• 20.7C Novo mesto
  • 13:14
  • Čet, 01.10.2020

Cartier je kralj izdelovalcev nakita

Cartier International SNC ali preprosto le Cartier je francoski luksuzni konglomerat, ki izdeluje, oblikuje in prodaja nakit in ure. Podjetje je leta 1847 ustanovil Louis-François Cartier v Parizu, ki je ostalo pod družinskim vodstvom do leta 1964. Cartier velja za enega najprestižnejših proizvajalcev ur in nakita na svetu. Leta 2018 ga je Forbes uvrstil med 59. najdragocenejših blagovnih znamk na svetu. Skozi preteklost so nad Cartier izdelki bili navdušeni predvsem člani kraljevih družin.

Kralj Edward VII iz Velike Britanije je bil velik ljubitelj Cartierja. Označil ga za draguljarja kraljev in kralja draguljarjev. Leta 1902 je za svojo kronanje naročil 27 Cartier tiar ter podjetju izdal kraljevski nalog. Nalog je Cartierju omogočal, da oglašuje dejstvo, da svoj produkt dobavlja kraljevi družini in s tem doda svoji znamki prestiž. Cartier je podobne kraljevske naloge dobil tudi v Španiji, na Portugalskem, v Rusiji in Franciji. Danes Cartier svoj nakit in ure prodaja v več kot 200 trgovinah po celem svetu, vključno s tremi templji oziroma zgodovinskimi dvorci v Londonu, Parizu in New Yorku.

Cartier nakit in ure zbirajo in občudujejo tako zvezdniki, članki kraljeve družine, premožni ljubitelji, kot tudi strastni zbiralci ur. Cartierjeve stvaritve so navdahnjene z enako popolnostjo, kot je bila značilna za francoski Maison leta 1847. Cartier svoje izdelke označuje za vrhunec prestižnega nakita in oblikovanja ur z več kot 150 letno tradicijo. Vsak produkt je košček dediščine, ki nosi ugled znamenite blagovne znamke.

 

Najbolj ikonični kosi Cartier nakita

Cartier je že od ustanovitve znan po ikoničnih kolekcijah in igrivem nakitu, ki je oblikoval nakitno industrijo. Več kot uspešno je prestal test časa, saj ga modni poznavalci in znane osebnosti obožujejo že generacije. Med ikonične kose definitivno sodijo Love Bracelet (zapestnica ljubezni), Trinity de Cartier prstan, zapestnica Juste un Clou, Panthere de Cartier prstan in ogrlica z diamanti Legers.

Panthere de Cartier

Zapestnica ljubezni Love Bracelet

Kadar govorimo o ikoničnih kosih nakita Cartier, je prvi, ki pade na misel sigurno zapestnica Love Bracelet. To edinstveno zapestnico je leta 1969 ustvaril Aldo Cipullo, ki je bila pravzaprav njegova prva zasnova za Cartier. Dizajn zapestnice Love Bracelet je bil navdihnjen z deviškim pasom in idejo, da bi ljubezenski simboli mogli predstavljati večno kakovost. Zapestnico krasijo motivi glave vijaka in ima dva tanjša, odstranljiva vijaka. Zapestnico se ne da preprosto zdrsniti na zapestje uporabnika, ampak jo je potrebno odpreti z drobnim izvijačem, ki zapestnico razpre na dva dela. Tradicionalno mora izvijač hraniti partner uporabnika in tako je partner tudi edini, ki lahko zapestnico odklene. Po besedah Cipulla mora biti oblikovanje del funkcije, saj se v tem skriva uspeh. Kadar sta funkcija in dizajn v izdelku združena, bo ta zmeraj uspešen. Louis Cartier je z zapestnicami Love Bracelet obdaril odmevne zvezdniške pare, kot sta Elizabeth Taylor in Richard Burton ter tudi Cary Grant in Dyan Cannon. Obstajajo domneve, da je v preteklosti Cartier dovolil nakup zapestnic Love Bracelet le parom, saj bi naj zapestnica resnično utrdila njuno povezanost z večno ljubeznijo. Kljub temu, pa je zapestnica Love Bracelet idealno darilo za vsako priložnost.

Trinity de Cartier prstan

Ena najbolj drznih in najbolj barvitih kreacij Louisa Cartierja je prstan Trinity de Cartier. Prstan je sestavljen iz treh medsebojno povezanih prstanov različnih vrst zlata. Prstane je Cartier oblikoval leta 1924, na zahtevo francoskega umetnika, filmskega ustvarjalca in pisatelja Jeana Cocteauja. Vsak prstan predstavlja faze romantičnega odnosa z belim zlatom za prijateljstvo, rumenim zlatom za zvestobo in rožnim zlatom za resnično ljubezen. Cartierjev umetnik in strateški direktor je pojasnil, da je prstan še danes zelo sodoben, prav tako kot je bil sodoben, ko je bil ustvarjen. Danes Cartier ponuja veliko različic Trinity de Cartier prstana. Te vključujejo prstane z dodanimi diamanti ter tanke trakove in pasove, ki so skoraj nevidno varjeni skupaj. Prstani Trinity de Cartier so ena od najdaljših in najljubših kolekcij nakita, ki ga blagovna znamka nudi.

Zapestnica Juste un Clou

Po mnenju poznavalcev je zapestnica Juste un Clou še ena mojstrska stvaritev Alda Cipulla, ustvarjena leta 1971. Cipulla odlikuje sposobnost, da nekaj navadnega spremeni v nekaj izjemnega in tako je s preprostim žebljem ustvaril naslednjo ikonično Cartierjevo mojstrovino. Zapestnica je “Le žebelj“, sestavljena iz upognjenega žeblja, ki se elegantno ovije okoli zapestja uporabnika. Cipullo svoj nakit opiše kot funkcionalen in otipljiv ter hkrati eleganten in topel. Doda, da se nakit lahko nosi 24 ur na dan, brez težav pri menjavi oblačil. Poleg tega pa zasnova zapestnice Juste un Clou odraža divji in neodvisni duh New Yorka v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja.

Panthere de Cartier zapestnica

Panthere de Cartier prstan

Naslednji na seznamu najbolj ikoničnih kosov Cartier nakita je njihov prstan Panthere de Cartier. Cartierjev slovit goreč in razigran panter je nastal leta 1914, ko je Louis Cartier naročil sliko ženske, ki nosi dolge ogrlice, ob nogah pa ima panterja. To privlačno sliko je imel tako rad, da jo je uporabil v svojih oglasih in ta je hitro postala simbol Cartierja. Cartierjev strokovnjak Geo Cramer pojasnjuje, da so bile na začetku dvajsetega stoletja velike mačke modne za izražanje ženskosti, saj je bila zver videti kot ultimativni simbol za izraz ženskosti. Prvo kolekcijo nakita s panterjem je leta 1935 izdelala prav oblikovalka Jeanne Toussaint “La Panthere“. Naziv “La Panthere“ si je prislužila s svojo drzno osebnostjo in ženstvenim slogom, ki je Cartierja še kako privabljal. Jeanne je v svoje kreacije vključila vzorce, kljub temu, da je bila takrat tovrsten nakit zelo redek. Prstan Panthere de Cartier je bil oblikovan tako, da izgleda kot glava panterja, krasijo ga oniksi (kamni moči), ki predstavljajo panterjeve lise in smaragdi, ki so postavljeni kot ostre oči te mogočne živali. Glede na ostrost in pogumnost te zbirke je jasno, zakaj se uvršča med najkvalitetnejše Cartierjeve kose nakita.

Ogrlica z diamanti Legers

Na seznam ikoničnih kosov Cartier nakita se uvršča tudi ogrlica z diamanti Legers. Ta elegantna ogrlica je sestavljena iz diamantov, ki so uokvirjeni in visijo na delikatni 18-karatni zlati verižici. Vsak okvir ima dve vrsti notranjih krogov, ki se v višino povečujejo in v sredini ponosno sedi okrogli briljantni diamant. Ogrlica z diamanti Legers sega od brezčasnih diamantov do več kamnov, ki so enakomerno razporejeni vzdolž verižice. Vsi ti diamanti so izjemne kakovosti, ob tem pa so v skladu s Cartierjevo strogo etično izjavo o poslanstvu.

Avtor: Ana Nikolić

Vir slik: Pixabay