• C Novo mesto
 • 01:16
 • Tor, 19.10.2021

Naravna kozmetika za zdravo in lepo kožo

Človek se vedno bolj zaveda, kako pomembno je, kakšno hrano uživa in kaj vse daje v telo. Prav tako pa mora veliko pozornosti nameniti tudi temu, kakšno kozmetiko uporablja pri negi kože svojega telesa. Tu pa nastopi naravna kozmetika, ki poskrbi za to, da se izognemo stiku z različnimi škodljivimi kemikalijami, ki jih vsebuje njena klasična različica.

Naravna kozmetika

Ko si zjutraj namreč čistimo obraz, se pri klasični kozmetiki lahko srečamo z več kot 100 različnimi, tudi zelo agresivnimi kemikalijami. Le-te se nahajajo tako v kremah in drugih izdelkih za obraz in telo, pa tudi v  ličilih. Zato ni nič čudnega, da so z raziskavami dokazali, da številne alergijske reakcije nastanejo prav zaradi različnih umetnih barvil, konzervansov in mineralnih olj. Vse te kemikalije v kozmetiki lahko dolgoročno povzročijo tudi to, da naš imunski sistem oslabi.

Na žalost se še vedno premalo zavedamo, da vse aktivne učinkovine klasičnih krem, gelov in tako naprej prodrejo skozi povrhnjico v notranjost. Na to problematiko opozarjajo številne neodvisne organizacije, ki nas opozarjajo pred nevarnimi učinkovinami v klasični kozmetiki.

Prednosti naravne kozmetike

Prava naravna  kozmetika pa se lahko pohvali s tem, da vsebuje več kot 70 odstotkov naravnih aktivnih sestavin, ne vsebuje parabenov, umetnih barv, mineralnih olj, parafinov ter drugih snovi iz nafte, vedno bolj pa je zanjo značilno tudi to, da ne vsebuje snovi živalskega izvora.

Tako na primer naravna kozmetika kot konzervanse vsebuje le rastlinska in eterična olja, naravni alkohol ali propolis. Zelo pomembno je tudi to, da so izbrani pravilni postopki pri proizvodnji in pakiranju, saj se tudi na ta način zagotovi trajnost naravne kozmetike.

Naravna kozmetika torej vsebuje zdravilne rastline, kot so na primer aloe vera, sivka, ognjič in tako naprej. V njej ne najdemo nobenih škodljivih sintetičnih dišav, temveč le naravna eterična olja. Varni boste tudi pred oljem iz nafte, saj ga nadomeščajo hladno stiskana rastlinska olja.

Kako deluje naravna kozmetika?

Naravna kozmetika

Na svojo kožo ne nanašamo kozmetičnih izdelkov z namenom, da bi ostali na površini kože. Želimo, da prodrejo čim globje v kožo in tam blagodejno delujejo na naš največji organ. Naravna kozmetika deluje na način, da spodbuja kožo, da deluje sama. To pomeni, da koža sama proizvaja elastinska in kolagenska vlakna, da sama preprečuje izgubo vlage, da sama ustvarja lipide, ki kožo ščitijo pred škodljivimi dejavniki okolja.

Tako naravna kozmetika preprečuje, da bi se naša koža polenila. Zagotovo ste se že kdaj pritoževali, da vaša tako čudovita klasična kozmetika ne deluje več, saj se je koža navadila na neko določeno kremo. To se vam pri uporabi naravne kozmetike ne bo zgodilo, saj naravna kozmetika ne povzroča tega, da bi koža od nje postala odvisna.

Naravna kozmetika je vse bolj iskana in priljubljena

Posebej naj poudarimo dejstvo, da naravna kozmetika temelji na ideji, da je ves postopek izdelave takšne kozmetike v prid naravi. S tem človek pokaže svojo odgovornost do naše prihodnosti ter do okolja. Zato mora naravna kozmetika pridobiti ustrezne certifikate, s pomočjo katerih lahko dokaže svojo kakovost. Pri tem upoštevajo naslednje parametre: ne sme vsebovati škodljivih snovi, ne sme biti testirana na živalih, pridelana pa mora biti na okolju prijazen način.

Kaj pa naravna kozmetika za otroke?

Otroška koža je še posebej tanka in zato še toliko bolj občutljiva na takšne in drugačne snovi, ki jih nanašamo nanjo. Zato vam svetujemo, da ste pri izbiri otroške kozmetike še posebej previdni. Naravna kozmetika bo poskrbela, da ne boste ogrožali zdravja najmlajših. Zmanjšalo se bo tveganje za nastanek različnih otroških izpuščajev, za izsuševanje kože ter za nastanek kožnih alergij. Še enkrat naj poudarimo, da naravna kozmetika ne vsebuje zdravju škodljivih snovi.

Najboljša naravna kozmetika vsebuje malo sestavin

Naravna kozmetika

Motijo se tisti, ki mislijo, da je naravna kozmetika le trenutna modna muha. Naravna kozmetika je dokazano prijaznejša za kožo, zato ni nič čudnega, da se njena uporaba povečuje iz leta v leto. Že dolgo časa ni več na voljo le v trgovinah z zdravo prehrano. Pohvali se lahko tudi s tem, da so izdelki različnih cenovnih razredov. Tako lahko prav vsak najde pravo kozmetiko zase. Mimogrede: ste vedeli, da si takšno naravno kozmetiko le z malo truda lahko naredite tudi sami?

Prehod iz klasične na naravno kozmetiko je vreden v različnih pogledih. Z naravno kozmetiko ne boste le kar najbolje negovali svoje kože, temveč aktivno pripomogli tudi k ohranjanju narave.

Naravno ognjičevo mazilo

Naravno kozmetiko lahko uporabljajo vsi, tako odrasli kot otroci, pa tudi nosečnice ter ljudje s problematično kožo. Eno izmed najbolj uporabljenih izdelkov naravne kozmetike pa je prav gotovo ognjičevo mazilo, ki se lahko uporablja pri negi kože in pri številnih problemih s kožo, kot so na primer alergije in podobne težave. Ognjičevo mazilo izredno blagodejno pomirja kožo, poleg tega pa obnavlja kožo ter preprečuje tudi nastanek gub. Uporabljate ga lahko za nego brazgotin ali aknaste kože in še bi lahko naštevali …

Kaj potrebujemo za domačo izdelavo?

 • stekleno posodo za segrevanje
 • kozico z vodo
 • tehtnico
 • posodice kamor bomo shranili mazilo
 • 81,5g ognjičevega macerata
 • 17g čebeljega voska
 • 1,5g vitamina E

Postopek izdelave

 1. Vse sestavine natančno stehtamo.
 2. Na vodni kopeli pustimo, da se stopi vosek.
 3. Dodamo ognjičev macerat in vse skupaj dobro premešamo.
 4. Počakamo, da se zmes nekoliko ohladi, nato dodamo še vitamin E.
 5. Po želji lahko dodamo tudi poljubno eterično olje.
 6. Zmes prelijemo v posodico in počakamo, da se strdi.
 7. Dobro zapremo, hranimo pa v suhem in hladnem prostoru.

Pripravila: Monika M.

 

 

 

 

Naravna kozmetika za zdravo in lepo kožo
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.