• 11.2C Novo mesto
 • 01:30
 • Sre, 08.07.2020

Metallica in moda

Metallica je znana ameriška metal skupina, ki je  med drugim z imenom Metallica poimenovala tudi svoj peti album. Skupina Metallica bo 28. oktobra praznovala 38-letnico svojega obstoja, njeni člani pa so kljub dodanim letom še vedno v formi in za stvar. Njihova spletna stran je še vedno aktivna, prav tako je za naslednje leto napovedana nova ekskluzivna glasbena turneja. Res je, da bo ta nekoliko daleč od nas, a najzvestejših oboževalcev skupine to nikoli ne odvrne. Drugo leto bo Metallica namreč zažigala po Združenih državah, v Čilu, Braziliji in Argentini, medtem ko je bila letošnjo pomlad in poletje izjemno aktivna pa Evropi. 17. oktobra letos bi se morala pričeti tudi njihova turneja  po Avstraliji in Novi Zelandiji, vendar je bila zaradi zdravljenja odvisnosti njihovega pevca, odpovedana.

Je pa Metallica letos že nastopila na Portugalskem, v Španiji, Švici, Italiji, na Nizozemskem, v Nemčiji, na Irskem in Združenem kraljestvu, v vseh skandinavskih državah, na Finskem, v Estoniji, Rusiji, na Češkem, Poljskem, Romuniji in nam najbližji Avstriji. Ste jo morda uspeli doživeti?

Metallica in moda

Metallica ni zaznamovala le glasbene scene, vendar je vplivala tudi na samo modo. Ljubitelji Metallice in ljubitelji mode imajo svojo kolekcijo oblačil, nad katero se navdušujejo. Veliki britanski trgovec Selfridges je objavil ekskluzivno kolekcijo s “kovinskimi kralji”, ki je tako “kul”, kot sama Metallica. Kolekcija vključuje vrhnja oblačila, puloverje, klobuke, nogavice in dodatke, ki vsebujejo vedno ikonično pisavo logotipa Metallica.

V zadnjih nekaj letih najbolj vplivne blagovne znamke niso blagovne znamke, ki se predstavljajo po modnih pistah, ampak tiste, ki so resnične in imajo stične točke z ljudmi.

Metallica se rodi …

Začetek skupine Metallica datira v leto 1981, ko je ko je bobnar Lars Ulrich v časopisu The Recycler objavil oglas, s katerim je želel poiskati člane za svojo skupino. Ime Metallica pa je nastalo po posvetovanju z njegovim prijateljem Ronom Quintanom.

Prva člana skupine Metallica sta bila Lars Ulrich in James Hetfield, pevec in kitarist, ki skupino sestavljata še danes, ter Dave Mustaine, ki so ga leta 1983 vrgli iz skupine zaradi nedostojnega obnašanja, zlorabe nedovoljenih drog ter alkohola ter osebnih razlogov. Le-ta je še isti dan ustanovil metal skupino Megadeth, ki je tudi doživela slavo in žela uspehe na metal sceni, Metallica pa je še isti dan začela sodelovati s kitaristom Kirkom Hammettom, ki je do takrat bil član skupine Exodos. Tudi Kirk Hammett je v skupini še danes, z njim pa je Metallica prvič nastopila 16. aprila leta 1983 v New Jersejyju, svoj čisto prvi koncert v živo pa je pred tem imela 14. marca leta 1982 v Kaliforniji. Sicer pa se je po nekaj menjavah Metallici le kratek čas pred Kirkom Hammettom skupini pridružil tudi novi basist Cliff Burton, ki je leta 1986 med turnejo umrl v prometni nesreči.

Metallica je zelo zelo zaželena glasbena skupina

Metallica je zelo zelo zaželena glasbena skupina

Prvi album

Prvi album z naslovom Kill ‘Em All je Metallica posnela poleti leta 1983 v New Yorku, ki je sicer izšel v zgolj 1.500 izvodih, vendar takoj pokazal javnosti, da Metallica misli zares, da z njo ni šale. Album je prišel na 120. mesto lestvice Billboard, z njim pa je Metallica pridobila predvsem veliko poslušalcev. Finančne nagrade so delo članov skupine Metallica dosegle kasneje.

Zanimivo pa je, da so člani skupine prvi album hoteli poimenovati z naslovom Metal up Your Ass, vendar je založna zahtevala, da ga spremenijo. Udarni komadi, kot so Seek & Destroy, Jump in the Fire, The Four Horseman in Motorbreath, so šli v ušesa mnogih in tako skupini dodobra utrli pot v bleščečo prihodnost. Kmalu sta sledila še drugi in tretji studijski album, in sicer Ride the Lightning in kultni Master od Puppets, ki je izšel leta 1986.

Precep – ali iti sploh naprej?

Hud udarec je leta 1986 skupina doživela 27. septembra, ko je sredi evropskega dela turneje umrl njihov basist Cliff Burton. Člani skupine so namreč žrebali, na katerem pogradu na avtobusu bo kdo spal, in po nesrečnem naključju je lahko izbiral prav Cliff, ki si je izbral pograd Kirk Hammetta.  Proti jutri je na Švedskem blizu kraja Dörarp voznik avtobusa izgubil nadzor nad vozilom, kar je bilo za Cliffa usodno. Ostali člani so utrpeli lažje poškodbe, basist pa je umrl ukleščen pod vozilom.

Metallica ni vedela, kako naprej in če sploh. Smrt člana jih je zelo pretresla in šele po daljšem premisleku in strinjanju Cliffove družine, so pričeli delovati naprej, še prej pa poiskali zamenjavo. Soglasni so bili, da bi Cliff želel, da nadaljujejo z igranem, nastopanjem in ustvarjenjem – to je bilo tudi ključno, da so ostali na poti, da je Metallica šla naprej!

Diskografija

Metallica ima pisano diskografijo, ki zajema deset studijskih albumov, pet albumov v živo, 39 singlov, deset video albumov, 41 glasbenih videov in še kaj. Nazadnje so o svojem delu leta 2013 posneli film z naslovom Metallica: Through the never, ki je vseboval posebej tudi avdio posnetke glasbe iz filma, t. i. soundtrack. Novembra 2016 je Metallica izdala za enkrat svoj zadnji studijski album z imenom Hardwired … to Self-Destruct, ki je bil prodan kar v 5.000.000 izvodih, sicer pa so v studiu kronološko izdali naslednje albume:

 1. Kill ‘Em All (1983),
 2. Ride the Lightning (1984),
 3. Master of Puppets (1986),
 4. … And Justice for All (1988),
 5. Metallica (1991),
 6. Load (1996),
 7. Reload (1997),
 8. St. Anger (2003),
 9. Death Magnetic (2008),
 10. Hardwired … to Self-Destruct (2016).
Metallica je del metal kulture in mode

Metallica je del metal kulture in mode

Novembra 2019 presenečenje!

Metallica je vsekakor glasbena skupina, ki je s svojim uspešnicami in ne le glasbeno glasnostjo vplivala na zgodovino moderne glasbe, prav tako je Metallica še z nekaj drugimi uspešnimi temačnejšimi skupinami glasbeno zvrst metal zapisala v svet z velikimi črkami.

Vendar to še ni konec, Metallica namreč 26. novembra letos namerava izdati ilustrirano otroško knjigo za otroke, ki bo govorila – o čem že? O zgodovini skupine Metallica, seveda! Ves preseneča? Med poslušalci skupine je namreč mnogo staršev, saj je povprečni poslušalec Metallice star približno 40 let. Kaj naj rečemo – poleg tega, da bo del dobička šel v njihovo dobrodelno fundacijo All Within My Hands – bo Metallica spet naredila en odličen posel!

Vir slik: Pixabay, Raph_PH, Wikipedia commons, Jockerre, Wikipedia commons.

Avtor: M.V.