• C Novo mesto
  • 07:31
  • Sre, 29.06.2022

Guggenheim moda: zakaj se oblačiti kot Peggy Guggenheim?

Peggy Guggenheim je bila znana po zbiranju ljubimcev, psov in umetnosti. A ne nujno v tem vrstnem redu. Medtem ko je v družini vladala strast do slednjega (njen stric Solomon je ustanovil Guggenheimski muzej v svojem rodnem New Yorku), je sama šele pri svojih 40. letih, ločena, z dvema otrokoma, leta 1937 prvič kupila majhen del Jeana Arpa, s čimer je sprožila vseživljenjsko obsedenost.

Do izbruha druge svetovne vojne je bila Guggenheim goreča zavetnica umetnosti. Zaobljubila se je, da bo kupila sliko na dan, kar je mnogim umetnikom pomagalo, da so v prvih dneh vojne lahko preživeli. Ko so se napetosti stopnjevale in je začela načrtovati, da bo zapustila Evropo, je svojo celotno zbirko odposlala v ZDA na hrambo. Guggenheim je prehod iz Evrope v ZDA uredila tudi za ostale – med njimi je bil tudi njen bodoči mož Max Ernst, ki ga je slikar Yves Tanguy igrivo poimenoval »Peggy Guggenheim’s Consort No. 3,812.«

Guggenheim

Guggenheim

Peggy Guggenheim je spremenila sodobno umetnost

Čeprav je bila znana po zakonski nezvestobi (ko so jo vprašali, koliko mož je imela dvakrat poročena Guggenheim, je odgovorila: »Mislite, svojih ali tujih?«), je bila njena zvestoba umetnikom neomajna. Navdušena zbirateljica uhanov je na odprtju svoje newyorške galerije (Art of This Century, 1942) nosila enega, ki ga je oblikoval Tanguy, drugega pa Aleksander Calder, da bi pokazala, da oboje enako podpira. Ko se je po vojni naselila v Benetkah, je Guggenheim, ki je raje porabila svoj denar za umetnost in ne za modo, investirala v dve elegantni obleki: v eno od svojega ljubljenega Fortunyja in kasneje eno od tekstilnega oblikovalca Kena Scotta. Slikarju Edwardu Melcarthu je naročila, naj ustvari očala v podobi metulja. Skupaj z njenimi »blond« lasmi, rdečo šminko in ekstravagantnimi uhani so postali njen podpis.

Njen videz je vplival na oblikovalce, vključno s Karlom Lagerfeldom, ki ga je usmeril za Chanelovo zadnjo križarjevo kolekcijo. (Mimogrede, muzeju je daroval par njenih sončnih očal, ki jih je kupil na dražbi, potem ko jih je uporabil v enem snemanju.) Razstava je bila v Benetkah, kjer je Guggenheim zadnja desetletja preživela na velikem kanalu v svoji gondoli, zadnji v mestu v zasebni lasti. Namesto tradicionalnih cavallijev (okovja v obliki morskega konja) so bile vrvi njene obrti privezane na kipe Lhasa apso v čast 14 pasmam psov, ki so deloma navdihnile njen vzdevek La Dogaressa.

Od smrti Guggenheimove, leta 1979 (pokopana je bila poleg svojih psov) je zbirka Peggy Guggenheim odprta za javnost v njenem domu, Palazzo Venier dei Leoni, ki je bil nekoč rezidenca Marchese Luisa Casati, ki je bila znana épater le bourgeois. Zbirka Peggy Guggenheim ostaja ena najpomembnejših zbirk umetnosti 20. stoletja.

Malo je figur, ki bi lahko pripomogle k temeljem moderne umetnosti kot Peggy Guggenheim: ikonična dedinja, katere zapuščina vključuje gorečo pokroviteljstvo vseh, od Djuna Barnesa do Jeana Cocteauja; Marka Rothka do Jacksona Pollocka.

Guggenheim

Guggenheim

Guggenheim je svoje življenje namenila zagovarjanju avantgarde – načelu, ki presega dela, ki jih je zbrala. Od nagnjenosti k obilnemu nakitu, do zavzetosti za celofan Schiaparelli, skoraj 40 let od njene smrti, Guggenheim vpliv še ne upada.

5 najbolj čudovitih Guggenheim stilskih nasvetov

Eleganca je brezčasna

Sredi dvajsetih let prejšnjega stoletja je švedski tednik Bonniers Veckotidning naročil serijo portretov vplivnih tujcev, ki živijo v Parizu, posnel pa jih je nihče drug kot Man Ray. Te slike Peggy Guggenheim, oblečene v Poiretu s pokrivalom Vere Stravinski, so postale nekatere najbolj odmevne slike, čeprav bi bilo skoraj da nemogoče poustvariti uspeha zlate Poiretove obleke.

Zavijte se v plastiko

Kot je mogoče pričakovati od takšne ženske, je bila Guggenheim tesno povezana z Elso Schiaparelli – in tu je, oblečena v celofanasto obleko, popoln model za njene nadrealistične modele. Tudi prvenec Rafa Simonsa za Calvina Kleina je ponudil sodobne manifestacije takšnega sloga. Ne glede na to, če boste oblekli obleko s plastično prevleko, lahko poosebljate Ameriko in Pariz v 1930-ih.

Guggenheim

Guggenheim

Ne pozabite na očala

Seveda moramo omeniti Guggenheim očala: zlasti par, ki je naročila, da ga je zasnoval njen prijatelj, umetnik Edward Melcarth. Ti okvirji metuljev so v njenih poznejših letih postali najpomembnejši v garderobi Guggenheim. Nosila jih je, ko je s svojimi ljubljenimi psi prečkala beneške kanale (Peggy Guggenheim je bila zadnja zasebna lastnica gondole v Benetkah) in ustvarila najboljšo različico uličnega stila kar smo jih kdaj videli.

Dodatki so ključni

Guggenheim se nikoli ni bala dati izjave, pa naj bo to o svojih spominih (kjer je odkrito in škandalozno razkrivala svoje afere z moškimi od Samuela Becketta do Johna Cagea) ali o svojih dodatkih – pravzaprav, kot že omenjeno, je nekoč nosila en uhan, ki ga je oblikoval Tanguy drugega pa Aleksander Calder ter tako spodbudila konvencionalno ločitev nadrealizma in abstrakcije.

Kupujte manj, ampak bolje

Medtem ko je bilo njeno življenje zagotovo dobro oblečeno, se je Guggenheim do štiridesetih let 20. stoletja tako navdušila kreiranjem, da je skoraj nehala kupovati oblačila v celoti, in sicer od ekstravagantne garderobe do nakupa dveh ali treh oblek na leto, da bi prihranila svoj denar za umetniška prizadevanja. Tak duh je dokaz načela: kupujte manj, ampak kupujte bolje – prihranite svoj denar za koščke, ki jih imate radi in ki bodo zdržali skozi celo življenje.

VIR SLIK: Vogue

AVOTR: M.V.

 

 

 

 

 

 

 

oglaševanje
Guggenheim moda: zakaj se oblačiti kot Peggy Guggenheim?
1 od 1
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.