• 17.08C Novo mesto
  • 04:13
  • Tor, 04.08.2020

Bernard Arnault: ustanovitelj, predsednik in največji delničar LVMH

Najbogatejši evropejec, Bernard Arnault, je ustanovitelj, predsednik in največji delničar LVMH – Moet Hennessy Louis Vuitton.

Bernard Arnault (70) je eden najbogatejših mož na svetu – vreden je 106,9 milijarde dolarjev, poroča Forbes. Je Francoz in boter moderne luksuzne industrije.

Čeprav je njegov oče delal v gradbeništvu, je gospod Arnault zelo zgodaj videl priložnosti, da prevzame skupino družinskih obrtnih podjetij, jih profesionalizira in izkoristi svojo moč v skupinsko korist. Pravi, da je to ugotovil, ko je v 80. letih prejšnjega stoletja prišel v New York, se usedel v taksi in odkril, da njegov voznik ni nikoli slišal za de Gaulla, vendar je poznal Diorja. V tistem trenutku se je rodila ideja o imperiju.

LVMH je skupina 75-tih modnih blagovnih znamk, ki zajemajo ure, nakit, vino, žgane pijače, maloprodajo, lepoto in gostoljubje. Ne bomo naštevali vseh, vendar vključujejo: Dior, Vuitton, Fendi, Celine, Pucci, Marc Jacobs, Hennessy, Dom Pérignon, Bulgari, Tag Heuer, pariško veleblagovnico Le Bon Marché, Sephora, hotelsko skupino Cheval Blanc , Moët & Chandon, Fenty, skupina DFS, Make Up For Ever in Krug, če jih naštejemo le nekaj.

 

Arnault ima z LVMH trikrat večjo tržno kapitalizacijo od najbližjih tekmecev, Kering (lastniki Gucci, YSL in Alexander McQueen), in petkrat večjo od Richemonta (lastniki Cartierja, Chloéja in Net-a-Porterja). Gre za drugo najdragocenejše podjetje v Evropi s tržno kapitalizacijo več kot 200 milijard evrov, po poročilu Royal Dutch Shell.

Kako je Arnault uspel zgraditi tak imperij?

Arnault je prevzel načela korporacijskih napadalcev New Yorka v osemdesetih  in jih uveljavil v evropskem razkošju.

Začel je z bankrotiranim francoskim tekstilnim podjetjem Boussac, ki ga je kupil od francoske vlade leta 1985, poleg je dobil tudi staro modno hišo, imenovano … Dior. Vse ostalo je prodal, a Dior obdržal in od tam gradil. Leta 1989 je zasnoval sovražni prevzem LVMH, ki je tako razjezil francosko poslovno skupnost, da so mu dali vzdevek »volk v plašču iz kašmirja«.

Ustvaril je vodilno trgovino blagovne znamke, sprejel model zajemanja imena dediščine, globoko vpete v evropsko zgodovino in na vrh namestil butične mlade oblikovalce, da bi se otresel stare podobe.

Kdo je v resnici Arnault?

Zagotovo vedo samo bližnji prijatelji. Je dokaj visok, suh in velja bolj za plahega govorca. Rad ima sodobno umetnost, resno igra tenis in je nadarjen pianist. V podjetju ga večinoma kličejo kar »B.A.«.

Arnault

Arnault

Je tudi zelo tekmovalen. Že nekoč je dejal, da si želi ustvariti družbo številka 1 na svetu, saj je spoznal, da od njegove teniške kariere ne bo kruha, noče pa biti celo življenje le koncertni pianist.

Arnault ima iz prvega zakona dva otroka, Antoina in Delphine, in tri iz drugega: Alexandre, Frédéric in Jean. Štirje od njih delajo na LVMH. Antoine je izvršni direktor Berluti, predsednik Loro Piana in vodja komunikacij in imidža za celotno skupino; Delphine je podpredsednica Louis Vuitton, članica izvršnega odbora LVMH in vodi nagrado LVMH za mlade oblikovalce, najbolj donosno modno nagrado oblikovalcev. Alexandre je izvršni direktor Rimowe, priznane blagovne znamke, Frédéric pa strateški in digitalni direktor Tag Heuerja.

S kom se Arnault druži?

Moč množice. Z Nicolasom Sarkozyjem, bivšim francoskim predsednikom, je tako dober prijatelj, da je bil priča na poroki gospoda Sarkozyja leta 2008, ko se je ta poročil s Carlo Bruni, poleg tega pa je blizu tudi sedanjemu francoskemu predsedniku Emmanuelu Macronu in Tonyju Blairu, nekdanjimu Britanskemu premierju.

Bernard Arnault in Vladimir Putin

Bernard Arnault in Vladimir Putin

Tudi s predsednikom ZDA, Donaldom Trumpom se je družil v osemdesetih letih prejšnjega stoletja in bil med prvimi mednarodnimi poslovneži, ki so novega predsednika obiskali v poslovni stavbi Trump Tower v začetku leta 2017. Arnault je bil blizu tudi Karlu Lagerfeldu, oblikovalcu Chanela in Fendija, ki je umrl februarja.

Kaj želi Arnault v prihodnosti?

Letos je Arnault sklenil posel z Rihanno, s katero namerava odpreti novo luksuzno modno znamko, naslednje leto pa bo Arnault ponovno odprl trgovino / hotel / zdravilišče La Samaritaine v Parizu – po 15-letni prenovi, ki je stala vrtoglavo milijardo dolarjev.

Letos je podpisal tudi sodelovanje s Stello McCartney. Nekoč je razmišljal o nakupu Armanija in že dolgo se pojavljajo govorice, da bi zelo rad dodal Chanel v skupino.

V zadnjem času je (pod vplivom svojih otrok) Arnault začel spreminjati svoje navade. Leta 2014 je v Bois de Boulogne zgradil Fondation Louis Vuitton, izjemen muzej sodobne umetnosti (in svojo lastno zbirko sodobne umetnosti podjetja Frank Gehry), ki bo na koncu postalo darilo Parizu. Poleg tega je založil 200 milijonov evrov za obnovo Notre-Dame po požaru v začetku letošnjega leta, LVMH pa je doniral tudi 11 milijonov dolarjev za boj proti divjadi v amazonskem pragozdu. Prav tako je Arnault postal veliko bolj naklonjen trajnosti.

Avtor: M.V.

Vir slik: Wikipedia