• C Novo mesto
  • 08:29
  • Sre, 29.06.2022

Saint Laurent – najbolj znan in vpliven evropski modni oblikovalec

Yves Saint Laurent je bil evropski modni oblikovalec, rojen 1. avgusta 1936 v Oranu v Alžiriji. Kot najstnik se je odpravil v Pariz, da bi delal za oblikovalca Christiana Diorja in si prislužil svoje modele oblek. Leta 1966 je lansiral lastne modne založbe, kjer so mu slave prinesle priredbe ženskih tuxedov. Bil je prvi živi oblikovalec, ki je leta 1983 v muzeju Metropolitanov umetnosti New Yorka dobil samostojno razstavo. Oblikovalec je umrl v Parizu 1. junija 2008 zaradi možganskega raka.

Saint Laurent – zgodnja leta

Yves Henri Donat Matthieu Saint Laurent se je rodil 1. avgusta 1936 v Oranu v Alžiriji Charlesu in Lucienne Andrée Mathieu-Saint-Laurent. Odraščal je v vili ob Sredozemlju z dvema mlajšima sestrama, Michelle in Brigitte. Medtem ko je bila njegova družina razmeroma dobro uvrščena v družbo – oče je bil odvetnik in zavarovalni posrednik, ki je bil lastnik verige kinematografov, otroštvo za bodočo modno ikono ni bilo enostavno. Saint Laurent v šoli ni bil priljubljen, šolarji pogosto ustrahovali, ker se jim je zdel homoseksualec. Posledično je bil Saint Laurent živčen otrok in je bolehal skoraj vsak dan.

Uteho je vendarle našel v svetu mode. Rad je ustvarjal zapletene papirnate lutke in že v najstniških letih oblikoval obleke za mamo in sestre. Pri 17 letih se je Saint Laurentu odprl popolnoma nov svet, ko ga je mati odpeljala v Pariz na sestanek, ki ga je dogovorila z Michaelom de Brunhoffom, urednikom francoskega Voguea.

Leto pozneje se je Saint Laurent, ki je s svojimi risbami navdušil de Brunhoffa, preselil v Pariz in se vpisal na Chambre Syndicale de la Couture, kjer so njegovi dizajni hitro dobili prepoznavnost. De Brunhoff je Saint Laurenta predstavil tudi oblikovalcu Christianu Diorju, velikanu v modnem svetu. »Dior me je očaral,« se je pozneje spomnil Saint Laurent. Pod Diorovim nadzorom je slog Saint Laurenta še naprej dozoreval in dobival še več pozornosti.

Saint Laurent gre po svoji poti

Leta 1960 je Saint Laurent dobil vpoklic nazaj v svojo domovino Alžirijo, da bi se v vojski borili za svojo neodvisnost. Uspelo mu je zagotoviti oprostitev na podlagi zdravstvenih razlogov, a ko se je vrnil v Pariz, je Saint Laurent ugotovil, da njegova služba z Diorjem preprosto ni več na voljo. Ta novica je bila za mladega krhkega oblikovalca sprva travmatična. Potem je postalo grdo, Saint Laurent je uspešno tožil svojega nekdanjega mentorja zaradi kršitve pogodbe in zbral 48.000 funtov.

Saint Laurent v pogovoru z dvema možema na zabavi, ki so mu jo pripravili v Parizu

Saint Laurent v pogovoru z dvema možema na zabavi, ki so mu jo pripravili v Parizu

Denar in svoboda sta Saint Laurentu kmalu ponudila edinstveno priložnost. Oblikovalec se je v sodelovanju s partnerjem in ljubimcem Pierrom Bergejem odločil odpreti svojo modno hišo. Z naraščanjem pop kulture in splošnim hrepenenjem po izvirnih, svežih dizajnih čas za Saint Laurenta ne bi mogel biti boljši.

V naslednjih dveh desetletjih so modni modeli, ki jih je najel Saint Laurent sedeli na vrhu sveta mode. Modeli in igralke so blesteli z njegovimi kreacijami. Oblekel je ženske v »blazerje« in jopiče, na modi pisti pa je Saint Laurent predstavil novo oblačilo – plašč. Med njegovimi deli so bili tudi bluza in kombinezon.

Saint Laurent – kasnejša leta

Yves Saint Laurent je bil do osemdesetih let prava ikona. Postal je prvi oblikovalec, ki je imel retrospektivo o svojem delu v Metropolitanskem muzeju v New Yorku. Pod vodstvom Berge-a, ki je še naprej vodila podjetje Saint Laurent, čeprav sta se razšla leta 1986, je modna hiša cvetela.

Toda Saint Laurent se je še naprej trudil. Postal je samosvoj in se boril proti odvisnosti od alkohola in kokaina. Nekateri v modnem svetu so se pritoževali, da je oblikovalsko delo postalo »zastarelo«.

Saint Laurent Rive Gauche jesen 1972

Saint Laurent Rive Gauche jesen 1972

V začetku devetdesetih se je Saint Laurent znašel in spet bolj trdno stopil v svet mode. Njegove modele je ponovno odkrila modna elita, ki se je naveličala gibanja, ki je dominiralo na pistah. Zdi se, da je tudi Saint Laurent premagal svoje demone. Konec desetletja, ko je Saint Laurent upočasnil svoj delovni tempo, sta z Bergejem prodala podjetje, ki sta ga začela, in obema priskrbela bogastvo.

Januarja 2002 je Saint Laurent sodeloval v njegovi zadnji oddaji in se nato v Marakešu dobro upokojil. Pet let pozneje je bil odtis in pomen Saint Laurenta za francosko kulturo utrjen, ko ga je francoski predsednik Nicolas Sarkozy, Saint Laurenta imenoval za velikega častnika Legion d’honnerur.

Yves Saint Laurent je umrl v Parizu 1. junija 2008 po kratki bolezni.

Zgodovina Hiše Saint Laurent

Zgodovina Hiše Saint Laurent je barvita, ki jo je natančno določil ustanovitelj filma Tuking Le Smoking in blagovne znamke Hedi Slimane. Prav zaradi tega je pariška modna znamka tako kulturno pomembna.

Ko je Yves Saint Laurent leta 1961 ustanovil svojo istoimensko modno hišo, je uvedel revolucionarno prevzemanje ženskih oblačil. Navdušen s strukturo moških oblačil in občutkom moči, ki je prišel z nošenjem, je bil njegov pristop praznovanje fluidnosti spolov, ki je pretresla modno industrijo. Od takrat sta si podobna Alber Elbaz in Hedi Slimane razlagala vizijo Saint Laurent za blagovno znamko, in to je Anthony Vaccarello, ki zdaj sedi na čelu znamke.

Saint Laurent se je ločil od vrstnikov po njegovem neustrašen pristopu k zamegljevanju mej med moško in žensko modo. S pionirsko moško obleko in preoblikovanjem safari jakne iz funkcionalne v modno osredotočen je prevzel tradicionalno moške predmete in jih naredil za novo žensko oblačilo – takšno, ki je namenjena opolnomočenju uporabnika. Bil je čas sprememb v modni industriji.

Le Smoking, močno prilagojen, popolnoma črn tuxedo, ostaja slog podpisa, ki določa vpliv Saint Laurenta na modo. Revolucionarni dodatek k njegovi zbirki haute couture iz leta 1966 je na pariško modno pisto zadal mešane kritike. Modni kupci ga niso vključili v svoje prodajalne, toda slavne trendseterke, kot so Bianca Jagger, Catherine Deneuve in Nan Kempner, so bile med prvimi. Leta 1975 je modni fotograf Helmut Newton fotografiral francoski Vogue na slabo osvetljeni kaldrmani pariški ulici in si zagotovil svoj zdaj že ikoničen status.

Saint Laurent je še naprej gradil na svojem zvezdniškem dizajnerskem portfelju, vendar je leta 1998 predal že pripravljeno linijo Alber Elbaz, da se je osredotočil izključno na linijo couture. Hišo Yves Saint Laurent je kupila skupina Gucci, Elbaza pa je kmalu zamenjal Tom Ford, ki je prav tako vodil italijansko založbo Gucci.

Saint Laurent

Saint Laurent

Ford je za Saint Laurent pomenil novo razpoloženje. Njegova prvovrstna kolekcija je bila zasnovana tako, da je vplivala nanjo in je popolnoma brez praznih dodatkov, ki jih je Saint Laurent tako močno izpopolnjeval izgledala enobarvno. Odnos med obema ustvarjalcema je bil napet, Ford pa je trdil, da Saint Laurent ni podprl njegove vizije blagovne znamke, kljub kritičnim odobravanjem in nizki prodaji.

V letih 1999 in 2004 je Ford neusmiljeno delal na izpopolnjevanju 16 vroče pričakovanih kolekcij na leto za Yves Saint Laurent in Gucci, tako da je to presenetilo, ko je združil svoja prizadevanja in lansiral lastno istoimensko založbo. Za kreativnega direktorja je prevzel nekdanji oblikovalec Miu Miuja Stefano Pilati. Njegova prva kolekcija spomladi / poletje 2005 je predstavila žensko silhueto, ki se je za Saint Laurent počutila novo s širokimi pasovi in ​​obsežnimi krili, ki je nadomestila ostro krojenje in minimalne podrobnosti, po katerih je postala znana. Leta 2012 ga je nadomestil Hedi Slimane.

Medtem ko je vsaka naslednica Saint Laurenta nedvomno dala svoj pečat modni hiši, nobena ni preoblikovala tako kot Slimane. Njegovo dramatično štiriletno preoblikovanje etikete, ki je »Yves« odvzela iz nomenklature, je vsekakor delilo mnenje. Saint Laurent Paris je na koncu sprejel medijsko nevšečnost, zato je Slimane izbral življenje v LA-ju in se izognil izpostavljanju tisku v prid svoje edinstvene vizije.

Prvega aprila 2016 je bilo objavljeno, da zapušča Saint Laurent. Sledile so tožbe in bile poravnane šele, ko je Slimane aprila 2018 zmagal na sodišču. Njegov naslednik Anthony Vaccarello ostaja v Saint Laurentu še danes in vedno znova prinaša nov pogled na to, kako naj se znamka vodi naprej.

Zaenkrat je videz nekje med tem, kar je najprej predstavil Yves Saint Laurent in na novo izumil Hedi Slimane, čas pa bo pokazal, kaj sledi za hišo Saint Laurent.

Vir slik: theculturetrip.com

Avtor. M.V.