• C Novo mesto
  • 04:09
  • Ned, 26.06.2022

Srečko Kosovel – pesniški genij, rojen pred svojim časom

Srečko Kosovel je znani slovenski pesnik, ki se je leta 1904 rodil v Sežani. V družini kjer je bilo pet otrok, je bil Srečko najmlajši. Njegova starša sta mu menda ime Srečko dala iz razloga, da bi bil srečen. Leta 1908 so se z družino preselili v Tomaj, kjer je obiskoval tudi osnovno šolo. Kot enajst letni deček je prvič objavil svoj spis v otroškem listu Zvonček, v katerem je opisoval Trst, ki je v njegovem srcu imel poseben pečat, saj je tja veliko zahajal kot otrok. Srečko Kosovel je že od majhnega naprej s svojo družino veliko hodil okrog po različnih kulturnih prireditvah in koncertih, saj so se pri Kosovelovih kar precej zanimali za umetnost. Po osnovni šoli je pričel obiskovati srednjo šolo oziroma realko v Ljubljani in se pričel še bolj udejstvovati v različnih literarnih smereh, sodelovati v literarnem krožku, dijaških glasilih in pričel izdajati tudi dijaški list Lepa Vida, vendar se je ta dejavnost zaradi neplačanih dolgov ustavila. Za študij se je odločil za slavistiko, romanistiko in pedagogiko na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Sodeloval je pri mnogih revijah, ena izmed njih je bila tudi Trije labodi, s svojimi vrstniki pa je prevzel tudi urejevanje revije Mladina.

Srečko Kosovel je ustvaril kar nekaj odmevnih del, po katerih se še danes poseže.

Srečko Kosovel in ustvarjanje pesmi

Srečko Kosovel je ustvaril kar nekaj odmevnih del, po katerih se še danes poseže. Sprva so bile njegove pesmi navdihnjene pod vplivom moderne in prevladujoči motivi v pesmih so bili predvsem kraška pokrajina, mati in smrt in morda se ga je tudi na račun tega prijel nadimek »lirik Krasa«. Nato je Srečko Kosovel prešel v drugačen slog pisanja in sicer v ekspresionizem kjer je razvil vizionarsko, družbeno in religiozno tematiko z idejo o osebni in družbeni apokalipsi, ki nosi potencial za ustvarjanje novega. V tovrstnem pisanju je precej govoril o mračni usodi Evrope v pesmi Ekstaza smrti in o neizogibni revoluciji preobrazbe sveta v Rdeči atom. Velik delež del, ki jih je zapisal predstavljajo pesmi, ki so imenovane konsi in so izšle v pesniški zbirki Integrali. To delo predstavlja tudi najmodernejšo poezijo v Sloveniji. Toda Srečko Kosovel na žalost ni ustvarjal dolgo, saj se je pri 22. letih prehladil in zbolel ter najprej pozdravil, kasneje pa se je bolezen ponovila in pojavili so se zapleti zaradi katerih je umrl. Umrl je star komaj 22. let, 27. maja 1926, za seboj pa zapustil mnogo lepih del.

Srečko Kosovel in nekaj njegovih najlepših verzov

V sanjah si blizu,

sklonjena k meni,

si kakor roža,

ki nema se sklanja

nad jezerom tihim.

Kako lepo bi bilo

romati vse življenje

skozi zeleni gozd

in se ne ustaviti

biti kot gozdna ptica,

ki ne pozna poljan.

biti človek z dobrim,

dobrim srcem.

Kaj bi bil človek,

če ti je težko biti človek?

postani obcestna svetilka,

ki tiha razseva

svoj sij na človeka.

Zakaj so ljudje tako temni, ko sije sonce?

il bil najvidnejši predstavnik za slovensko poezijo po obdobju moderne.

Srečko Kosovel je bil pesnik pred svojim časom

Bil bil najvidnejši predstavnik za slovensko poezijo po obdobju moderne. Mnogi so ga označili kot samozavestnega pesnika, ki je s strastjo in navdihom sledil umetniškim tokovom in svojim moralnim vrednotam ter vizionarskim idejam. Izstopal je iz množice in ljudje, ki so pred časom navadno niso vedno najbolj razumljeni v času v katerem ustvarjajo in tako je bilo tudi v njegovem primeru. Poleg tega, da je bil pesnik, je bil tudi pripovednik in publicist. Z zbirko Integrali se je predstavil kot inovator in ustvarjalec slovenske konstruktivne poetike. Ustvarjal pa je tudi za otroke kjer se je predstavil v bolj nežni in svetli luči v kateri ne prevladujejo več motivi smrti in je več sonca, preprostih stvari iz življenja živali, ljudi in narave, ki so otrokom blizu. Srečko Kosovel sicer ni ustvarjal dolgo, toda njegova dela so se dotaknila mnogih, saj so zelo intenzivna. V nekaterih svojih pesmih naznanja propad zahodnega sveta oziroma civilizacije predvsem zaradi tega, ker smo se kot človeštvo odtujili od narave in poštenosti. Srečko Kosovel je bil med drugim tudi pesnik, ki je bil pred svojim časom. Toda kljub kratkemu času, ki ga je preživel tukaj, je pustil ogromen pečat. Kosovelovi Integrali so njegova zadnja dela, ki predstavljajo drugačno poezijo, ki bi ji lahko rekli tudi politično obarvana poezija, ki je namenjeno delavskem razredu. Namenjeni pa so predvsem širjenju duha svobode in revolucije sprememb ter nove ideologije v življenju. Odličnost njegovih del je bila šele postopoma opažena. O sebi je pisal kot o zvezdnem utrinku, ki ga bodo ljudje šli iskat, toda ne bodo ga pa našli. Ob vsem tem iskanju se bodo pričeli zavedati, da so tudi sami utrinki.

Avtor: M.S.

Fotografije: Wikipedia.org

 

 

dolenjske toplice