• C Novo mesto
  • 15:09
  • Pon, 08.08.2022

Na testiranju so zmagali slovenski vložki

Potrošniške organizacije so na velikem mednarodnem testu tokrat preizkusile več kot 100 različnih vložkov in tamponov. Testi so pokazali, da so razlike v kakovosti med tamponi manjše kot med vložki. Sicer pa so na testu zmagali prav vložki, ki so jih poslali iz Slovenije, so sporočili iz Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS).

LJUBLJANA – Vložki in tamponi so zelo zahtevne teste večinoma dobro prestali, a pri nekaterih brez težav le ni šlo. V izdelkih so našli tudi sledi neželenih kemikalij, kot so glifosat, ampa in drugi pesticidi, vendar v dovoljenih mejah.

Prav tako so bili laboratorijski rezultati večinoma dobri pri preverjanju vsebnosti oz. ostankov klora v izdelkih – le v redkih izdelkih so odkrili ostanke klora in še to v tako majhni količini, da za uporabnice ne pomeni nevarnosti.

Za test so izbrali vložke in tampone, ki so primerni za dnevno rabo, torej imajo na embalaži oznako normal, regular in so večinoma označene s tremi do petimi kapljicami, čeprav ni enotnega standarda, kaj naj bi pomenilo število kapljic.

tampon-pixabayZa tampone in vložke je poleg kemične neoporečnosti zelo pomembno, da primerno vpijajo in da se tampon v nožnici ne »razgradi«. Tamponi z vpijanjem niso imeli težav in marsikateri je svoje delo opravil za oceno zelo dobro.

Pri nekaterih tamponih se je za problematično izkazalo dejstvo, da so se vlakna pri uporabi do neke mere »izgubila«, kar v praksi pomeni, da so posamezna vlakna ostala v nožnici. Pri najslabšem tamponu na testu, ki ga ni na slovenskem trgu, se je pri vsaki uporabi iz tampona povprečno odluščilo kar 23 miligramov vlaken, so sporočili iz ZPS.

Zlata vreden nasvet

In čeprav pri tamponih na testu, ki so na voljo v Sloveniji, večjih težav z izgubo vlaken ni bilo, na zvezi svetujejo potrošnikom, naj ne uporabljajo tamponov, ki so se že pred uporabo poškodovali in njihova površina ni gladka, saj se je v laboratoriju izkazalo, da je pri takšnih tamponih izguba vlaken večja.

Pri vložkih pa se je na testu izkazalo, da ni pomembno le, iz katerih materialov so izdelani, ampak tudi njihova konstrukcija. Tekočino so bolj vpijali vložki, pri katerih je notranja plast razporejena tako, da predstavlja za tekočino tudi mehansko oviro.

V laboratoriju so med drugim preverili tudi prisotnost več vrst alergenov. Razen v enem od vzorcev, ki ga pri nas ni mogoče kupiti, so bile vse vrednosti v mejah dovoljenega oz. v sledeh.

V vložkih so alergene snovi predvsem posledica dodanih dišav, zato naj ljudje, nagnjeni k alergijam oz. tisti, ki želijo zmanjšati število kemikalij, ki so jim vsak dan izpostavljeni, ne uporabljajo odišavljenih vložkov in tamponov, še svetujejo na ZPS.

Vir: STA, M. S.
Foto: Pixabay