• 17.09C Novo mesto
  • 04:04
  • Tor, 04.08.2020

Moda dvajsetega stoletja še živi

Moda je včasih muha enodnevnica, nadvse neudobna in nerealna, drugič pa se moda lahko zapiše globoko v zavest ljudi. Takšna moda je vsekakor tudi moda dvajsetega stoletja, ki desetletje za desetletjem valovi in se spreminja. Zagotovo je bila v tistem času najbolj kultna in nora moda sedemdesetih let, vendar je pravzaprav vse, kar je bilo pred njo ter za njo povezano.

Ker ljudi večkrat – če priznamo ali ne – sodimo po videzu, sta moda in slog oblačenja zanimiva gradnika našega življenja – tudi zato, ker je vedno zanimivo pogledati v preteklost.  Moda je krasna pripovedovalka zgodb o prejšnjih časih ter lahko mnogo pove o posameznem zgodovinskem obdobju ter o ljudeh, ki so takrat živeli.

Moda konca devetnajstega in začetka dvajsetega stoletja

Za obdobje secesije, ki je trajalo od 1890. do 1910. leta, je značilen do sedaj povsem neznan tip ženske obleke, ki mu danes pravimo kostim in je nepogrešljiv del večine ženskih omar. Za kostim je značilen trojni komplet: krilo, kratka jakna in bluza – šivan je bil tovarniško po konfekcijskih številkah. Izum konfekcijskih številk je na področju oblačenja naredil pravo malo revolucijo, saj je oblačila pocenil ter jih naredil dostopnejše širši množici. Konfekcijska oblačila so tudi zabrisala razliko v zunanjem videzu med različnimi družbenimi sloji.

Moda dvajsetih

Moda dvajsetih je pravzaprav moda, ki delno sovpada s časom prve svetovne vojne. Prav zaradi vseh smrti in z njimi povezanega žalovanja v prvi svetovni vojni so takrat ženske pogosteje nosile v javnosti črne obleke. Takrat so korzete zamenjali pasovi, krila pa so postala nekoliko krajša. V tistem času se je rodila slavna little black dress oziroma majhna črna obleka, čigar zasnovo modni zgodovinarji pripisujejo Coco Chanel. Ta majcena črna obleka pa je zares slavna, če ne kar kultna, postala šele v šestdesetih, ko se je z Audrey Hepburn pojavila v filmu Zajtrk pri Tiffanyju.

Predvojna moda in moda druge svetovne vojne

Za predvojno modo je bilo značilno, da so krila postala še malce krajša in da so ženske pričele nositi naramnice. To je bil tudi čas, ko so se pričele poudarjati linije telesa, ki pa jih je druga svetovna vojna spet zabrisala. Vojna in moda nista povsem kompatibilna pojma, zato je jasno, da je bila moda tistega časa podrejena vojni. Modni slogi so oponašali elemente vojaških uniform, po vsem svetu pa so se nosila predvsem preprosta in praktična oblačila, v katerih so ljudje lahko obvladovali takratno realnost.

Moda

Moda

Moda petdesetih

Moda petdesetih je bila pravo olajšanje. Po desetletju bolj moških in vsakodnevnih oblačilih je je spet vrnila prava moda, v kateri so ljudje skušali nadoknaditi zamujeno in izgubljeno. Spet so se pojavile bolj izražene linije telesa in z njimi poudarjena ženstvenost. Takrat so se pojavile tudi slavne balerinke, značilno za ta čas je bilo tudi drznejše ličenje.

Šestdeseta

Moda šestdesetih je bila zelo rahločutna, po vsem svetu pa so bili izjemno popularni klobuki vseh vrst. V šestdesetih se je rodilo tudi mini krilo, in sicer naj bi si ga leta 1962 izmislila angleška modna kreatorka Mary Quant, ki je s tem »izumom« naredila revolucijo ne le v ženskih omarah. Mini krilo samo po sebi ni nič posebnega, saj je le odrezano dolgo krilo, vendar je zanimiv odmev, ki ga je ta preprosta poteza v svetu mode naredila.

Moda hipijev

Moda sedemdesetih je rušila bregove, podirala stereotipe, osvobajala tisto, kar je dolgo let čakalo na osvoboditev. Moda sedemdesetih je bila skrajno liberalna, njeno vodilo je namreč bilo, naj vsak pač nosi, kar želi! Značilni za to obdobje so bili jeans, široke zvončaste hlače, psihedelični vzorci …

Moda sedemdesetih je sicer drugo ime za modo hipijev, ki se je začela že v poznih šestdesetih let prejšnjega stoletja z dolgimi in lahnimi kaftani, ki so pri nas bolj poznane pod imenom tunika,  z indijskimi šali in značilnim cvetličnim vzorcem. To je bil tudi čas, ko se je začela graditi t. i. brezspolna oziroma uniseks moda.

Moda

Moda

Moda osemdesetih

Za modo osemdesetih so bile značilne udobne trenirke, sprane kavbojke, hlače z visokim pasom, podložena ramena, obleke, krojene s širokimi rameni – t. i. power obleke, gamaše in značilne visoke »natupirane« pričeske.

Za osemdeseta je bil značilen tudi kontrast oblačenja: široko zgoraj – ozko spodaj;  torej ohlapne majice in puloverji ter zelo oprijete hlače ali pajkice. Ta kontrast je bil ravno obraten od tistega, ki je bil v sedemdesetih, za katera so značilni oprijeti zgornji deli oblačil ter široki spodnji (hlače in krila).

Pisana devetdeseta

Moda devetdesetih je bila izjemno pisana. Zanjo so bili značilni kričeči neonski odtenki vseh barv, predvsem pa rumene, zelene in pink. Devetdeseta so ljubila tudi zelo zelo udobna obuvala in takrat so superge postale pravi modni hit. Ta moda ostaja med nami še danes, saj si življenja brez kakovostnih in hkrati modnih superg ne znamo več predstavljati.

Za devetdeseta so tudi značilna oblačila v enem kosu (kombinezoni), tesno oprijete verižice, slavne šumeče trenirke, imenovane šuškavci, široke flanelaste srajce, jeans jakne, obutev z debelim podplatom itd.

Katera moda je najboljša?

Težko vprašanje, pravzaprav tudi nesmiselno. Vsaka moda je odsev časa in družbenih razmer. Nesmiselno ji je slediti, sploh pa ne sodobni, saj se menja iz leta v leto, skoraj iz ure v uro. Sodobna moda je postala namreč tudi odličen posel. Najbolje, da izberemo takšno modo (ali kombinacije več mod), ki nas najbolj izžareva in je hkrati najbolj praktična za naš življenjski slog.

Vir slik: Pixabay

Avtor: M.V.