• C Novo mesto
  • 00:09
  • Ned, 26.06.2022

Najpogostejši predsodki, ki nam slabšajo kvaliteto življenja

Predsodki so naše podzavestno doživljanje stvari in občutkov, ki nas pogosto vodijo v slab izbor odločitev oziroma nasploh slabo vplivajo na kvaliteto našega življenja. Ključno je, da se tega hitro začnemo zavedati, saj lahko s spremembo majhnih reakcij odločilno vplivamo na naše počutje in posledično boljši in prijaznejši svet okoli nas.

Predsodke večinoma razvijemo do ljudi, sveta in nasploh vsake realnosti, ki nas dnevno obdaja. Nehvaležno vplivajo na odnos med ljudmi, saj uničujejo našo socialno harmonijo ter nas prikazujejo kot nevoščljive, nehvaležne ali celo sebične osebke. Kateri predsodki vse vplivajo na kvaliteto našega življenja? Kako jih odpraviti?

Zavedati se moramo, da ima vsaka stvar ali oseba, s katero se v življenju srečamo, drugačen vpliv na nas. Nekaj je lahko za nas pomembno, spet drugo niti najmanj. Pomembno je pri sebi razčistiti, kaj je vredno našega časa in čemu bi z lahkoto namenili manj pozornosti. Kateri predsodki so torej tisti najbolj pogosti, ki nam prinašajo slabo energijo?

To, česar ne poznam, je slabo oz. nepomembno

S tem predsodkom se poskušamo obraniti pred strahom pred nepoznanim. Če je nekaj nepoznano, je avtomatsko nevarno in nepomembno. Osebe s tem predsodkom se raje zatekajo k ustaljenim navadam in se ne rade poslužujejo česa novega in nepoznanega.

Če sva si karakterno podobna, si mi bolj všeč

Vsak človek ima svojo življenjsko zgodbo in pogled na svet. Osebe, ki so nam karakterno podobne, bi nam naj bile avtomatsko bolj pri srcu. Temu seveda ni tako, saj so tudi osebe, ki razmišljajo drugačne, vredne našega zaupanja in prijateljstva.

Tvoj izgled mi pove vse o tebi

Predsodek glede videza je en izmed najbolj pogostih. Na podlagi izgleda najpogosteje diskriminiramo osebe, ki jih po navadi sploh ne poznamo.

Moški in ženske nikoli ne bodo enakopravni

Ta socialni vidik izvira že iz davne preteklosti in še danes marsikje velja, da so ženske manjvredne. Za isto delo so večinoma plačane manj kot moški.

Ena napaka bo usodna za vse ostalo

Ljudje znamo biti že po navadi kruti in tako se obnašamo tako do sebe, kot do ostalih. Ena sama napaka lahko v nas zbudi občutek, da lahko pokvari vse ostalo dobro delo. Lahko se seveda zgodi, da bo ena napaka ključna za dobro opravljeno delo, ampak v večini primerov pa gre seveda za pretiravanje.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Unsplash, Pexels