• 18.41C Novo mesto
  • 23:55
  • Sre, 17.07.2019

Naravna čistila za vsak dom

Vsak rad prebiva v čistem domu, le malokdo pa si želi, da bi bil ta prepojen s škodljivimi kemikalijami, nezdravimi snovmi in umetnimi pripravki, ki se zažrejo v stene, pohištvo, tla in tkanine, vmes pa prepojijo tudi zrak, ki ga vsakodnevno dihate. Naravna čistila so rešitev za marsikatero težavo. Poleg tega da dom očistijo nesnage, domača čistila tudi ne škodijo vašemu zdravju.

Naravna čistila bi lahko poimenovali tudi domača čistila, saj gre v bistvu za sestavine, ki so dnevno prisotne skoraj v vsakem gospodinjstvu. Gre torej za domača čistila, ki jih lahko naredimo sami, ne onesnažujejo okolja in ne vsebujejo strupenih snovi. Med naravna čistila lahko štejemo sodo bikarbono, kis, limono, sol, pecilni prašek, eterična olja, tako imenovano marsejsko milo in še kaj. Iz teh sestavin (z nekaterimi dodatki) lahko naredite odlična naravna čistila. In ko jih boste preizkusili enkrat, se jih ne boste želeli znebiti.

Soda bikarbona in kis kot naravna čistilasoda-pix

Soda bikarbona je izredno hvaležna gospodinjska sestavina (za naravna čistila), ki jo velikokrat podcenjujemo. Odstranjuje mastne madeže, razkužuje, dobrodošla je pri pranju perila in uravnava pH, v kombinaciji s kakšnimi dodatki pa dela skoraj čudeže, zato jo nujno imejte v kakšni omarici, da bo vedno pri roki. Domača čistila, kot je soda bikarbona, so uporabna za pranje perila celo na 90 stopinjah Celzija, prav tako je ta prašek uspešen pri čiščenju kakšnih loncev, nakita, plastike, keramike, porcelana … Sode bikarbone ne mešajte s kemičnimi čistili, ampak ji zgolj nanesite na krpo in dodajte malo vode, da se bo lažje razlezla po umazani površini. Odstranjuje tudi vonj (na primer v čevljih ali v hladilniku), odlično polira in beli. To je sestavina, brez katerih naravna čistila ne bi bila to, kar so, se strinjajo mnogi, ki so že preizkusili njeno moč.

Za domača čistila je izredno uporaben tudi kis, ki vsebuje ocetno kislino, s tem pa čisti in razkužuje hkrati. Uporabimo ga lahko za čiščenje oken, loščenje pomivalnih korit, namesto mehčalca (v tem primeru izberite nearomatiziranega), razkuževanje delovnih površin, odstranjevanje mila, plesni in vodnega kamna, neprijetnega vonja … Učinkovita domača čistila lahko naredite kot kombinacijo soli, sode bikarbone in dodatka še česa tretjega. Pri kisu pa morate na nekaj tudi paziti: ne uporabljajte ga na kamnu (na primer marmorju), ker ga lahko razžre. Je pa zato toliko uporabnejši za ekološko čiščenje hladilnika in stekel, odstranjevanja mravelj in pleveli, blaženje posledic pikov insektov in celo za mehčanje las. Res je: nekateri priporočajo, da v vodo za izpiranje las dodate malo kisa in razlika bo občutna, tako da lahko domača čistila v bistvu uporabite tudi za nego.

milo-pixNaravna čistila: limona, sol, milo …

Pri čiščenju doma je nepogrešljiva tudi limona, ki vsebuje citronsko kislino in ima zelo nizek pH. Tako je močna, da odstrani madeže, hkrati pa tako blaga, da ne poškoduje površin. Deluje tudi kot belilo, medtem ko je zelo pripravna tudi za odišavljenje prostorov. Domača čistila lahko naredimo tudi iz soli, ki je hkrati brusilo in belilo. Tudi marsejsko milo je odlična sestavina za naravna čistila. Nastrgajte ga in mu dodajte malo vroče vode. To lahko uporabite kot pralni prašek ali večnamenska domača čistila. Eterična olja pa poleg prijetne arome uporabljamo tudi za razkuževanje in dvig razpoloženja. V času, ko z vseh strani napadajo virusi in bakterije, uporabite eterično olje čajevca, sivke in evkalipta, v gospodinjstvu pa bodo kot domača čistila uporabna tudi eterična olja limone in pomaranče. Ko delamo domača čistila, olja dodamo pralnim praškom, čistilu za stekla in drugim pripravkom, ki jih želimo odišaviti.

Nekaj trikov, kako uporabiti naravna čistila

Marsikatero površino lahko zgledno očistite zgolj s soljeno vodo, sol pa lahko uporabite tudi za madeže na oblačilih, medtem ko bodo okna in tla zasijala s kombinacijo vode in kisa ali limone. Madeži na steklu, milo in vodni kamen bodo izginili, če boste uporabili domača čistila, kot je voda z limoninim sokom in kisom, trdovratnejših madežev pa se lotite z mešanico limoninega soka in sode bikarbone. Za tla je primeren celo dodatek olivnega olja, za straniščno školjko pa soda bikarbona v kombinaciji s kisom. Mešanica teh dveh sestavin menda učinkovito očisti tudi fuge med ploščicami, ko se lotite oken, pa jih po koncu čiščenja podrgnite s časopisnim papirjem. In ko smo že pri časopisnem papirju: položite ga na dno koša za smeti, kjer bo vpijal umazanijo in neprijeten vonj. Poseben izziv za naravna čistila je gotovo tudi plesen. Ta naj bi izginila s pomočjo eteričnega olja čajevca, ki ga dodamo vodi in razpršimo po površini.

Domača čistila: univerzalni receptkis-pix

Doma je vedno dobro imeti naravna čistila, ki jih lahko uporabite praktično kadar koli. Namesto da imate v omarici torej vrsto različnih plastenk in razpršil, imejte le domača čistila iz naslednjih sestavin: vroči vodi dodajte malo kisa in sode ter eterično olje limone in evkalipta. Ta kombinacija naj bi učinkovito čistila kopalnice, stranišča in delovne površine, zato ga le preizkusite. Zavedati pa se morate, da trdovratnejši madeži zahtevajo tudi trdovratnejša naravna čistila. Kadar jih ne gre odstraniti, zanje uporabite morda več kisa ali več sode ter manj vode, vsekakor pa boste le s preizkušanjem našli tista prava domača čistila, ki vas nikoli ne bodo pustila na cedilu.

Avtorica: Mojca Sladič
Foto: Pixabay