• 23.03C Novo mesto
  • 10:50
  • Sob, 04.07.2020

Najdražja Hermes Birkin torbica je bila prodana za 300.168 dolarjev

Ime Hermes izvira iz grške mitologije. Hermes se je imenoval grški bog, sin Zevsa in Plejade Maje, isto pa se imenuje tudi priznana modna hiša Hermes iz Francije, poznana širom sveta.

Ustanovitelj modne hiše Hermes je bil Thierry Hermès, ki je modno hišo ustanovil leta 1837. Zanimivo je, da je podjetje Hermes bilo sprva mišljeno kot proizvodnja konjskih jermenov, osredotočeni so bili na konjske pasove, ki so jih zahtevale konjske kočije in podobno. Svoj posel so gradili na trdem šivu, ki ga je bilo možno narediti zgolj ročno. Naročniki so bili bogataši kot so Cesar Napoleon tretji in njegova žena, evropski plemiči in podobni, toda posel je kmalu prešel v drugačne izdelke in sicer torbice, kovčke, zadrge, modne svilene šale ter tudi izdelke za hišno dekoracijo in nakit. Od konjskih jermenov torej pa do prestižnih izdelkov, torbic, modnih šalov in nakita. Danes pa je modna hiša Hermes mednarodno uspešna luksuzna modna hiša, ki ima po svetu več kot 315 trgovin.

Thierry Hermès

Thierry Hermès. Vir: Wikipedia

 

Znamenite Hermes torbice

Torbice Hermes so ročno poslikane. Podjetje Hermes svojim kupcem omogoči, da si izberejo kaj bi imeli naslikano na svoji torbici ter potem njihovi izkušeni umetniki to tudi naslikajo na torbico, ki si jo stranka izbere v njihovem pestrem repertoarju. Cena je temu tudi primerna, toda vsekakor si jo zvezdnice kot so Lady Gaga in Rita Ora ter podobne z lahkoto privoščijo. Na torbice je potrebno počakati do pet tednov zanjo pa odšteti vsaj 4. tisoč ameriških dolarjev.

Hermes torbice Birkinke, so dobile ime po slavni igralki in pevki Jane Birkin. Leta 1981 se je rodila ideja o veliki in uporabni torbici, ko je Jane Birkin na letališču srečala takratnega direktorja francoske modne hiše Hermes, Jeana-Louisa Dumasa. Ker ni imela lepe usnjene torbice, ki bi ji bila všeč, je svoje stvari dala v košaro iz katere je vse popadalo, kar je videl Jean- LouiseDumas in zanjo ustvaril črno usnjeno torbico ter jo po njej tudi poimenoval. Birkin torbica je postala uspešnica. Najdražja Hermes Birkin torbica je bila prodana za 300.168 dolarjev in sicer na eni izmed dražb zbiratelju, ki je želel ostati anonimen. Na žalost pa so nekatere Birkinke,  tudi iz krokodilje kože, kože kuščarjev, govejega usnja in podobno. Za tovrstno torbico je potrebno odšteti tudi preko 100.000 evrov in tudi zaradi tega so torbice postale pravi statusni simbol. Če so je tovrsten način pridobivanja materiala za »elitno torbico« vreden množičnega pokola, presodite sami.

Jane Birkin - Hermes

Jane Birkin – Hermes torbica. Vir elle.

Druge popularne Hermes torbice se imenujejo Kelly in so prav tako dobile svoje ime na zanimiv način in sicer po slavni hollywoodski zvezdnici Grace Kelly, ki je bila tudi filmska igralka in monaška princesa, ki so jo fotografirali, ko je skrivala svoj nosečniški trebušček za Hermesovo torbico. Fotografija je obkrožila svet ter dobila ime po Kelly.

Grace Kelly - Hermes

Grace Kelly – Hermes. Vir Wikipedia

Veličastne Hermes rute

Rute so skozi stoletja izražale statusni simbol ljudi, svoj statusni simbol pa ima na nek način tudi še dandanes popularna svilena Hermesova ruta, ki je kakovostna, ob tem pa ima tudi visoko ceno. Kot zanimivost naj navedemo, da vsakih 25 sekund po svetu prodajo en Hermes šal. Šali so izdelani iz najboljših materialov, svile in kombinacij svile in kašmirja. Povprečen Hermes šal vsebuje od 25 do 30 odtenkov različnih barv. Izdelujejo jih s tehniko sitotiska, celoten postopek do končnega izdelka pa traja kar 18 mesecev. Cene za šal se gibljejo nekje med 300 in 900 evri. Močne barve in raznovrstni vzorci so ena izmed posebnosti Hermesovih šalov. Najmanjši šali so dimenzij 45 x 45 cm, medtem, ko so največji dimenzij 140 x 140 cm in se lahko ovijejo tudi še kam drugam kot le okrog vratu.

Hermes šali so vedno kvadratnih oblik. Stroški izdelave šalov so zelo visoki, okrog 400 evrov, medtem, ko imajo zbirateljski šali tudi višje cene, tudi več kot 3.000 evrov. V Sloveniji v primerjavi s tujino, precej malo žensk nosi svilene šale in rute, toda imajo pa vsekakor poseben čar in ni potrebno, da so ravno iz modne hiše Hermes, da bi jih nadele nase.

Katere zvezdnice prisegajo na Hermès?

Seveda marsikatera zvezdnica na tak ali drugačen način prisega na Hermes. Pravzaprav ga nekatere jemljejo kot statusni simbol njihovega bogastva s katerim se lahko ponašajo. Veliko jih med seboj kar tekmuje koliko torbic imajo v svojih bogatih zbirkah. Med tistimi »najbolj bogatimi«, so modna ikona Victoria Beckham, ki naj bi imela več kot sto birkink. Zbirajo pa jih menda tudi Julia Roberts, Kate Moss, Kim Kardashian , Lady Gaga in še mnogo drugih.

Hermes

Hermes. Vir Pixabay.

Lepi izdelki vsekakor najdejo mesto marsikje, toda tudi, če niste med »srečneži«, ki si privoščijo Hermesove rute, torbice ali nakit, pa si gotovo lahko polepšate dan tudi s čim drugim, bolj dostopnim, a še vseeno kakovostnim in lepim. Naj moda ne pozna meja pri užitku v lepem.

Avtor: M.S.

Vir naslovne slike: Pixabay