• 23.22C Novo mesto
  • 10:56
  • Sob, 04.07.2020

Bulerji namesto elegantnih čevljev?

Bulerji so v trendu že mnogo sezon, v ospredju pa tudi letošnjo jesen in zimo. Pred leti so v bulerjih naokrog paradirali vojaki, medtem, ko so kasneje dobili pomen tudi v modi. Zadnja leta se v njih ne sprehajajo samo znane manekenke in zvezdnice, temveč tudi druge ženske širom sveta, ki dajo vsaj nekaj poudarka na modne smernice, ki so bulerje zopet »pripeljale« nazaj na modno pisto. Verjetno so bulerji svojevrsten hit tudi na račun svoje preprostosti, zaradi katere jih lahko kombiniramo k različnim kosom oblačil. Podajo se tako h kavbojkam, kot tudi k elegantnejšim stilom in oblekam. Poleg tega, da so bulerji popularni tudi med pripadnicami ženskega spola, pa jih radi obujejo tudi številni moški.

Bulerji skozi čas

Bulerji sodijo v subkulturo punka. Poleg tega, da so t.i. punkerji, imeli obute bulerje, so svoj svojevrsten modni slog izražali tudi na različne druge načine. Bulerji so kot nepogrešljivi del punkerske garderobe, kateri jih imajo poleg svoje vpadljive mode, kot nekakšen poseben zaščitni znak, oziroma so ga vsekakor najbolj imeli v času največje popularnosti punka, torej v obdobju med 1976 in 1980.

Poleg vsega naštetega pa je med punkerji prevladalo tudi splošno prepričanje, da je potrebno kršiti pravila »klasičnih zapovedi lepote« in na račun tega so se punkerji ličili zelo opazno in v divje tene barv, oblačili v cenena in vulgarna oblačila, prav tako pa se tudi barvali v divje odtenke barv, si brili lase ter delali irokeze. »Punkersko« obnašanje na splošno je bolj strmelo k glasnemu izražanju proti domnevnim krivicam in še zlasti proti oblastem.  Bulerji so poleg razvpite mode, modnih dodatkov v obliki verig, jermenov in celo pasjih ovratnic ter podobnega, imeli svojevrsten pomen. Morda celo malce umetniškega, saj je punk kultura v splošnem stremela bolj k umetniškem gibanju, stran od struktur in militarizma, ki je bil poznan od prej.

Bulerji

Bulerji

Novo tisočletje pa je s seboj pripeljalo tudi drugo subkulturo, tako imenovano Rave kulturo, ki ima tudi v vsem spektru značilnosti zametke čevljev s podplati, t. i. Buffalo čevlji, ki so na nek način svojevrstna različica bulerjev. Tudi rajverji so izraz uporniške družbe na svojevrsten, predvsem nenasilen način in odprtost za različnost in drugačnost. Rajverjem pa je skupno to, da svojo raznolikost poleg pisane mode, divjih in raznolikih frizur, kostumov na različnih zabavah in festivalih in tako naprej, izražajo skozi mir, ljubezen, razumevanje in spoštovanje.

Dandanes različni slogi modnih stilov po različnih gibanjih niti niso več tako zelo opazni kot včasih, saj je praktično moderno tako rekoč »vse«, prav tako pa se marsikaj kar je bilo moderno pred leti, zopet vrača nazaj.

Moda bulerjev se je »vrnila« nazaj.

Spektakularni bulerji so nazaj, saj jih že nekaj časa lahko vidimo kot dodatek k slogu oblačenja različnih tako tujih kot slovenskih zvezdnikov, poleg tega pa so se množično vrnili tudi na police trgovin z obutvijo. Bulerji so zadnja leta zopet vedno bolj modno obuvalo, ki si ga je kupila marsikatera modna navdušenka že nekaj časa nazaj, toda v poštev pa pridejo tudi še sedaj, saj so še vedno modni hit.  

Ne samo po tujini, tudi v Sloveniji so bulerji zelo moderni, mogoče še malce bolj pri ženskah. V poštev pa ne pridejo zgolj bulerji črnih, sivih in drugih barv, temveč so moderni v vseh pisanih barvah in tudi različnih oblik, od rockerskega stila do bolj elegantnega.

Kaj se bo nosilo jeseni in pozimi 2019/2020?

Poleg bulerjev pridejo letošnjo jesen in zimo v poštev tudi čevlji z debelo kvadratno peto. V modo se vračajo špičasti gležnarji in špičaki, ki bodo popestrili »vsakdanji« videz. Poleg tega pa gležnarji s platformo, visoki škornji čez koleno, pisanih barv in cvetličnih vzorcev ter nizki, usnjeni preprosti čevlji za uporabnice, ki prisegajo na preprosto eleganco. V stilu osemdesetih let pa pridejo na svoj račun tudi nagubani škornji oziroma moderno nabrani škornji.

Bulerji

Bulerji

Med barvami za jesen in zimo 2019, bodo za čevlje prevladovale smaragdno zelena in rdeča barva ter živalski potiski, oblačila, pa bodo imela veliko več rumene barve,  cvetličnih potiskov, pa tudi čipk in perja. Veliko kosov bo tudi v vijolični barvi, tako, da boste v poštev prišli tudi ljubitelji mistične vijolične.

Gležnarji in škornji pa pridejo v poštev celo v kombinaciji s poletnimi krili. Ni toliko pomembna dolžina krila kot pa modna muha, ki narekuje, da so moderne skupaj s škornji. Kombinacije so lahko tudi s kavbojkami ali hlačami drugačnih vrst. Ker pa sta jesen in zima mrzli, pridejo v poštev seveda tudi toplejši kosi oblačil kot so plašči. Letošnje leto so moderni veliki oziroma celo preveliki plašči.

Moda se nenehno spreminja in tako kot so se tudi bulerji in čevlji s špičasto konico vrnili nazaj, se bo čez kakšno leto zopet nekaj drugega in tako naprej. Kakorkoli že ali sledite modnih smernicam, malo manj ali pa jim sploh ne, v prvi vrsti je zagotovo najboljša izbira to, v čemer se najboljše počutite in kar služi svojemu namenu, pa naj bo to modno ali ne.

Avtor: M.V.

Fotografije: Pixabay.com