• C Novo mesto
  • 19:59
  • Čet, 30.06.2022

Najbolj škodljive laži, ki jih izrekamo vsak dan

poletni festival

Naše misli imajo večji vpliv na nas, kot si mislijo, saj narekujejo naša pričakovanja, namere in navsezadnje našo sposobnost za doseganje uspehov. Zelo enostavno je pustiti deluzijam in lažem svojo pot, kar nam na dolgi rok lahko povzroči veliko škode. Preverite, če vam je katera od spodnjih laži znana.

  1. Biti moram popoln/popolna.

Tudi če bi perfekcija bila možna, ne bi bila zdrav cilj. Perfekcionizem nas namreč lahko drži nazaj pri odkrivanju svojega potenciala. Zapomnite si, da so napake človeške in da se največkrat ravno iz njih največ naučimo.

  1. Moje življenje je težje od življenja drugih

Vsak se srečuje s preprekami in težavami, o katerih se nam morda niti ne sanja. Vsekakor pa se ravno spopadanje z izzivi, problemi in težavnostmi razvijamo, učimo in rastemo.

  1. Če nekaj ignoriram, bo to izginilo.

Zavlačevanje, čarobno razmišljanje in fantaziranje nam lahko za nekaj časa pomagajo pri spopadanju z resnico oziroma z našimi opravki. Vendar raziskave potrjujejo, da dlje kot odlašamo, slabše postane.

  1. Sem prestar/-a ali premlad/-a.

Ali res obstaja starostna omejitev za doseganje ciljev ali za doživljanje trenutkov? Mozart je pri 5-ih letih že bil mojster klavirja in violine, Nelson Mandela pa je pri 76-ih postal predsednik Južne Afrike. V  resnici nismo nikoli prestari ali premladi.

  1. Nisem srečen tip človeka.

Vedno bodo obstajale težke situacije, vendar smo mi tisti, ki odločamo, kako se bomo z njimi spopadli. Sreča ni nekaj, kar imamo že v osnovi, ampak nekaj, kar zgradimo preko naših odločitev.

  1. Jaz ne sodim drugih ljudi.

Vsi sodimo druge ljudi. Raziskave pravijo, da ustvarimo prvo mnenje v manj kot sekundi časa. V mnogih primerih sodimo celo sebe, ko opazujemo, kako ustrezamo znotraj družbenega kroga.

  1. Če sledim svojim sanjam, bo vse v redu.

Sledenje sanjam je sicer super, vendar pa nikoli ne prepustite, da vam sanje zameglijo pogled nad intelektom in intuicijo. Stremite k ravnovesju.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels