• C Novo mesto
 • 17:56
 • Sob, 15.05.2021

Louvre: 10 dejstev, ki jih morate poznati

Louvre je ena izmed najbolj obiskanih znamenitosti Pariza, ki letno sprejme približno 9,3 milijona obiskovalcev. Razlog za njegovo priljubljenost je, med drugim, tudi zbirka 35.000 neprecenljivih mojstrovin in starin, zato ponuja obsežne umetniške galerije za svojo širino tem, ki segajo vse od 6. stoletja pred našim štetjem do 19. stoletja.

V znamenju te priljubljene muzejske in umetniške galerije smo pripravili 10 zanimivih dejstev o muzeju Louvre:

 1. Največji muzej na svetu

Louvre je največji muzej na svetu. Tako velik je, da je nemogoče videti vse, kar muzej ponuja v enem obisku. Koliko časa bi nam to vzelo? No, če imate 100 prostih dni, bi verjetno lahko pregledali celoten Louvre, vendar bi za vsak kos umetnine porabili le 30 sekund – in to, če bi bili tam ves dan, vsak dan. Muzej ponuja skupno 380.000 kosov, vendar vsa zbirka ni razstavljena in dostopna javnosti.

Muzej Louvre se razprostira tudi zunaj meja muzeja in palače iz 16. stoletja, saj je povezana z Musée National Eugene-Delacroix in se razprostira čez vrtove Tulleries, ki je najstarejši park v Parizu.

Louvre je tako priljubljen, da dnevno sprejme 15.000 obiskovalcev, 70 % pa so tuji turisti! Samo v letu 2014 je Louvre sprejel več kot 9,3 milijona obiskovalcev, kar je največ ljudi, ki jih je muzej sprejel od odprtja.

Louvre

Louvre

 1. The Loué Musée du Louvre

Muzej Musée du Louvre prvotno ni bil muzej. To je bila trdnjava, ki je bila zgrajena leta 1190. V 16. stoletju so jo iz trdnjave spremenili v kraljevo palačo. Šele leta 1793, ko se je francoska monarhija preselila v Versajsko palačo, je bil prvi muzej Louvre odprt za javnost in je ponudil kar 537 slik.

 1. Napoleon in Louvre

Napoleon je nekoč preimenoval Louvre v Musée Napoleon in svojo zbirko razširil za 5000 kosov umetnin. Kosi umetnin pa so bili vrnjeni prvotnim lastnikom, ko je bil ta poražen.

V času njegove vladavine je Napoleon v svoji zasebni spalnici obesil Mona Lizo. To je bilo prvič, ko so Mono Lizo kdaj obesili.

 1. Mona Lisa

Mona Lisa Leonarda da Vincija je nedvomno ena najbolj znanih umetnin v Louvru, saj ljudje vseh slojev vstopajo v muzej, da bi ugledali svetovno znano sliko.

Kar morda ne veste o Mona Lisi je, da ni tako velika, kot si vsi mislijo, saj je dimenzija slike pravzaprav le 53 x 77 cm – kar je le malo več od A2 kosa papirja.

Mona Lisa ima tudi svoje telesne stražarje in je zaščitena z neprebojnim steklom; vendar so jo leta 1911 vseeno ukradli – v Louvre so jo vrnili le dve leti pozneje.

Identiteta Mone Lise je skrivnost in še nihče ni dognal, zakaj se tako nasmehne. Mnogi verjamejo, da je žena Francesca del Gioconda, saj je njeno pravo ime v italijanščini Lisa Gioconda. Drugi menijo, da je Mona Lisa avtoportret in iluzija na domnevno homoseksualnost Leonarda da Vincija.

 1. Galerije muzeja Louvre

Galerije muzeja Louvre so razstavljene na 652.300 kvadratnih metrih – kar je skoraj 15 hektarjev! V galerijah je približno 7.500 slik, 66 % pa so jih ustvarili francoski umetniki.

Louvre

Louvre

Galerije so razdeljene tudi na osem oddelkov:

 • Vzhodne antike
 • Egipčanske antike
 • Grške, etruščanske in rimske antike
 • islamska umetnost
 • Skulpture
 • Dekorativne umetnosti
 • Slike
 • Natisni in risbe

Ena najznamenitejših slik v Louvre muzeju je Liberty Leading the People avtorja Eugena Delacroixa. Slika je praznovanje revolucije 1830 in je bila zasnovana kot politični plakat. Delacroix se je celo samega sebe naslikal v sliko.

 1. Louvre in nacisti

Kot smo že omenili, Louvre ni bil vedno uporabljen kot muzej, nacisti pa so zgodovinski spomenik celo uporabljali kot shrambo ukradene umetnosti med drugo svetovno vojno.

 1. Belphegor – Duh Louvre

Louvre izvira iz leta 1190, zato mu nekateri pravijo tudi dom duhov. Menijo, da muzej preganja mama Belphegor. V bližnjih vrtovih Tulleries naj bi preganjal tudi moški, oblečen v rdeče.

Louvre

Louvre

 1. Steklena piramida Louvra

Steklena piramida Louvre je bila zgrajena leta 1989 in je visoka 21 metrov. Narejena je izključno iz stekla in kovine in je zdaj ena najbolj prepoznavnih znamenitosti mesta. Njena postavitev je povzročila precej polemike, saj je arhitekt I. M. Pei prvi francoski arhitekt, ki je delal za Louvre.

Mnogi se ne zavedajo, da je steklena piramida ena od štirih, saj tri manjše steklene piramide obdajajo dvorišče, Cour Napoleon.

 1. Ax Historique

5 km arhitekturna linija spomenikov poteka skozi osrednji Pariz proti zahodu, ki je poznana kot Ax historique. Louvre je jedro in se nahaja na sredini Triomphe Arc, Grand Arche of La Defense in obeliska Place de la Concorde.

 1. Dva muzeja Louvre

Drugi muzej Louvre je Louvre Abu Dhabi, ki je prvi univerzalni muzej v arabskem svetu. Muzej je bil odprt leta 2017.

Če iščete muzej, ki je bogat z zgodovino, kulturo in dediščino, obiščite Louvre v Parizu, ki vas bo razsvetlil in navdihnil. Ogled slavne Mone Lise v vsem njenem sijaju ali celo obisk sodobne steklene piramide.

Obstaja razlog, zakaj je Louvre eden najbolj priljubljenih muzejev na planetu.

Avtor: M.V.

Vir slik: Wikipedia