• C Novo mesto
  • 22:24
  • Ned, 13.06.2021

Kurilna sezona

Dnevi postajajo vse krajši in hladnejši. To je čas, ko se neizbežno začne tudi kurilna sezona.

 

Ko se pripravljamo na kurilno sezono, je seveda najprej treba poskrbeti za nakup kurjave. A samo nabava za dolge zimske dni ni dovolj. Pred kurilno sezono je dobro opraviti tudi servis na ogrevalnem sistemu. Treba je namreč preveriti delovanje kotla, gorilnika, rezervoarja za gorivo, regulatorja dovoda goriva, temperature, odvod dimnih plinov in podobno, dela pa naj opravi ustrezno usposobljeni strokovnjak.

Najmanj enkrat na leto je treba na kurilnih napravah in dimovodih opraviti tudi dimnikarske storitve, ki jih opravljajo pooblaščeni dimnikarji ali organizacije. Redno čiščenje dimnika ni nujno samo zaradi varnosti, ampak tudi zato, ker obloge saj in drugih snovi povečujejo rabo goriva in toplotne izgube. Že nekaj milimetrov oblog pomeni tudi do 15 odstotkov večje toplotne izgube.

Določene stvari pa lahko opravite tudi sami. Tako lahko pred začetkom kurjenja preverite, kolikšna je količina goriva, ki jo je treba dokupiti. Na ta način boste imeli ob koncu sezone natančen podatek o porabi. Če v prihodnje načrtujete izolacijska dela, boste lahko primerjali prihranke.

Prav tako velja za vsak radiator preveriti, ali je v njem zrak, ga odzračiti in po potrebi dotočiti vodo v sistem do normalnega tlaka. Neodzračeni radiatorji namreč lahko povečajo porabo energenta tudi do 15 odstotkov.

Sicer pa v kurilnico po končani kurilni sezoni pogosto nalagamo različne predmete, ki tja ne sodijo. Pred zimo zato velja kurilnico počistiti in predvsem odstraniti vse gorljive materiale. Le tako boste imeli varen dostop do vseh delov kurišča.

Ne nazadnje velja pred zimo preveriti tudi tesnost vrat in oken, da ne izgubljamo dragocene toplote. Med kurilno sezono pa nikar ne pozabite na zračenje prostorov. Najbolj učinkovito je prezračevanje takrat, ko je zunanji zrak hladnejši, na primer zjutraj in zvečer. Takrat lahko okna za nekaj minut (pet do deset) odprete na stežaj, če vam stanovanjska razporeditev oken omogoča navzkrižno odpiranje oken, bo to še bolj učinkovito.

Na koncu pa še nekaj nasvetov, kako lahko v kurilni sezoni prihranimo. Če temperaturo v prostoru zmanjšamo le za eno stopinjo, prihranimo tudi do 6 % stroškov ogrevanja. Toplotne izgube lahko zmanjšate, če ponoči spustite rolete in zavese. Stroški ogrevanja pa se bodo povečali, če na radiatorjih sušite prelilo ali če radiatorje prekrivajo dolge in debele zavese.