• 21.79C Novo mesto
  • 09:51
  • Sob, 04.07.2020

Moda: najbolj nenavadni trendi leta 2019

Ali imate tudi vi radi modo in vedno sledite najnovejšim trendom? Potem se boste mogoče spomnili spodaj zbranih najbolj nenavadnih in zanimivih trendov leta 2019. Kaj je bilo v modi v preteklem letu in kaj bi bilo dobro vreči v predal? Ob izteku prvega meseca v novem letu se splača, da preverimo najbolj nenavadne trende prejšnjega leta. Kaj nas je najbolj nasmejalo v 2019? Ste morda sami nosili katera izmed ten oblačil? Poglejmo nazaj …

Mikrotorbice

To je vsekakor eden izmed najbolj nenavadnih, pa tudi nepraktičnih trendov leta 2019. Mikrotorbice so tako majhne, da vanje lahko – mogoče – spravite telefon, v najhujših primerih pa lahko notri daste mogoče en bonbon in pol. Mikrotorbice se sicer pojavljajo v najrazličnejših barvah in oblikah; mogoče je dobiti tudi tako v pisemski izdaji. Hitro so postale pravi trend med zvezdnicami, in postale so modne z Rihanno, Lizzo in drugimi. Kaj pa vi? So vas prepričale? In seveda so, kot vse dizajnerske stvari, izjemno drage. Le kdo si ne želi odšteti malega premoženja za torbico, v katero lahko komaj spravi drobiž za kavo in robček?

Visoke pete z nogavicami

To je bil vsekakor tudi eden izmed najbolj nenavadnih trendov leta 2019. Naveličane nenehnega nošenja nepraktičnih hlačnih nogavic, ki se neprestano trgajo in pod katerimi zlahka dobimo žulje, so ženske začele nositi visoke pete skupaj z navadnimi nogavicami. Rezultat je lahko videti precej prikupno in prikliče v spomin nazaj šolske dni, če le dobro skombiniramo celoten videz. Dobro se sklada z midi krili, tvidom in karo vzorci.

Prevelika oblačila moškega videza

Leto 2019 je bilo med drugim tudi leto, ki je na vrhunec slave izstrelilo mlado pevko Billie Eilish. Billie je na sceno res prinesla svež veter, s svojo nežno, a ritmično glasbo, zelenim narastkom in med drugim res posebnim stilom oblačenja. Billie je ves čas oblečena v prevelika oblačila, od glave do pet, in moramo reči, da ji res pristajajo. Na žalost pa tak trend ne deluje vedno in povsod; čeprav je res primeren za mrzle zimske mesece, ko se dodatna jopica ali dve res priležeta.

Živahne neonske barve

Billie Eilish si lahko verjetno lasti zasluge za še en modni trend, ki je prežemal leto 2019: živahne neonske barve. Billie jih obožuje tako na svojih oblačilih kot laseh. Gre za trend, ki ne pristaja k vsakemu slogu, in definira celoten videz; neonske barve se dobro podajo k futurističnemu oz. športnemu slogu.

Birkenstock natikači

Birkenstock natikači niso ravno nov trend; ponovno so postali popularni že nekaj časa nazaj, vendar je presenetljivo, kako dolgo so se obdržali na sceni; v prid jim govorita udobje in univerzalnost. Nosimo jih lahko tako z oblekicami kot tudi kavbojkami.

Retro superge

Videz 90-ih je bil prav tako popularen; kavbojke z visokim pasom, visoke nogavice in starinske superge v slogu 90-ih let prejšnjega stoletja so postale vrhunec modnega udejstvovanja.

Kolesarske hlače – z vsem

To je nenavaden trend, ki se z modnih pist ni povsem uveljavil na ulicah, vsaj ne pri nas. Kolesarske hlače pod suknjičem, kdo je že slišal kaj takega? Kljub temu je bil to konstanten trend v svetu visoke mode.

Gležnjarji lakastega videza

To je super trend, ki še kar ostaja. Gležnjarji lakastega videza se podajo k veliko modnim kombinacijam, odvisno od barve, obenem pa uvajajo nalezljivo preprost minimalističen slog. Super so videti tako s kavbojkami kot tudi oblekicami, tako v bolj resnem poslovno sproščenem slogu kot tudi na zmenku v soboto zvečer.

Športna oblačila, tudi kadar niste na poti v telovadnico

Športna oblačila za vsak dan so še vedno popularna in nosite jih lahko v različnih neformalnih okoliščinah. Športna oblačila omogočajo veliko mero udobja in svodbode pri gibanju, kar ceni veliko uporabnikov, zato so se tako dobro uveljavila tudi izven telovadnic.

Nekaj nasvetov za leto 2020

Darujte za dober namen, ne zavrzite

Začetek leta je odlična priložnost, da pospravite omaro in se znebite nepotrebnih kosov oblačil, ki jih ne potrebujete več. Marsikdaj se nam namreč zgodi, da nam je določeno oblačilo v trgovini izjemno všeč, ko pa ga prinesemo domov, ugotovimo, da nam v drugačni svetlobi pravzaprav sploh ne pristaja, da ga nimamo s čim kombinirati in da je barva pravzaprav čisto drugačna. Takšna oblačila, ki vam ne pristajajo in vam niso več všeč, lahko podarite v dobrodelne namene, daste v zabojnik Humane ali pa jih podarite prijateljem. V primeru, da boste darovali oblačila, jih najprej preglejte, da so še vedno funkcionalna in dovolj dobro ohranjena, da jih lahko podarite naprej, in jih operite. Oblačila nato zložite v plastične vrečke, saj se lahko v nasprotnem primeru začne na njih v zabojniku nabirati vlaga, ki lahko pripomore k hitrejšemu uničenju materialov.

V Humani poleg oblačil in obutve zbirajo tudi brisače, prte, zavese in posteljnino, darujete pa lahko tudi igrače in modne dodatke. Humanini zabojniki so odprti vsak dan v letu, postavljeni pa so na različnih lokacijah v opčinah po vsej Sloveniji; vsega skupaj jih je 320. Humana del oblačil, ki jih dobi, podari ljudem v stiski,  del oblačil pa pristane v trgovinah z rabljenimi oblačili. Izkupiček je prav tako porabljen v dobrodelne namene za razvoj gospodarstva v manj razvitih državah sveta in pomoč revnejšim prebivalcem. Več o delovanju Humane, njenem načinu delovanja in projektih si lahko preberete na njihovi spletni strani.

Kako veste, ali boste določeno oblačilo še nosili

Običajno velja, da če oblačila niste oblekli v zadnjih nekaj mesecih, da je varno reči, da ga tudi ne boste v prihodnjih. V takšnem primeru se splača, da oblačilo darujete naprej. Če boste počistili prostor v svoji omari, boste tako vsako jutro prihranili čas, kar vam bo na dolgi rok pomagalo vzpostaviti bolj zdrave in učinkovite jutranje navade. Samo pomislite, koliko časa porabite vsako jutro, ko v omari iščete primerno majico oz. hlače, ali pa pulover, ki barvno ustreza kombinaciji – ali ne bi bilo bolj preprosto, če bi v omari imeli samo tista oblačila, ki vam res pristajajo? Tako boste vedno zadeli terno, ne glede na to, kaj boste potegnili ven, samo na vremensko napoved morate paziti. Brez nepotrebne navlake v omari se boste tudi mentalno počutili precej lažje in bolj organizirano, kar bo pozitivno doprineslo k vsem področjem vašega življenja. Zato kar pogumno – pospravljanje in darovanje ima mnogo pozitivnih učinkov!

A. K.

Vir fotografij: Unsplash

Moda: najbolj nenavadni trendi leta 2019
1 od 4
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.