podjetju. Rolex je bil prvi, ki je naredil vodoodporno uro in tudi prvi, ki je naredil uro z GMT-jem ter novost, kjer ura avtomatsko spreminja dneve in datume na zaslonu. Rolex ima sicer tri linije produktov, ki se imenujejo: Oyster Perpetual, Professional and Cellini. Njihova najbolj znana ura je do sedaj pa je še vedno Submariner. Ure so resnično fascinantne že na pogled. Pasovi ur so namreč navadno iz rumenega, belega ali rožnatega zlata. Ure Rolex imajo svojo kvaliteto in dovršen izdelek in ljubitelji prestiža, dobrega okusa in statusnega glamurja, so med drugim nad vsem tem tako očarani, da si želijo imeti Rolex tudi na svoji roki, pa naj stane toliko kot prestižnejši avtomobil ali pa ne.

Avtor: M.S.

Fotografije: Pixabay