• C Novo mesto
  • 19:00
  • Sob, 18.05.2024

Lego kocke: igrače, ki spodbujajo inovativnost

Se še spomnite teh ljubkih pisanih plastičnih igrač, iz katerih lahko sestavljamo različne objekte, hiške, skednje, vozila in celo gradove? Edine meje pri igri s0 meje naše domišljije. Lego kocke so se na trgu pojavile kmalu po drugi svetovni vojni, ko so bile sicer že na voljo starejše in večje lesene kocke; plastične Lego kocke, že bolj podobne takšnim, kakršne poznamo danes, so bile v prodaji še pred drugo polovico 20. stoletja. Kakšen pa je njihov položaj danes in kakšna je njihova vloga pri igri otrok?

Od kje sploh prihajajo Lego kocke?

To vas bo morda presenetilo, vendar se ideja za slavne kocke, iz katerih lahko sestavljamo različne objekte, ni rodila v kakšni veliki svetovni metropoli, ampak v majhnem Billundu; ta ne šteje več kot 7000 prebivalcev, razporejenih po manj kot 9 kvadratnih kilometrih urbanega prostora.

Zgodba o uspehu se je v dokaj skromnih okoliščinah začela že davnega leta 1932, ko je Ole Kirk Christiansen (1891–1958), po poklicu lesar iz Billunda, v svoji delavnici začel izdelovati lesene igrače. Ideja se je izkazala za dobro sprejeto s strani strank, in dve leti zatem je Ole ustanovil svoje podjetje, ki je izdelovalo lesene igrače. Vmes se je zgodila druga svetovna vojna, ki pa ni ustavila podjetja; po vojni, leta 1947, je Lego razširil svojo proizvodnjo in začel izdelovati tudi plastične igrače.

Kdaj so se rodile Lego kocke, kakršne poznamo danes?

Od prvih, preprostih lesenih igrač do Lego kock, kakršne poznamo danes, je minila dolga pot. Leta 1949 je bil Lego v polnem zagonu, in podjetje je v upanju, da bo pritegnilo nove kupce, začelo izdelovati vrsto novih igrač: med drugim pod imenom “Automatic Binding Bricks” (avtomatsko povezujoče se kocke) tudi prvo različico Lego kock. Te so predstavljale alternativo svoji starejši različici, lesenim kockam, ki so jih lahko otroci sestavljali in postavljali drugo na drugo. 

Od kje sploh izvira ime “Lego” in kaj pomeni?

Ustanovitelj, zgoraj omenjeni Ole Kirk Christiansen, je leta 1934 poimenoval svoje podjetje po danski frazi “leg godt“ , ki v dobesednem prevodu pomeni nekaj takega kot “igrati se dobro“. Ta fraza je postala odločilna pri stvaritvi kock, ki promovirajo kreativno in konstruktivno igro, zasnovano na načelih napredka in inovativnosti.

Lego kocke danes

Lego kocke so se od svojih skromnih začetkov razrasle v mnoge smeri in imajo danes svoj delež v mnogih industrijah; danes lahko obiščemo kar 6 Legoland zabaviščnih parkov, obstajajo pa tudi družabne igre, tekmovanja in celo filmi. The Lego Group se je povezal tudi z mnogimi popularnimi kultnimi filmi, in ustvaril posebne tematsko orientirane izdaje Lego kock, zasnovane na bazi Star Wars franšize in serije knjig in filmov o Harryju Potterju.

Franšiza Lego filmov: 1, 2 in 3

The Lego Movie je rezultat dansko-ameriške naveze med Warner Bros Pictures in The Lego Group, ki je prvi film iz franšize v kinodvorane poslala že leta 2014. Film je doživel velik uspeh, ki je vodil k izdaji videoiger in dveh spin-off filmov.

Lego koncke so igrače za vsakogar

Se še spomnite, kako smo vzgajali otroke nekoč? Deklice so dobile ljubke punčke ali barbike, ali pa drobcen model kuhinje, v katerem so se lahko igrale ”kuhanje”, medtem ko so fantki dobili avtomobilčke, traktorčke in Lego kocke. Čeprav takšnim praksam pogosto ne pripisujemo zasluženega pomena, ključno oblikujejo posameznikov razvoj v najnežnejših letih in vplivajo na njegovo ali njeno prihodnost. Vsaka igrača otroka spodbuja k določeni aktivnosti in mu pomaga razviti določeno sposobnost. Igrače, ki jih dajete svojim otrokom, bodo oblikovale vloge, s katerimi se bodo identificirali, zato je pomembno, da jim date takšne, ki jih bodo naučile veščin za prihodnost.

Plastične punčke in dojenčki otroke navajajo na starševsko vlogo, ki jo bodo po vsej verjetnosti nekoč zavzeli v prihodnosti; pomanjšane verzije loncev in kuhalnic jih pripravljajo na gospodinjska opravila, ki se jih bodo nekoč morali lotiti v okviru svojih lastnih domov. Starševske in gospodinjske veščine so seveda pomembne za vsakogar, vendar je pomembno tudi, da igrače otroke spodbujajo k kreativnemu in logičnemu razmišljanju ter ustvarjalnemu procesu – od ideje do končnega izdelka.

Lego kocke spodbujajo kreativnost in otroke vodijo skozi proces načrtovanja in grajenja: najprej si morajo v glavi zamisliti, kaj bi radi zgradili, in nato to tudi uresničiti. Na poti do cilja bodo srečali nekatere izzive: npr., morda ne bodo imeli prave kocke, ki bi povezala dve nadstropji med seboj, in tako naprej. To je odlično, saj se bodo pri tem učili logičnega razmišljanja in reševanja težav, kar jim bo v prihodnosti še kako koristilo pri soočenju z različnimi tipi resničnih praktičnih izzivov.

Lego kocke so lahko fantastična aktivnost za vsa življenjska obdobja

Če boste pogledali na škatlo Lego kock, boste na njej nekje odkrili napis, od kakšne starosti naprej jih lahko uporabljate. Po vsej verjetnosti bo na njih pisalo nekaj takega kot “4-99 let“ ali pa “5-99 let“. Ta oznaka je tam zato, da kock ne damo premajhnim otrokom, ki bi lahko med igro kocke po nesreči vtaknili v nos ali pa pogoltnili. Pa vendar ta oznaka ni pomembna le zaradi varnostnih omejitev, ki veljajo pri igri z Lego kockami, ampak tudi zato, ker služi kot opomnik, da nismo nikoli prestari za igro. Lego kocke ponujajo odlično priložnost, da s svojimi otroki preživimo kvalitetno in zabavno sobotno popoldne, med katerim se bomo še bolj povezali v skupnem grajenju nečesa novega. Otroci rastejo hitro, in kaj kmalu bodo zrasli do točke, ko se ne bodo več hoteli igrati; kot najstniki bodo potrebovali več zasebnega prostora, in takrat se bomo nostalgično spominjali trenutkov, ko so se še želeli igrati z nami.

V tem trenutku, ko nas je koronavirus prisilil, da upočasnimo svoj življenjski slog in preživimo več časa v svojem domu s svojimi najbližjimi, Lego kocke ponujajo odlično zabavo za vso družino. Izbrskajte jih iz omare, kjer morda že dlje časa žalostno samevajo, in preživite nekaj zabavnih uric s svojimi otroki, med katerimi se boste sprostili in pozabili na vsakdanje težave. Lego kocke nas prisilijo, da se koncentriramo na svet, popolnoma drugačen od našega, v katerem lahko nadzorujemo proces gradnje, kar nam lahko pomaga poustvariti občutek kontrole, ki nam v tem trenutku morda nekoliko manjka.

Želimo vam veliko sreče in zabave pri igri!

A. K.

Vir fotografij: Unsplash

Lego kocke: igrače, ki spodbujajo inovativnost
1 od 4
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.