• C Novo mesto
  • 18:45
  • Pon, 25.09.2023

Labradorec – pravi družinski pes

Labradorec je pes, ki je bil vsestranski pomočnik v vodi. Lovcem je prinašal ustreljene ptice, ribičem pomagal loviti ribe, vlekel je celo manjše ribiške čolne. Res pa je, da se ti prvi psi sploh niso imenovali labradorec, pa tudi prihajali niso z Labradorja, ampak iz Nove Funlandije. Kot zanimivost naj napišemo, da je pasma zaradi visokih davkov na pse skoraj izumrla. So pa okoli leta 1800 več psov prepeljali v Anglijo, kjer se je pasma razvijala naprej.

Pasma je nastala s križanjem španjela, setra in drugih prinašalskih pasem, zaradi tega ima izrazit lovski nagon. Tako so s križanjem ustvarili črnega prinašalca, ki so ga poimenovali labradorec, saj je bilo ime novofundlanec že zasedeno. Labradorec je danes najbolj pogosta in razširjena pasma psov na svetu ter seveda tudi izjemno popularna.

Labradorec

Opis pasme labradorec  

Labradorec je velik pes. Ima močno ogrodje, sa je le tako lahko lovcem prinašal težji plen. Ustvarjen je za hiter tek in plavanje, pa čeprav v še tako mrzli vodi. Pri tem naj omenimo predvsem njegove močne in kompaktne tace, ki so kot ustvarjene za hitro plavanje (med prsti tac imajo plavalno kožico), vidrin rep pa mu pomaga pri krmiljenju. Gobec je precej širok, psa pa odlikuje tudi močan in širok vrat. Ušesa so srednje velikosti in visijo. Labradorec ima tudi dvoslojni kožuh. Sestavljata ga mehkejša podlanka ter trša oljnata gornja dlaka. S tem mu kožuh omogoča učinkovito izolacijo pred hladno vodo, hkrati pa se dlaka tudi hitro suši.

Obstajajo različne barve pasme labradorec, tako poznamo črne, rumene in čokoladno rjave barve. Samci dosežejo težo od 33 do 40 kilogramov, samice pa od 25 do 32 kilogramov. Poznamo dve različici pasme, in sicer ameriškega in angleškega labradorca.  Angleški predstavnik je večji in močnejši, ameriški pa bolj eleganten in nekoliko višji.

Kakšen je njegov karakter in temperament?

Labradorec je aktiven pes, ki je poln energije. Je zelo prijazna pasma, ki obožuje srečanja z novimi ljudmi, saj se do njih ne bo vedel agresivno. Ravno nasprotno – zaradi prijaznosti rad skače na neznance. Pes je zelo zvest, poleg tega je prilagodljiv in vdan. Odličen je za aktivne družine, saj se zelo naveže na lastnika ter ostale člane družine. Žal je prijazen in zaupljiv tudi do tujcev, zato se kot čuvaj ne izkaže najbolje.

Labradorec je najbolj srečen takrat, ko je v stanovanju ob svoji družini. V stanovanju se precej umiri, medtem ko je na prostem zelo aktiven. Labradorec je znan tudi po tem, da je zelo požrešen, zato ni nič čudnega, da mu pravijo tudi kanta za smeti. Zato je potrebna velika pozornost na vsakdanjih sprehodih, saj boste le tako preprečili, da bi pojedel kaj neprimernega ter se morda celo zastrupil.

Pasma , ki potrebuje veliko aktivnosti

Labradorec

Labradorec potrebuje veliko gibanja in aktivnosti, saj drugače lahko začne uničevati stvari okrog sebe. S plavanjem in prinašanjem predmetov se bo zaposlil za več ur. Z vodo je naravnost obseden, zato se ne zna upreti plavanju – in to v kakršnem koli vremenu. Najbolj bo srečen takrat, ko mu boste omogočili redno plavanje. Obožuje igre z žogo, sprehode, tekanje po ograjenem vrtu. Zaželeno je, da mu privoščite vsaj dva sprehoda na dan.

Zanj so značilne tudi ubogljivost, inteligenca ter stabilen karakter. Zato je labradorec tudi odličen delovni pes – je pes vodnik, reševalec, terapevtski pes, policijski pes za odkrivanje narkotikov, odličen lovec in prinašalec. Še bi lahko naštevali …

Labradorec je pasma, ki jo je zelo preprosto trenirati, priporočamo pa zgodnjo socializacijo in šolanje. Ta pasma je namreč zelo močna in psa je potrebno naučiti, da ne vleče, ko je na vrvici, ali skače po ljudeh.

Kje naj labradorec biva?

Labradorec se bo zelo dobro znašel v stanovanju, saj je najraje s svojimi ljudmi. Najprimernejše bivališče zanj je hiša z velikim ograjenim vrtom, ne smete pozabiti tudi na to, da pes vsak dan potrebuje veliko aktivnosti in pozornosti. Če se v bližine hiše nahaja še reka ali jezero, je takšno bivališče naravnost idealno.

Labradorec je idealen za družine

Prav tako pa tudi za posameznike, ki imajo v hiši več hišnih ljubljenčkov. Primeren je tudi kot prvi pes, se pravi za vse tiste ljudi, ki s psi še nimajo izkušenj. Omislijo si ga lahko vsi aktivni ljudje ter družine ter vsi tisti, ki želijo delovnega psa. Tudi otrokom je lahko čudovit prijatelj, nekoliko več previdnosti je potrebno le pri manjših otrocih, saj jih labradorec med igro lahko prevrne in poškoduje.

Labradorec

Kaj pa nega?

Labradorec ima kratko dlako, zato nega psa ni zahtevna in vam ne bo vzela veliko časa. Priporočamo vam tedensko krtačenje, še posebej pogosto pa naj bo spomladi in jeseni, ko pride do menjave dlake. Umazanija se dlake ne prijema ter odpade, ko se posuši. Na sprehode pa le vzemite s seboj tudi brisačo, da boste psa lahko obrisali, če bo zlezel v vodo. Ne pretiravajte s kopanjem – psa okopajte le takrat, ko ima neprijeten vonj. Ne pozabite pa na zaščito pred bolhami in klopi.

Labradorec in zdravje

Labradorec je povezan z nekaterimi genetsko podedovanimi boleznimi. Zaradi svoje velikosti je nagnjen k displaziji kolkov in komolcev. Pogosto se pojavijo tudi različna rakava obolenja, obolenja živčevja, ožilja in srca, pa še kaj bi se našlo.  Pri starejših psih lahko pride tudi do delne ali popolne slepote. Ker ima pes zelo velik apetit, se večkrat bori tudi s preveliko telesno težo.

Labradorec je torej pes, ki že desetletja velja za eno najbolj priljubljenih pasem v Evropi. Če iščete zvestega, ljubeznivega, inteligentnega in dobrosrčnega štirinožnega  spremljevalca, potem se odločite za to pasmo. Prepričani smo, da vam bo labradorec prinesel veliko veselja in lepih trenutkov.

Pripravila: Monika M.

qlandia krsko
Labradorec – pravi družinski pes
1 od 4
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.