• C Novo mesto
  • 07:10
  • Ned, 03.03.2024

Kaj je v tujini počela Nina Šušnjara?

Nina Šušnjara prav gotovo spada med bolj odmevne in poznane modne oblikovalke v slovenskem prostoru. Prav tako pa se čedalje bolj uveljavlja na tujem trgu, kjer so tudi razmere glede preživetja zgolj z modo in oblikovanjem precej drugačne kot v Sloveniji. Nina Šušnjara je svojo umetniško žilico začutila že hitro, toda vse ni šlo povsem v to smer, saj je po končani gimnaziji nadaljevala študij na Naravoslovnotehniški fakulteti, a se tam niti pod razno ni počutila v umetniškem navdihu, temveč bolj ukalupljeno. Njeno nadarjenost za umetnost in risanje, pa je sicer že v ranem otroštvu opazila njena babica, s katero sta pogosto skupaj preživljali prosti čas ter risali in tudi drugače ustvarjali. Že tedaj je risala silhuete žensk in oblek, ki jim jih je dodala. Po končani osnovni šoli si je že ustvarila prvo lastno kreacijo obleke za ples. Sčasoma je pričela obleke kreirati tudi sošolkam in drugim, ki so opazili njen dar in bili nad kreacijami navdušeni. Zase pravi, da jo pri njenem oblikovanju spremlja stil 70-ih, ki se ga tudi sicer pogosto poslužuje. Navdih pa najde tudi v glasbi, umetnosti, filmu in seveda na ulici pa tudi med ljudmi in od ljudi.

Nina Šušnjara

Nina Šušnjara

Nini dosežki so odmevni

Kljub svoji mladosti Nina Šušnjara že dolgo sledi svojim sanjam in in strast glede mode. Svojo poslovno pot je pričela kot stilistka v oglaševalski agenciji, nato pa se je vedno bolj vzpenjala. Dosedanji vidni dosežki, ki jih je dosegla Nina Šušnjara so med drugim oblikovanje na tednu mode ter drugih različnih modnih dogodkih. Ker pa jo navsezadnje ne pritegne zgolj kreacija oblačil, se vedno bolj preizkuša tudi v drugačnih projektih.

Eden izmed Nininih odmevnih projektov je bil oblikovanje modnih smučk Elan in ovitki za e-cigarete IQQS. Toda to še zdaleč ni vse, saj že približno enajst let sodeluje z različnimi nemodnimi znamkami, pri tem pa je tudi nadvse uspešna. Praksa z nemodnimi znamkami v Sloveniji šele pridobiva na veljavnosti, Nina pa je v tem že precej utečena in na nek način orje ledino na tem področju. Sodelovala je tudi z znamkama Momax, Jaguar ter Tosame, Elan in Natura Femina. Zanimiv projekt zanjo je bil za mestno občino Ljubljana, ko  je oblikovala eko nakupovalne vrečke, ki so jih izdelali okrog 1.500. Poleg vsega prej omenjenega pa je Nina Šušnjara s slovensko znamko steklenic Equa kreirala kolekcijo treh steklenic, ki so po prodanosti dosegle zavidljiv uspeh. Je pa tudi predstavnica angleške znamke Hunter, za katere je ustvarila modne dokolenke.

Nina Šušnjara

Nina Šušnjara

Nina Šušnjara in zasebno življenje

Nina Šušnjara se v medijskem svetu raje »oglaša« poslovno in bolj stavi na poslovne uspehe,  glede zasebnega življenja pa je malce skrivnostna. Javno se sicer ve, da je bila nekaj let v partnerskem odnosu z znanim plesalcem Anžetom Zalarjem, ki je tudi član plesne zasedbe Maestro, toda njeno sedanje stanje je zaenkrat skrito očem javnosti. Trenutno prijateljuje z marsikaterim moškim, toda kaj drugega pa javnosti do sedaj v zvezi s svojo romantično platjo življenja še ni obelodanila.

Drugače pa je Nina Šušnjara precej povezana s svojo mamo, s katero imata tudi poseben, precej prijateljski odnos. Nini veliko pomeni mamina podpora in razumevanje. Mami je med drugim tudi srčno hvaležna za njen doprinos v času njenega odraščanja, za veliko mero čustvene inteligence, ljubezni in zaupanja, ter to, da jo je naučila odnosa do sveta, ki je temeljil na tem, da nič ni nemogoče. To je dobra popotnica za življenje, ki ji seveda tudi danes še kako pride v poštev.

Poleg tega, da ima družina Šušnjara uspešno hči Nino, pa je poslovno uspešna tudi Ninina sestra, Maja Šušnjara, ki je znana umetnica ličenja, s katero Nina večkrat tudi združi poslovne moči, saj je vsaka mojstrica na svojem področju. Toda vendarle se njuni na videz drugačni poslovni poti izjemno dobro združujeta, ko je to potrebno. Skupaj sta tako na primer priredili že nekaj delavnic za ženske, ki pomagajo, da ženske najdejo svoj lastni osebni slog in se lažje odločajo med različnimi modnimi smernicami ter se temu ne podrejajo kar na vsakem koraku in za vsako ceno.

Kako ji je uspelo v tujini?

Nina Šušnjara se je preizkusila tudi v tujini, natančneje na drugi strani luže, v New Yorku. Tam je nanizala nekaj odmevnih modnih revij in sodelovanj z različnimi blagovnimi znamkami. V New Yorku je uspešno predstavila svojo blagovno znamko Susnyara, toda po tamkajšnjem preizkusu ustvarjanja v New Yorku se je odločila zopet za povratek na evropski trg, saj se ji modna scena v Evropi zdi veliko bolj zanimiva in pestra kot pa v New Yorku. New York je bil zanjo dobra izkušnja, ki jo je veliko naučila in ji veliko dala, toda v Evropi se po njenem mnenju trenutno dogajajo boljše zadeve. Vrnila pa se je tudi na slovenski trg.

Nina Šušnjara

Nina Šušnjara

Za Nino Šušnjaro bi lahko rekli, da je lepota in delo z lepoto, njeno posebno poslanstvo, ki mu odlično sledi in vsako leto skreira nove, posebne izdelke, ki osrečujejo njene stranke po vsem svetu. Njej pa je poleg njenega dela, ravno to tudi v največje veselje.

Avtor: M.S.

Fotografije: Zasebni arhiv – javni fb profil Nina Šušnjara