• 13.35C Novo mesto
  • 23:18
  • Tor, 14.07.2020

Nick Cave in njegova zapuščina sinu

Nick Cave  je človek mnogih talentov. Med drugim je avstralski glasbenik, pisec besedil in scenarist. Ima pa še mnogo drugih različnih umetniških vlog, občasno se znajde tudi v vlogi igralca.

Nick Cave je odrašča v malomeščanskem avstralskem mestu in bil večkrat priča zavrtosti in avtoritetam, ki so značilne za zaprte, majhne vasi in mesta. Kot deček je sicer prepeval v cerkvenem deškem pevskem zboru, toda to ga je hitro minilo in kmalu so se s starši tudi preselili v Melbourne, kjer je pričel živeti precej drugačno življenje.

Najprej je bilo posvečeno slikarstvu, kar je trajalo zgolj kakšno leto, kasneje pa se je posvetil glasbi. Kmalu je ustanovil svoj prvi band z imenom Birthday Party, s katerim so odšli v London, kjer so pričeli s svojim nastopanjem ter postali ena izmed najbolj popularnih bandov v začetku osemdesetih let. Nick Cave pa je na žalost zašel tudi v »svet heroina«, ki ga je pričel jemati približno v obdobju, ko pričel svojo glasbeno kariero in ustanovil svoj prvi band.

Nick Cave

Nick Cave, Oktober 2012 (vir: Wikipedia)

Razvpita zgodnja glasbena kariera, droge in alkohol

V veliko primerih v zvezdniški vzpon pridejo tudi nenadni vzponi in padci. Tako se je zgodilo tudi v primeru glasbene vzpona, ki ga je doživel Nick Cave s svojo začetno skupino Birthday party.  V začetku svoje kariere je imel zelo radožive in provokativne koncerte na katerih se je metal po odru in vreščal v publiko ob spremljavi glasne rock glasbe. Toda skupina je kmalu doživela razpad, saj se je ob velikih količinah drog in alkohola, vnelo tudi mnogo nesoglasij med samimi člani skupine.

Nick Cave je bil pred dvema letoma tudi v Sloveniji in sicer Stožicah, kjer je svoje oboževalce navdušil s svojim značilnim videzom in glasom. Nick Cave je še posebej znan po svoji temni opravi ozko krojene obleke, zloščenih čevljev in črnih, nazaj polizanih las. Če pa se osredotočimo na njegovo glasbo, pa smo mnenja, da ima posebno specifiko neposrednega izražanja čustev skozi besedila in celoten nastop.

Smrtna nesreča njegovega sina mu je za vedno spremenila življenje

Leta 2015 se je smrtno ponesrečil njegov sin, kar je bil zanj hud šok. Nickov sin je pri svojih petnajstih letih ob domnevnem zaužitju droge Lsd, padel s pečine v Brightonu in se ob tem hudo poškodoval. Ob hudih poškodbah je deček v bolnišnici podlegel poškodbam in umrl.

O njegovi smrti in svojem žalovanju, je Nick spregovoril tudi v dokumentarnem filmu z naslovom One More Time with Feeling. Dokumentarni film je segel v najglobje kotičke travmatične izkušnje, ki jo je doživel ob sinovi smrti. Poleg umrlega sina, ima Nick Cave še tri sinove, Jethra ter dvojčka Arturja in Earla, kar pa seveda ne more nadomestiti umrlega sina.

Kljub temu, da se še vedno ni docela pobral po vseh zadnjih življenjskih preizkušnjah, predvsem sinovi smrti in da srce kot pravi še vedno ni povsem zaceljeno, pa Nick Cave veliko utehe najde prav v ustvarjanju.

Kaj Nick Cave ustvarja sedaj?

Nick Cave je svoje oboževalce razveselil z izdajo novega albuma z imenom Ghosteen. Ta je že sedemnajsti po vrsti. Album bo po temačni predhodni plošči z imenom Skeleton Tree, na kateri je bilo mnogo pesmi, ki so bile kot nekakšno katarzično čiščenje po smrti njegovega sina Arthurja, verjetno kar dobrodošel.

Nick Cave (vir: Pixabay)

Nick Cave (vir: Pixabay)

Kot smo že omenili je, Nick Cave vsestranski ustvarjalec, ki je nastopil tudi v nekaj filmih. Tako je med drugim nastopil v celovečernem portretu Nicka Cava, kjer je prisoten tudi njegov brat dvojček. Kot je omenjeno že zgoraj, je natopil tudi v dokumentarnem filmu One More Time with Feeling, posneti o tragični smrti svojega sina, kjer je opisal svoje občutke in tudi povedal svojo zgodbo »naenkrat«, da mu ni bilo potrebno nenehno govoriti o sinovi smrti z nešteto novinarji, kar bi ga še dodatno strlo. Poleg filmov, pa je Nicka doletela tudi čast, da se je po njem napisal biografski roman, ki mu je besede vdahnil Reinhard Kleist. Delo, ki se imenuje Mercy on me, upodablja zanimive pol resnice in tudi resnice iz Nickovega življenja.

Vsak kovanec pa ima dve plati. Na eni strani morda blišč, na drugi pa popolna beda, kar se dobro opazi v življenju svetovno znanih umetnikov v glasbi, filmu in podobnih medijih, ki so na očem javnosti in se pogosto sprehajajo med tanko mejo med slavo in pogubo. Vse ima svoje pluse in minuse. Tudi v življenju umetnikov, ki so kjub temu, da jih večkrat marsikateri oboževalec daje na piedestal, še vedno ljudje iz mesa in krvi s svojimi čustvenimi potrebami, ki jih ima prav vsak, naj se jih bolj zaveda ali manj. Nick Cave kjub svojemu nekoliko robustnemu, temačnemu rockerskemu videzu, svoj čustveni svet priznava in »zdravi« tudi s pomočjo glasbe ter drugimi umetniškimi izrazi, ki mu pomagajo izražati sebe, svoje čustvene stiske in bolečine ter navsezadnje tudi posebno mističnost in srčnost, ki ju predstavlja s svojo umetnostjo.

Avtor: M.S.

Vir naslovne slike: Pixabay