• 22.8C Novo mesto
  • 10:20
  • Sob, 04.07.2020

Coco Chanel – modna ikona, ki je spremenila svet

Modna oblikovalka Coco Chanel je s svojimi oblekami ustvarila brezčasne modele, ki so še danes priljubljeni.

Kdo je bila Coco Chanel?

Modna oblikovalka Coco Chanel, rojena leta 1883 v Franciji, slovi po brezčasnem dizajnu, oblekah blagovnih znamk in majhnih črnih oblekah. Chanel je bila vzgojena v sirotišnici, kjer se je tudi  učila šivati. Preden je leta 1910 odprla svojo prvo trgovino z oblačili, je imela kratko pevsko kariero.

V dvajsetih letih prejšnjega stoletja je lansirala svoj prvi parfum in na koncu predstavila obleko Chanel – majhno črno obleko s poudarkom na izdelovanju oblačil, ki bodo bolj udobna za ženske. Chanel je postala cenjena ikona v modi, znana po svojih preprostih, a prefinjenih oblačilih, združenih z odličnimi dodatki.

Zgodnje življenje Coco Chanel

Znana modna oblikovalka Chanel se je rodila kot Gabrielle Bonheur Chanel 19. avgusta 1883 v Saumurju v Franciji. Njena zgodnja leta so bila vse prej kot glamurozna. Pri 12 letih po materini smrti je oče Chanel predal v sirotišnico.

Chanel so vzgojile redovnice, ki so jo učile šivati. Njen vzdevek pa izhaja iz drugega poklica. V svoji kratki pevski karieri je Chanel nastopala v klubih Vichy in Moulins, kjer so ji rekli »Coco«.

Chanel leta 1920

Chanel leta 1920

Nekateri pravijo, da ime izvira po eni od pesmi, ki jih je pela, sama Chanel pa je dejala, da gre za »skrajšano različico cocotte, francoske besede za »zadržano žensko«.

Modni imperij Coco Chanel

Približno pri dvajsetih letih se je Chanel zapletla z moškim z imenom Etienne Balsan, ki ji je ponudil pomoč pri zagonu poslov v Parizu. Kmalu ga je zapustila zaradi enega izmed njegovih bogatejših prijateljev, Arthurjem »Boy« Capelom. Oba moška sta bila ključna v prvem modnem podvigu Chanel.

Chanel je leta 1910 odprla svojo prvo trgovino na pariškem Rue Cambonu in začela prodajati klobuke. Pozneje je dodala trgovine v Deauvillu in Biarritzu ter začela izdelovati oblačila.

Njen prvi okus uspeha je prišel od obleke, izdelane iz starega dresa, ki jo je nosila na nek hladen dan v Deauvillu.

»Moje bogastvo je zgrajeno na starem dresu, ki sem ga oblekla, ker je bilo v Deauvillu hladno,« je nekoč priznala avtorju Paulu Morandu.

Chanel je postal priljubljena osebnost v pariškem literarnem in umetniškem svetu. Oblikovala je kostume za igralko Ballets Russes in Jeana Cocteauja Orphée ter med svoje prijatelje štela Cocteauja in umetnika Pabla Picassa.

Prvi parfum Coco Chanel

V dvajsetih letih prejšnjega stoletja je Chanel svoj uspešen posel popeljala do novih višin. Predstavila je svoj prvi parfum, Chanel št. 5, ki je prvi predstavil ime oblikovalca. Parfum »je neviden, nepozaben, ultimativni dodatek mode . . . ki napoveduje vaš prihod in podaljšuje vaš odhod,« je enkrat pojasnila Chanel.

Dišavo so pravzaprav podprli tudi lastnik veleblagovnice Théophile Bader ter poslovneža Pierre in Paul Wertheimer, Chanel pa je s Pierrejem razvila tesno prijateljstvo.

CHANEL_No5_parfum

CHANEL_No5_parfum

Na koncu je bil sklenjen dogovor, kjer bi podjetje Wertheimer dobilo 70 odstotkov dobička od prodaje Chanel št. 5 za proizvodnjo parfumov v njihovih tovarnah, Bader 20 odstotkov, sama Chanel pa 10 odstotkov. Z leti, ker je bil prvi parfum Chanel velik vir prihodkov, je partnerje večkrat tožila, da naj bi ponovno premislili pogoje posla.

Ikonični modeli: obleka Chanel 

Leta 1925 je Chanel predstavila zdaj legendarno Chanelovo obleko z jakno brez ovratnika in dobro prilegajočim se krilom. Njeni dizajni so bili za tisti čas revolucionarni – izposojajo elemente moške obleke in poudarjajo udobje nad omejitvami takrat priljubljene mode. Ženske so se poslovila od steznikov in drugih omejenih oblačil.

Chanel

Chanel

Druga revolucionarna zasnova 1920-ih je bila majhna črna obleka Chanel. Nekoč je prevzela barvo, povezano z žalovanjem, in pokazala, da je lahko tudi večerna toaleta v tej barvi lepa.

Zapiranje trgovin

Mednarodna gospodarska depresija iz tridesetih let prejšnjega stoletja je negativno vplivala na podjetje Chanel. Izbruh druge svetovne vojne je privedel do zaključka poslovanja. Chanel je odpuščala je delavce in zaprla svoje trgovine.

Po vojni je Chanel zapustila Pariz, nekaj let je preživela v Švici v nekakšnem izgnanstvu. Nekaj ​​časa je živela tudi v svoji podeželski hiši v Roquebruneu.

Vrnitev k modi

Chanel se pri svojih 70 letih (1950) zmagoslavno vrnila v svet mode. Najprej je požela kritike, vendar so njeni ženstveni in enostavno prilegajoči se dizajni kmalu osvojili kupce po vsem svetu.

Kdaj  je Coco Chanel umrla?

Chanel je umrla 10. januarja 1971 v svojem stanovanju v hotelu Ritz. Na stotine ljudi se je zbralo v Madeleini cerkvi, da bi se poslovilo od modne ikone. V počastitev so številni žalujoči nosili Chanel obleke.

Nekaj ​​več kot desetletje po njeni smrti je oblikovalec Karl Lagerfeld prevzel vajeti podjetja, da bi nadaljeval zapuščino Chanel. Danes njeno istoimensko podjetje zasebno vodi družina Wertheimer in še naprej uspeva, za katero se verjame, da vsako leto ustvari sto milijonov dolarjev prometa.

Znani filmi, knjige in predstave o Coco Chanel

Leta 1969 je Chanelina fascinantna življenjska zgodba postala osnova za Broadwayski muzikal Coco, v katerem je bila legendarna oblikovalka Katharine Hepburn. Alan Jay Lerner je napisal knjigo in besedila za pesem oddaje, Andre Prévin pa glasbo. Cecil Beaton je za produkcijo vodil scenografijo in kostume. Muzikal je prejel sedem nominacij za nagrado Tony, Beaton je zmagal za najboljšo kostumografijo, René Auberjonois pa za najboljšega igralca.

Chanel

Chanel

Napisanih je bilo tudi več življenjepisov modne revolucionarke, med njimi Chanel in njen svet (2005), ki ga je napisal prijatelj Chanel – Edmonde Charles-Roux.

V televizijskem filmu Coco Chanel iz leta 2008 je Shirley MacLaine nastopila kot slavna oblikovalka v času njenega vstajenja leta 1954.

V filmu iz leta 2008 Coco Before Chanel je francoska igralka Audrey Tautou igrala Chanel v svojih zgodnjih letih, od otroštva do ustanovitve svoje modne hiše.

Avtor: M.V.

Vir slik: Wikipedia