• 21.98C Novo mesto
  • 10:06
  • Sob, 04.07.2020

Karl Lagerfeld – ni bil poročen, imel pa je posebno spremljevalko!

Karl Lagerfled je bil nemški modni kreator, oblikovalec, kostumograf in fotograf. Skozi svoje življenje je naredil kar nekaj pomembnih stvaritev in dosežkov. Med zanimivostmi je to, da je zasnoval stekleničko za Coca-Cola light, sodeloval pri oblikovanju kolekcije nakita znamke Swarovski, oblikoval medvedka Steiff v značilni Lagerfeldovi opravi in še mnogo drugega.

Značilna oprava, s katero se je ponašal in kazal Karl Lagerfeld, so bili beli lasje, speti v konjski rep ter temna sončna očala. Rad pa se je pojavil tudi v na pol odprtih motociklističnih rokavicah ter ozkih ovratnikih, okrašen z nekaj nakita.

Karl Lagerfeld v modnem svetu

Modni svet je pričel »klicati« že zelo hitro, ko se je kot štirinajst letnik s svojimi starši preselil v Pariz, kjer je po dveh letih bivanja, s svojimi skicami in vzorci sodeloval na natečaju v oblikovalski kampanji in zmagal v kategoriji plašči. Kmalu zatem je dobil delo kot asistent s francoskim oblikovalcem Pierre Balmainom. Leta 1983, je postal glavni oblikovalec modne hiše Chanel. Karl Lagerfeld je bil pomembna oseba modnega sveta celih 44. let. Mnogi modni poznavalci so ga imeli kot nekakšnega naslednika Coco Chanel.

Karl_Lagerfeld_2014

Karl Lagerfeld_2014 (vir: Wikipedia)

Karl Lagerfeld je poskrbel tudi za to, da je moda prišla med ljudi, saj je ugotovil, da prihodnost mode ni le v visoki modi, temveč tudi »na ulici«. Bil je prvi modni oblikovalec, ki je oblikoval linijo oblačil za H&H, saj je vztrajal, da mora moda priti med ljudi. Pod imenom Karl Lagerfeld Impression, je ustanovil tudi svoje prvo podjetje.

Karl Lagerfeld pa je tudi sodeloval je z mnogimi znanimi imeni. Med drugim z znanimi zvezdnicami kot sta Madonna in Kylie Minogue, ki jima je oblikoval njune oprave za turneje. Njegova dolgoletna muza, je poleg mnogih znanih pevk, manekenk in igralk, bila tudi manekenka Claudia Schiffer. Med muzami, pa so se poleg žensk našli tudi moški.

Karlova posebna spremljevalka in njegovo ljubezensko življenje

Pogostokrat imajo slavne osebnosti, še posebej s področja sveta mode, kakšne zanimive posebnosti in tudi  zanimivo družbo. Tudi Karl Lagerfeld pri tem ni bil izjema. Ena izmed Karlovih posebnih »prijateljic«, je bila vsekakor njegova bela mačka z imenom Choupette. Bela krasotica Choupette pa se ni zasidrala v srce zgolj Karlu, temveč je tudi sicer zelo slavna mačka, ki ima celo svoja socialna omrežja kot so: Instagram, Twitter  in Facebook, na katerih je precej »aktivna«. Na Instagramu ima več kot 14. tisoč sledilcev. Tudi drugače pa je bila ena izmed Karlovih inspiracij, saj krasi nešteto njegovih kreacij in modnih dodatkov.

Karl Lagerfeld - Choupette

Karl Lagerfeld – Choupette (vir: Facebook – Choupette’s diary)

Sicer pa je bilo ljubezensko življenje Karla Lagerfelda precej manj pestro kot bi si morda lahko obetali od tako slavne modne ikone. Po nekaterih virih naj po tragični smrti svojega dolgoletnega partnerja z imenom Jacques de Bascher, s katerim je bil skoraj dve desetletji in je tragično umrl za aidsom, ni imel zvez, oziroma jih vsaj ni javno obelodanil. Svoje posebno življenje je tako živel tudi v romantičnem kontekstu in imel povsem drugačen pogled na ljubezen, romantične odnose in seksualnost, kot pa večina drugih ljudi.

V času svojega življenja je bil bolj osredotočen na druge vrste ljubezen. Na svojo drugo ali pa celo prvo ljubezen svojega življenja, modo.

»Če pa bi se že kdaj koli poročil in bi bile možne poroke med ljudmi in živalmi, bi se vsekakor poročil s svojo mačko,« je nekoč dejal.

Karlov oster jezik in podpora (pre)suhih manekenk, je dvignil ogromno prahu

Ena izmed stvari, ki pa so definitivno srž spotike v javnosti, je ta, da je Karl Lagerfled podpiral suhe modele oziroma, da ni prepovedal udeležbe presuhih modelov na svojih modnih revijah. Prav tako je svoje kolekcije dela za suhe ljudi, morda celo presuhe in ni želel spreminjati svojih standardov. Glede postave in teže, pa je imel tudi sam svojevrstne standarde. V svoji knjigi Karl Lagerfeld Diet, opisuje  kako je izgubil 42. kilogramov v pičlih 13. mesecih. Shujšal je po predpisani dieti Dr. Jean Claude Houdreta.

Tudi na splošno je bil Karl Lagerfeld znan po svojem neposrednem izražanju in celo ostrem jeziku, ki ga ni hranil za nobeno posebno priložnost. Predvsem pa ne do tistih, ki niso ustrezali njegovim »visokim standardom«, predvsem na področju teže. Pravil je, da ženske z oblinami niso za na modno pisto in tudi sicer se je zdelo kot, da precej bolj preferira suhe ljudi, kar je mogoče s sabo terjala tudi svojevrstna »poklicna deformacija« modnega guruja.

Karl Lagerfeld

Karl Lagerfeld (vir: Pixabay)

Ljudje začasa svojega življenja oziroma tudi po njem, puščamo takšne in drugačne pečate, kar je še zlasti pomembno pri bolj znanih ljudeh, ki imajo na račun svoje prepoznavnosti tudi veliko večji vpliv na večje število ljudi. Kakšen zgled lahko da modni oblikovalec in kakšen pečat pusti na masi ljudi širom sveta, se je vsekakor za zamisliti. Prav tako pa pri vsem skupaj obdržati kanček treznosti in ne slediti modnim ikonam ter ostalim vplivnežem, za vsako ceno, še najmanj pa na račun zdravja.

Karl Lagerfeld je bil vsekakor velik posebnež, na tak in drugačen način. Vsekakor pa tudi vsestransko nadarjeni oblikovalec in umetnik, katerega kreacije nas bodo na tak ali drugačen način vsekakor še naprej spominjale na njegov unikaten pečat, ki ga je dal svetu.

Avtor: M.S.

Vir naslovne slike: Pixabay