• C Novo mesto
 • 12:14
 • Sob, 23.09.2023

Matcha čaj – privoščite si skodelico odličnega napitka!

Matcha čaj je posebna vrsta zelenega čaja, katerega pridelava je zahtevnejša od navadnih čajev, ki ji poznamo (zeleni čaj, črni čaj, oolong čaj, …). Matcha čaj izvira iz Japonske, iz te države pa seveda prihajajo samo najboljše in najkvalitetnejše vrste tega aromatičnega napitka. Na Japonskem je priljubljen že tisočletja, saj so ga pili že samuraji. Legenda pravi, da so ga prinesli s Kitajske na Japonsko že leta 1.191 pred našim štetjem. Pred kratkim pa je postal zelo popularen tudi pri nas.

Matcha čaj se uporablja pri čajnih ceremonijah, kjer se pripravi na poseben, tradicionalen način. Seveda pa ga vi lahko uporabljate tako, kot si zaželite. Matcha čaj lahko pijete v naravni obliki, uporabljate ga lahko za kuhanje, dodate svojemu priljubljenemu smootiju, iz njega izdelate slasten sladoled in še bi lahko naštevali. Pri tem upoštevajte dejstvo, da vsebuje več kofeina kot običajna kava.

Matcha čaj

Matcha čaj ni v običajni obliki, v kateri smo navajeni pravih čajev. Lističi čaja so namreč zmleti v droben prah, ki je zaradi kopice klorofila zeleno obarvan. Čaj ima izredno značilen okus po oreščkih z rahlo grenkim pridihom. Je temnejše barve, pohvali se lahko z bogato aromo. Ob nakupu vedno preverite čistost in moč barve čaja, saj se s tem pokaže kakovost čaja. Svetujemo vam, da kupite 100% organski matcha čaj v prahu brez dodanega sladkorja ali mleka.  

Bogastvo matcha čaja

Matcha čaj vsebuje veliko vitamina C in kar kipi od takšnih in drugačnih antioksidantov. Pomembna sestavina je tudi aminokislina L-teanin, kateri lahko pripišemo zasluge za sproščanje in povečanje koncentracije. Ker pri matcha čaju zaužijemo cele liste (in ne samo ekstrakt iz listov kot na primer pri zelenem čaju), v svoje telo dobimo res veliko količino antioksidantov, mineralov in vitaminov.

Kako matcha čaj pridobivamo?

Matcha čaj

Lističe čaja vzgajajo na majhnih grmičkih. Obdelava matcha čaja je prav posebna in se začne že nekaj tednov pred obiranjem lističev. Pred obiranjem lističe pokrijejo z bambusom ali ponjavami in jih tako zaščitijo pred direktnim soncem. S tem se rast lističev upočasni, obenem pa ohranijo zelo veliko klorofila, zaradi česar ima čaj tako lepo zeleno barvo. Poveča se tudi količina L-teanina.

Nato lističe oberejo ter jih obdelajo s paro. Sledi sušenje ter odstranjevanje stebelc in nečistoč. Tako ostane le 10 % pridelka, ki ga imenujemo tencha. Le-tega nato zmeljejo v kamnitih mlinih v fin prah in tako dobijo končni izdelek. Ker celoten postopek zahteva veliko časa in ročnih spretnosti, je matcha čas dražji od na primer zelenega ali črnega čaja.

Pozitivni učinki matcha čaja

 • Matcha čaj zagotavlja trajno energijo in umirjenost. Za to poskrbita L-teanin in kofein. Telo s pitjem matcha čaja prejme zdravo količino kofeina in se izogne upadu energije, ki ponavadi sledi skodelici zaužite kave.
 • Matcha čaj zbistri misli, za to je prav tako odgovorna aminokislina L-teanin. S pomočjo te aminokisline se zmanjša tudi tesnoba ter izboljša splošno počutje.
 • Čaj vsebuje pravo bogastvo antioksidantov, ki ščitijo telo pred škodljivim delovanjem prostih radikalov, ki povzročajo raka in prezgodnje staranje telesa.
 • Čaj izboljša imunski sistem, saj antioksidanti pomagajo v boju proti okužbam in boleznim. Pri tem naj omenimo različne sestavine, kot so katehin, epigalokatehin galat in polifenole. Poleg tega je čaj bogat tudi z vitamini A in C, kalijem, kalcijem ter železom.
 • Matcha čaj spodbuja presnovo, saj kombinacija kofeina in antioksidantov vpliva na metabolizem.
 • S čajem boste bolj uspešno hujšali. Če boste sladke sokove in gazirane pijače zamenjali z matcha čajem, boste zelo veliko naredili za svoje telo. Rezultat se bo pokazal tudi na tehtnici, ki bo hitro pokazala kakšen kilogram manj.
 • Matcha čaj uravnava nivo krvnega sladkorja.
 • Matcha čaj znižuje tveganje za nekatere vrste raka. Omenili smo že, da so antioksidanti močni zavezniki v boju proti raku.
 • Čaj znižuje tudi tveganje za srčne bolezni.
 • Matcha čaj varuje pred staranjem.

Razlika med klasičnim zelenim čajem in matcha zelenim čajem

Matcha čaj

Razlika je večja, kot si morda mislite. Pri navadnem zelenem čaju pijemo le infuzijo, zato sploh ne zaužijemo vseh hranilnih snovi iz listov. Pri matcha čaju pa zaužijemo celoten list, s tem pa veliko več hranilnih snovi. Te snovi med drugim pomagajo pri ohranjanju zdravega srca, spodbujajo metabolizem ter upočasnijo rast rakavih celic. Poleg tega pitje matcha čaja spodbuja tudi nastajanje serotonina in dopamina, ki še kako vplivata na boljše razpoloženje.

Priprava matcha čaja

Matcha čaj se pripravlja po čisto posebnem postopku. Pripravlja se v skodelici s pomočjo metlice in žlice iz bambusa. Seveda lahko uporabite tudi majhno baterijsko metlico ali navadno metlico za penjenje. Preden matcha čaj pripravimo, ga presejemo, da med mešanjem ne nastanejo grudice.

Postopek priprave:

 • 1-2 žlički matcha prahu prelijte z 1 dl vroče vode ali mleka. Temperatura tekočine naj bo okrog 20 stopinj Celzija.
 • Mešanico močno premešajte, tako da se pojavi pena.

Pripomočki za pripravo matcha čaja:

 • Chasen je bambusova metlica, ki je bistvena za pravilno pripravo tega čaja. Odnesete jo lahko s seboj tudi takrat, ko potujete.
 • Chashaku je bambusova merilna žlička, ki se tradicionalno uporablja pri pripravi čaja. Lahko uporabite tudi svojo merilno žlico.
 • Chawan je tradicionalna japonska skodelica, iz katere se pije matcha čaj. Skodelica sicer originalno izhaja iz Kitajske, vendar so jo v 16. stoletju začeli uporabljati tudi na Japonskem. Običajno je, da se za serviranje uporabijo skodelice črne barve, saj tako pride do izraza čudovita zelena barva čaja.
 • Blender je tudi izversten pomočnik pri pripravi matcha čaja, še posebej v primeru, ko si pripravljate matcha late.

Zdaj veste o matcha čaju skoraj vse. Svetujemo vam, da si kupite svoj matcha prah in si pripravito skodelico okusnega ter zdravega čaja. Zagotovo vam ne bo žal, pa tudi vaše telo vam bo še kako hvaležno!

Pripravila: Monika M.

Matcha čaj – privoščite si skodelico odličnega napitka!
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.