• 4.27C Novo mesto
  • 00:03
  • Pon, 06.04.2020

Puder kot izhod v sili

Tisoč malih nevšečnosti na obrazu pa še neprespana noč in z njo podočnjaki – takšno sliko mnogokrat zjutraj ujame ogledalo. A ogledalu je mar za vse, kar se odslikava v njem, največjo težo sliki v njem damo mi sami. Če se ne počutimo dobro v svoji koži, nas bo motila prav vsaka malenkost na svojem obrazu, na sebi in tudi na drugih. Čeprav je najboljši kuhar notranje dobre volje pozitiven pogled na svet, včasih ni tako preprosto. Takrat je pač dobro, da se poslužimo tudi »pomočnikov«.

Puder je že eden od njih! Četudi nam prikrije realno stanje na našem obrazu, je lahko včasih prav to mala hipna odrešitev. Enako blagodejno lahko vpliva na bleda in žalostna usta tudi šminka … Seveda obstajajo tudi notranji pomočniki, kot je na primer sprehod čez sveže pokošen travnik, kratka meditacija pod drevesom ali preprosto v miru popit zeliščni čaj. Včasih ne potrebujemo veliko, da se počutimo bolje in da bolje potem tudi zgledamo. Kar je v nas, se ves čas zrcali navzven. Zakaj ne bi pri tem uporabili pudra, osvežilne kreme ali drugega lepotnega pripomočka. Disciplina je v življenju pomembna stvar, a ne gre pretiravati … Včasih moramo spustiti kontrolo in si – tudi če smo velik zagovornik naravnega in zdravega – malce privoščiti.

Za vsako kožo drugačen puder

Ni vsak puder za vsako kožo. Če se odločimo, da bomo puder uporabljali na dnevni bazi, je izredno pomembno, da najprej ugotovimo, kakšne vrste kožo imamo: normalno, mastno ali suho. Od tega je namreč potem tudi odvisna vrsta pudra – šele nato izbiramo puder med svojimi najljubšimi blagovnimi znamkami.

Puder na obrazu po pravilu »manj je več«

Puder na obrazu po pravilu »manj je več«

Normalna koža na primer prenese prav vsak puder, zato se pri izbiri takšnega predvsem osredotočamo na želen učinek na obrazu oziroma glede na slog ličenja. Ker zna puder na obrazu izgledati kot »umetna maska«, je vedno dobro, da se ravnamo po pravilu »manj je več«, sicer se lahko zgodi, da naše osnovno oziroma naravno stanje obraza in vratu samo še poslabšamo.

Za mastno kožo je primeren takšen puder, ki ne vsebuje maščob – s tem se naredi kontra učinek osnovnemu stanju obraza. Preveč sijoč obraz z mastno kožo tako postane spet ravno prav navlažen. Pri takšni koži je za končni učinek najbolje uporabiti kar puder v prahu, saj le-ta »popije« morebitne odvečne dele sijaja na obrazu.

Suha koža pa zahteva ravno drugačno izbiro pudra, kot ga mastna. Za suho kožo je najboljši vlažilni puder, ki koži doda sijaj in elastičnost. Ženske, ki imajo suho kožo, je najbolje, da izberejo tak puder, ki ni mat, saj zna tak puder kožo še dodatno izsušiti in poudariti prav vsako malenkost na obrazu. Včasih je pri suhi koži najbolje je uporabiti kakovostno negovalno kremo za obraz, puder pa pustiti za drugo priložnost.

Osnova formula glede na vrsto kože je izbrati puder, ki ima teksturo nasprotno našemu tipu kože.

Tekoči puder, puder v prahu, mineralni puder … Kakšnega izbrati?

Vrst pudrov je več, pravzaprav vedno več. Poleg tega, da je znotraj vsake vrste na voljo širok barvni spekter, je najprej treba vedeti, kakšen puder želimo. Pri tem nam bo – kot že rečeno – zelo v pomoč informacija o tem, kakšne vrste kožo imamo, vendar se izbor tukaj ne konča. Upoštevati je potrebno tudi priložnost, za katero bomo uporabili puder, letni čas ter specifike obraza.

Na trgu je zaslediti ogromno vrst tovrstnega izdelka:  tekoči puder, puder v prahu, puder v kamnu, kremni puder, puder v stiku, puder na oljni osnovi, puder na vodni osnovi, mineralni puder … in še kakšnega.

Puder izberemo primerno glede na priložnost

Puder izberemo primerno glede na priložnost

S čim ga nanesti?

Naslednji korak za izbiro pudra predstavlja nanos na obraz. Puder lahko nanesemo s čopičem, gobico, za končni učinek pa si občasno lahko pomagamo kar s prsti.

Puder po korakih

Za optimalen rezultat na obrazu je najbolje, da sledite naslednjemu vrstnemu redu. Po prvem pudranju boste lahko začetni korak izpustile.

  1. Določanje tipa kože: normalna, suha, mastna.
  2. Izbira ustreznega pudra glede na tip kože, priložnost, letni čas in lastnosti obraza.
  3. Pred nanosom pudra nanesite na obraz kakovostno kremo.
  4. Počakajte nekaj minut, da se krema res dobro vpije v obraz.
  5. Upoštevajte pravilo »manj je več« in na obraz enakomerno nanesite puder v tankem sloju.
  6. Predele obraza, ki so nepravilni, korigirajte z malce večjim nanosom. Pazite na prehod!
  7. Preverite, da je puder med spodnjim delom čeljusti in zgornjim delom vratu dobro zabrisan.

Ne varčujte

Če ste se zaradi takšnih ali drugačnih osebnih razlogov odločile, da boste puder uporabljale vsakodnevno, je zelo pomembno, da izberete najkakovostnejšega, saj so koža »druga usta«, ki v telo posrka večino snovi, ki so na njej. Ker so najboljši rezultati tisti, ki gradijo tudi prihodnost, je izredno pomembno, da pri izbiri pudra niste preveč varčne. Tisti evro ali dva več, ki ga boste dodali, da boste kupile bolj kakovosten puder, boste hitro pozabile, vaša koža pa ne. Če jo boste dobro negovale, vam bo to kazala s svojo sijočo hvaležnostjo še dolgo po tem.