• 2.5C Novo mesto
  • 04:28
  • Čet, 09.04.2020

Meditacija za začetnike

Meditacija je nekaj, kar vam bo v življenju prišlo še kako prav, saj je znanje meditacije nekaj najboljšega, kar lahko posedujete. Z meditacijo boste namreč poskrbeli za svoje fizično in psihično zdravje. V nadaljevanju članka vam bomo opisali nekaj nasvetov iz področja meditacije za začetnike.

Meditacija

Meditacija je stanje mirovanja ter spokojnosti, ki traja vsaj nekaj minut dnevno. Dobra novica je ta, da lahko meditira prav vsak. Meditacija je nekakšen kotiček, kamor se posameznik zateče, ko se mora pomiriti ali razmisliti o problemu, morda dobiti novo idejo, si oddahniti in podobno.  

Meditacija seveda ni nekaj tak preprostega kot to, da se usedeš, zapreš oči in meditiraš. Potrebujete nekoga, ki vam bo pokazal, kako se pravilno meditira. V nasprotnem primeru vas bo kaj hitro pričelo kje žuliti, srbeti, misli pa bodo daleč od tega, da bi bile umirjene, saj vam bodo naravnost divjale po glavi.

Meditacija se začne že pri pravilnem sedenju. Sedeč položaj po turško je za marsikoga zelo neudoben, posebo takrat, ko je v njem potrebno vztrajati dalj časa. Veliko ljudi v tem položaju občuti bolečine v kolku, kolenih in gležnjih, pojavi pa se tudi napetost v hrbtu. Sedeč položaj ne sme biti neudoben, temveč ravno obratno: udoben in sproščen. Pri tem si lahko pomagate tudi z jogijskim pripomočkom, ki se imenuje bolster.

Meditacija – koraki do popolnosti

Preden boste začeli z meditacijo, se morate nanjo res dobro pripraviti, Zato si izberite primeren prostor in čas. Prostor naj bo miren, čas za meditacijo pa je najboljši takrat, ko veste, da si lahko vzamete nekaj trenutkov samo zase. V prostoru zagrnite zavese, saj bo tako meditacija lažja. Seveda si lahko prižgete tudi svečko in prisluhnete kakšni sproščujoči glasbi, izbira je popolnoma vaša.

Sledi priprava vašega telesa. Meditacija zahteva, da je vaše telo popolnoma sproščeno. Če meditirate popoldne, ste utrujeni od dolge službe, sedenja pred računalnikom, tekanja po opravkih in podobno. Zato je priporočljivo, da pred meditacijo naredite še nekaj joga vaj, s katerimi boste telo sprostili.

Meditacija

Ko ste svoje telo ustrezno pripravili na meditacijo, se usedite v udoben položaj. Mora vam biti zares udobno, ne smete biti lačni, a tudi preveč siti ne, ne smete biti žejni in podobno. Če vam noben sedeč položaj ne ustreza, lahko poskusite tudi z ležečo meditacijo. Pomembno je tudi to, da je vaša drža čimbolj sproščena. Prsni koš naj bo odprt, kolena sproščena, rame naj bodo stran od ušes in tako naprej. Medenica naj bo v nevtralnem položaju. Nato zaprite oči in svojo pozornost usmerite v prostor, v katerem sedite.

Meditacija bo uspešna, če se boste zavedali sebe v tem prostoru. Pri tem bodite pozorni prav na vse: na stik vašega telesa s tlemi oziroma s podlago, na kateri sedite. V mislih se sprehodite po telesu od glave do pet in sprostite prav vsak delček telesa. Pri tem ne pozabite na obraz, tudi čeljust naj bo popolnoma sproščena.

Meditacija se nadaljuje tako, da boste svojo pozornost usmerili na vaše dihanje. Za začete samo opazujte, kako dihate. Predstavljajte si, kako zrak vstopa v telo skozi nosnici, kako napolni pljuča ter skozi nosnici spet izstopa. Nato se za zaprtimi očmi zazrite v točko, ki je nekaj centimetrov pred vami. Pri tem v očeh ne smete povzročati nobenega pritiska. Po določenem času ne boste več občutili svojega telesa, zelo žive pa bodo postajale vaše misli.

V tej točki bo meditacija potekala tako, da boste pričeli misliti na svoje probleme, skrbi, kaj vse še morate postoriti in podobno. Ukrotite jih tako, da jih brez tega, da bi vpletli svoja čustva, samo opazujete. Z dovolj vztrajnosti boste prišli do stanja brez misli. Takrat boste potopljeni v svojo notranjost in prežel vas bo mir. Prepustite se mu in opazujte, kaj se dogaja, nato pa se počasi vrnite nazaj.

Meditacija za začetnike naj se začne z 10 do 15 minutami na dan, nato pa lahko čas postopoma tudi podaljšujete.

Meditacija in njene prednosti

S številnimi raziskavami so dokazali, da meditacija izboljša telesno in duševno zdravje. Zato strokovnjaki za številne bolezni, ki so povezane z veliko količino stresa, priporočajo prav meditacijo. Pri tem mislimo na bolezni srca, težave z dihanjem ali problemei s prebavo. Kot smo spoznali, med meditacijo pozabimo na svoje telo, okončine so sproščene, zato se ne zavedamo bolečin ali neugodja. Ena ura koncentracije med meditacijo pa se lahko enači kar s štirimi urami spanja.Tako lahko z meditacijo dosežemo tudi dolgotrajen počitek, pri tem pa se nam obnovi tudi moč

Meditacija nam poveča tudi sposobnost koncentracije, v vsakdanjem življenju pa postanemo bolj učinkoviti. Z rednim izvajanjem meditacije bomo tako sposobni, da obvladamo svojo pozornost. Preusmerili jo bomo lahko kamorkoli bomo želeli.

Vodena meditacija je za začetek najprimernejša

Strokovnjaki priporočajo, da se za začetek udeležite vodene meditacije. Takšno meditacijo vodi druga oseba, in sicer v živo ali pa preko posnetka. Pri tem nam bo glas, ki vodi, pomagal ohraniti fokus. S tem se bo povečala tudi možnost, da bo meditacija dosegla svoj namen. Vodena meditacija je lahko tudi tematsko obarvana. Pomaga nam pri tem, da se osredotočimo na občutke v svojem telesu, na manifestacijo blaginje, na zdravljenje in še bi lahko naštevali.

Vizualizacijska meditacija

Meditacija

Takšna meditacija je posebej primerna takrat, ko se želimo vzpodbuditi k postavljanju ciljev. Vizualizacijska meditacija je namreč odličen način za samomotivacijo na poti do uresničitve določenega cilja. Deluje kot tehnika manifestiranja. Pri njej se osredotočimo na eno stvar, pa naj bo to naš cilj, občutek, ki ga želimo doživeti, ali pa zdravje oziroma blagostanje. V mislih si ustvarimo slike, ki ponazarjajo to, kakšna je naša realnost po tem, ko smo želeno stanje dosegli. S takšno vrsto meditacije zaposlimo um in mu pomagamo, da se osredotoči na eno stvar, zato je tudi ta vrsta meditacije še kako primerna za začetnike.

Meditacija z zavestnim dihanjem

Kot že samo ime pove, se ta meditacija osredotoča na dihanje. Z zavestnim dihanjem, se pravi z zavestnim osredotočenjem na vdihe in izdihe, pomirimo notranji miselni nemir.

Japa meditacija ali meditacija z uporabo mantre

Ta meditacija predstavlja tehniko, ki je verjetno ena izmed najstarejših oblik meditacije. Bistvo je v ponavljanju manter, torej besed, ki jih uporabljamo z namenom, da bi nekaj dosegli.

Pripravila: Monika M.

Meditacija za začetnike
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.