• C Novo mesto
  • 05:10
  • Sob, 23.09.2023

Maca

Maca je rastlina, ki uspeva visoko na planotah perujskih Andov, tamkajšnjim prebivalcem pa že stoletja predstavlja pomemben del njihovega vsakdanjega jedilnika. Uporablja pa se tudi v medicinske namene. Maca je bogata s kopico hranilnih snovi, zato tudi danes sodi v jedilnik vsakogar, ki se želi uravnoteženo prehranjevati in storiti karseda veliko za svoje zdravje.

Med bogastvo hranilnih snovi, ki jih maca vsebuje, sodijo takšni in drugačni vitamini in minerali, ki jih človeško telo potrebuje, da bi dobro delovalo. Med vitamini naj zato izpostavimo B1, B2, B6, B12, C in E, med minerali pa kalcij, magnezij in železo.

Maca ima številne blagodejne lastnosti na človeško telo, o njih bi lahko napisali celo knjigo. V današnjem članku vam bomo zato predstavili nekaj najpomembnejših.

Povečan nivo energije

Že zgodnji španski raziskovalci v Južni Ameriki so ugotovili, da maca človeku da veliko energije, vpliva pa tudi na plodnost. Tak sloves je rastlina obdržala vse do danes. Privoščite si maco namesto skodelice kave ali pravega čaja!

Boljše fizične sposobnosti

Legenda pravi, da so Inka bojevniki maco uživali pred tem, ko so se podali v bitko. In res jim je dala neverjetno moč in telesno vzdržljivost. Z raziskavami so to potrdili, prav tako pa so ugotovili, da maca sodeluje tudi pri gradnji mišične mase. Tako dandanes po tej rastlini posegajo tudi športniki, ki želijo povečati svoje športne rezultate.

Manjša kronična utrujenost

Z različnimi testi na posameznikih so dokazali tudi to, da maca manjša kronično utrujenost. Odličen pomočnik v boju proti prihajajoči spomladanski utrujenosti!

Povečan libido

Maca je že dolgo poznana kot odličen afrodiziak. Vse to so seveda spet potrdile novejše raziskave – rastlina povečuje spolno moč tako pri ženskah kot pri moških. Pri moških naj bi pozitivno delovala tudi na erektilno disfunkcijo.

Večja plodnost

Zelo veliko je znanega o tem, kako korenina mace povečuje plodnost. Že tisočletja nazaj so maco uporabljali z namenom, da boi povečali plodnost pri živalih. Črna maca dokazano povečuje število spermijev, medtem ko rdeča maca uravnoteži hormone in ovulacijski cikel.

Ravnotežje hormonov

Korenina mace vsebuje številne aminokisline, ki gradijo hormone v našem telesu. Z novejšimi raziskavami so dokazali, da redno uživanje rastline uravnoteži hormone tako pri moških kot pri ženskah. Kot vemo, hormoni vplivajo na različne vidike našega zdravja, zato ima uravnotežen endokrin sistem številne blagodejne učinke na naše dobro počutje.

Manj depresije

Z rednim uživanjem korenine mace se izboljša tudi človekovo razpoloženje. To pripisujejo temu, da rastlina vsebuje pravo bogastvo hranilnih snovi, poleg tega pa zagotavlja tudi ravnovesje hormonov.

Manj anksioznosti in stresa

Tudi tu se maca izkaže več kot odlično. Že tisočletja nazaj so med različnimi plesnimi rituali prah korenine pomešali s čajem. Tak čaj so potem plesalci popili, s tem pa so se sprostili in dobili veliko nove energije.

Lajšanje simptomov menopavze

Danes se maco uporablja v številne namene, eden izmed njih je zagotovo lajšanje simptomov menopavze. Z rednim uživanjem te rastline se namreč zmanjša nočno potenje, pa tudi vročinski valovi postanejo bolj obvladljivi. Vse to pripisujejo sposobnosti mace, da uravnoteži hormone.

Večja mentalna sposobnost

Zaradi macinih sposobnosti, da izboljša razpoloženje in dvigne nivo energije, se poveča tudi sposobnost osredotočenja in jasnost misli. Zato maco priporočajo tudi takrat, kadar imate še posebej veliko dela v službi ali doma.

Boljši spomin in lažje učenje

Z raziskavami so dokazali, da maca vpliva tudi na sposobnost učenja, saj izboljša spomin in hitrost učenja. Varna je tako za odrasle kot tudi za otroke.

Boljša prekrvavitev

Maca izboljša cirkulacijo krvi po telesu, zato preprečuje slabokrvnost in pospeši celjenje ran.

Povečana rast las

Maca se uporablja tudi za preprečevanje izgubljanja las in hitrejšo rast las, vendar na tem področju še ni bilo opravljenih veliko raziskav.

Manj aken, lepša koža

Maca lahko pomaga v primerih, kadar so akne posledica hormonskega neravnovesja. Zagovorniki mace poročajo tudi o lepši in bolj sijoči koži.

Močnejši zobje in kosti

Korenina mace izboljšuje tudi gostoto kosti, kar lahko pripišemo visokim nivojem kalcija v rastlini.

Blagodejnim učinkom mace pa še kar ni konca. Med drugim maca pri športnikih pripomore do lažjega pridobivanja mišične mase, izboljšuje tudi stanje osteoporoze ter stimulira delovanje nad levične žleze.

Začnite dan z maco tudi vi, presenečeni boste nad rezultati!