• C Novo mesto
  • 21:02
  • Sob, 04.12.2021

Najbolj nenavadni fetiši in tisti najpogostejši

Fetiš ima kot beseda več pomenova, najpogosteje se jo uporablja v smislu spolnega poželenja oziroma vzburjenja. Fetiši se nanašajo tudi na predmete z nadnaravno močjo, ki se jih časti kot bogove. Gre za oboževano in priznano stvar, ki je v preteklih nekaj letih preskočila meje tvarnega in obstaja tudi kot ideja. Tokrat smo se namenili raziskati fetiše v spolnem svetu, tiste najbolj popularne in priljubljene fetiše ter tiste, ki jih pozna le malo število ljudi.

Fetiš in njegova sprememba v zgodovini

Vsaka oseba na tem svetu ima vsaj en fetiš in se tega sploh ne zaveda. Ob omembi fetišev se veliko ljudi zdrzne, da tega nimajo in tega ne počno, a se ne zavedajo, da je lahko fetiš tudi dokaj nedolžna stvar. Med najpogostejše fetiše spadajo dolgi lasje, nedrčki, stopala in celo aparati za zobe. Sama zgodovina fetišev je zelo zanimiva, saj je šlo sprva za religiozne predmete in amulete, ki so bili najdeni pri ljudstvih preteklih dni. Fetišizem je bil sam po sebi čaščenje teh predmetov, ki so predstavljali nekaj nadnaravnega ali izvenzemeljskega. Danes je fetiš preprosto uporabljen v razredu spolnih preferenc in predmetov poželenja. Mnogo je tistih fetišev, ki jih pozna velika večina ljudi, a je po drugi strani še malo morje nepoznanih fetišev. Težava s prepoznavanjem fetišev je v tem, da je lahko fetiš vse, tudi nekaj bizarnega kot je kemični svinčnik na nočni omarici. Fetiši nikakor niso obolenje ali motnja, brez dvoma pa lahko preskočijo tisto nevidno mejo, ki jih porine v definicijo motenj, če oseba pusti fetišu obvladati lastne misli.

Najpogostejši fetiši na svetu

Pred skoraj desetimi leti je bila na internetu opravljena raziskava, kjer je skupina strokovnjakov pregledala javne pogovorne skupine na določenih spletnih straneh. Iskala je omembe besede fetiš in takrat prišla do zanimivih podatkov. Skoraj polovica vseh omemb je bilo namenjenih fetišu s stopali. Manj kot desetina podatkov je pripadala fetišem s telesnimi tekočinami, postavo in lasmi. Med najmanjkrat omenjene fetiše pa so se uvrstili fetiši o nohtih, ustih in popku.

Najpogostejši fetiši na svetu in tisti najbolj nenavadni

Najpogostejši fetiši na svetu in tisti najbolj nenavadni

Usnjeni fetiši

Vsak izmed omenjenih fetišev ima ogromno podskupin ali pa je le del neke večje. Vseeno osnova ostaja in tokrat je to fetiš o usnju. Usnjeni škornji, usnjene hlače, usnjene spodnjice in še mnogo drugega, vse tja do bičev in drugih usnjenih pripomočkov.

Fetiš pirsingov

Nihče ni enak, zato je tudi ta fetiš razdeljen na toliko skupin, kolikor je pirsingov. Lahko je to le uhan ali pirsing v nosu, ustnici, na jeziku, v popku ali kjerkoli drugje. Mnogi bi opisali fetiš na pirsing kot močnejše občutenje dotika na tistem delu telesa.

Seks z več ljudmi

Tudi to je eden izmed najbolj priljubljenih fetišev, ki se je še močneje ugnezdil v miselnost nekoliko mlajših generacij. Da je deljenje spolnega življenja z le eno osebo pase, so povedali že mnogi. Možnosti je ogromno, odvisno je od para in njune naklonjenosti in fetiša samega. Bo zadostovala le ena dodatna oseba ali bo potrebnih več oseb? Je ta oseba v razmerju ali ne? Vprašanj in odgovor na vse to je nešteto, odvisni so od posameznika, ki mu je to poželenje blizu.

Fetiš s stopali

Stopala veljajo za dokaj priljubljen fetiš, ki se vedno uvršča na vrh vseh lestvic o fetiših. V zadnjih letih je prejel tudi neuradni status kultnega fetiša, saj velja za enega izmed tistih, ki je kljub razširjenosti in priljubljenosti še vedno nekoliko neodobravan. Velik razlog za to je povezovanje stopal z umazanijo in vonjem, kar je lahko ponovno del novega fetiša in poželenja. Svet fetišev je neznansko širok pojem.

Fetiš dominantnosti in podrejenosti

Nekateri fetiši so že tako osnovni in sprejeti, da jih ne bi uvrstili v skupino le teh. Dominantnost in submisivnost sta v taki ali drugačni obliki vedno v razmerju vsaj dveh ljudi. Ko je govora o spolnosti pa je tu ponovno veliko število možnosti, ki jih prinaša ta fetiš v povezavi z drugimi. Največkrat je s tem fetišem povezano usnje in tisto, kar predstavlja kratica BDSM.

Fetiši, ki so najpogostejši

Fetiši, ki so najpogostejši

Najbolj nenavadni fetiši

Poznamo fetiše, ki so sprejeti ali rahlo neodobravani in poznamo fetiše, ki spadajo med parafilije. Gre za fetiše spolne perverzije, a je ta izraz verjetno že nekoliko zastarel. Spodaj omenjeni fetiši so lahko neprijazni do želodca in misli, zato berite mirno in počasi.

Kremastistofilija

Pri tem fetišu gre za kombinacijo napada in izkoriščanja. Kremastistofilija je vzburjenost ob aretaciji ali ropanju. Vzbujen je občutek napada, podrejenosti in izkoriščanja. Mnoge tako početje le vzburi, spet drugim omogoči doživeti orgazem na samem mestu dogodka.

Formikofilija

Za mnoge največji strah v življenju, za druge izjemna stopnja vzburjenja in fetišizma. Gre za vzburjenje ob majhnih bitjih, največkrat insektih, ki plezajo po telesu. Formikofilija spada med najbolj bizarne fetiše, če ne celo na sam vrh. Razlog za to je, kako se osebe s tem fetišem vzburijo. Z nanašanjem insektov na svoje telo in genitalije ali opazovanjem insektov na telesu druge osebe.

Koprofilija

Gre za še enega izmed tipov parafilije oziroma spolne perverznosti, kot se izražajo strokovnjaki. Objekt spolnega zanimanja je tu iztrebek, sam fetiš pa je najpogosteje povezan s koprofagijo.

Nekrofilija

Fetiš, ki je tudi zločin, je nekrofilija. Gre za privlačnost oziroma spolno dejanje s truplom. Pred desetletji so v ZDA opravili študijo pri več kot tridesetih nekrofilih, ki so povedali svoje motive za to dejanje. Med njimi so bili nezmožnost upiranja, spolna privlačnost do trupel in izražanje moči nad osebo, ki jo je nekrofil tudi sam ubil.

Pogonofilija

Da ne bodo vsi fetiši grozni, je tu pogonofilija. Gre za pretirano vzburjenost in privlačnost ob bradatih moških. Moški z brado naj bi bili bolj spogledljivi, modni in družbeno ugledni. Gre za fetiš, ki se je veliko bolj razrasel v zadnjih letih, saj so brade postale kar modni dodatek in ne le izjema.

Agalmatofilija

Pri tem fetišu gre za spolno vzburjenost in privlačnost ob negibnih predmetih, kot so lutke. Z nastankom spolnih lutk, ki jih v Sloveniji poznamo pod imenom Ančka, se je to še bolj razširilo. V zadnjih letih smo opazili tudi nemalo število novic o spolnih robotih. Gre v to smer naš planet?

Katoptrofilija

Zadnji fetiš na našem seznamu je precej normalen, vsaj v primerjavi z zgornjimi. Gre za dodatno stopnjo vzburjenosti ob samozadovoljevanju ali spolnemu odnosu pred ogledali. Opazovanje samega sebe med spolnim aktom je mnogim v pomoč pri doživljanju vrhuncev, so si enotni strokovnjaki.

Fetiši so lahko sprejemljivi ali pa so na meji zločinskih dejanj

Fetiši so lahko sprejemljivi ali pa so na meji zločinskih dejanj

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: pixabay.com