• C Novo mesto
  • 06:30
  • Tor, 28.06.2022

Najboljši nasveti za učinkovito hujšanje po porodu

Če ste pravkar rodili, potem vaše telo zagotovo potrebuje nekaj časa, da si opomore od tega veselega, a hkrati napornega dogodka. Zato vsekakor ne priporočamo, da se takoj po porodu lotite kakšnih striktnih diet in zahtevne telovadbe. Hujšanje lahko začnete s tem, da se zdravo prehranjujete, poskusite pa lahko tudi z nezahtevnimi vajami.

Zakaj je potrebno hujšanje po porodu?

Zdravo hujšanje po porodu se začne z majhnimi spremembam

Poleg najbolj očitnega razloga, ki se skriva v tem, da želi vsaka ženska izgledati kar najbolje, pa lahko prevelika telesna teža s seboj prinaša tudi druge pasti. V primeru, da boste kasneje želeli še kakšnega otroka, lahko prevelika telesna teža vodi do tveganja za težavno nosečnost. Pride lahko do številnih komplikacij, med katerimi naj omenimo nastanek visokega krvnega pritiska, diabetesa, težav pri porodu in podobno.

Pa tudi, če otrok ne nameravate več imeti, bosta hujšanje po porodu in izguba kilogramov imela številne prednosti za vaše zdravje in dobro počutje.  

Hujšanje po porodu na varen način: prehrana

V uvodu smo že omenili, da se zdravo hujšanje po porodu začne z majhnimi spremembami.  Poskrbite, da boste imeli na krožniku zdrava živila, pijte pa veliko vode. V nadaljevanju vam razkrivamo nekaj koristnih navad, ki vam bodo dale dovolj energije za ukvarjanje z novim družinskim članom, obenem pa bodo vodile tudi do izgube kakšnega kilogramčka.

  1. Vedno si vzamite čas za zajtrk.
  2. Pojejte vsaj 5 porcij sadja ali zelenjave na dan.
  3. V svoj jedilnik vnesite ogromno živil z visoko vsebnostjo vlaknin: oves, stročnice, žita, semena, …
  • Jejte tudi zdrave ogljikove hidrate: polnozrnat kruh, polnozrnate testenine, riž in podobno.
  • Izogibajte se živilom z veliko nezdravih maščob in sladkorjev.
  • Za uspešno hujšanje po porodu se odpovejte tudi predelanim živilom in hitri prehrani.
  • Pazite na velikost porcij ter na število prigrizkov med obroki.

Hujšanje po porodu na varen način: telesna vadba

Kilogramčki bodo kopneli še hitreje, če boste hujšanje po porodu “začinili” tudi z zmerno telesno vadbo.

Kilogramčki bodo kopneli še hitreje, če boste hujšanje po porodu “začinili” tudi z zmerno telesno vadbo. Čeprav vam bo ob vseh novih obveznostih najbrž težko najti čas za rekreacijo, vam iz srca priporočamo, da storite tudi to. Za začetek priporočamo keglove vaje, hojo in raztezanje.

Po prvih šestih tednih pa se lahko lotite rudi nekoliko bolj zahtevne telesne vadbe. Z otročičkom se lahko odpravite na daljše sprehode, pri tem pa pospešite hitrost hoje. Lahko tudi tečete in porivate voziček pred seboj. Vpišite se v kakšen tečaj telovadbe, v katerem boste lahko telovadili kar z dojenčkom.

Hujšanje po porodu: ali dojenje pomaga?

Brez dvoma lahko zapišemo, da je tudi dojenje odlično za hujšanje po porodu. Pri tem pa morate seveda upoštevati osnovna pravila hujšanja – porabiti morate več kalorij, kot jih vnesete v telo. Z dojenjem boste pokurili še dodatnih cca. 330 kalorij na dan. Morda se bo to zgodilo ravno na račun maščobnih oblogic, ki ste si jih “pridelali” med nosečnostjo. S pomočjo dojenja se bo skrčila tudi vaša maternica, na ta način pa boste izgubili tudi nekaj nosečniškega trebuščka.

Brez dvoma lahko zapišemo, da je tudi dojenje odlično za hujšanje po porodu.

Kdaj bo moje telo spet takšno, kot je bilo pred porodom?

Med nosečnostjo vaše telo doživi velike spremembe in morda kljub veliki skrbi za hujšanje ne bo nikoli več takšno, kot je bilo prej. Svetujemo vam, da si vzamete dovolj časa za hujšanje po porodu. Vaše telo naj bi se povrnilo na “standardno težo” nekako v šestih do devetih mesecih po porodu. A tudi če se to ne zgodi tako hitro, se ne obremenjujte preveč. Vztrajajte in rezultati se bodo zagotovo pokazali!

Pripravila: Monika M.