• 1.08C Novo mesto
  • 00:00
  • Sob, 28.11.2020

Naravno in dišeče Iz Radeža

Obiskali smo kmetijo Kosem na obronkih Lisce, izdelujejo naravno kozmetiko iz dišeče sivke in pogovarjali smo se z lastnikom kmetije, gospodom Darkom Kosem.

Zakaj “Naravno in dišeče iz Radeža«?

Marsikdo je dejal, da to ime ni marketinško zanimivo, vendar kot pravi g. Kosem ” smo mi hribovci trmasti in je kar ostalo”. Družina Kosem izhaja iz manjšega hribovskega naselja Radež, ki leži pod obronki Lisce, Lovrenca in Velikega Kozjega v bližini Sevnice in Radeč, nekje na stičišču Posavske, Zasavske, Dolenjske in Savinske regije. Hkrati pa so hoteli že z imenom nakazati, da so njihovi izdelki naravni in dišeči.

Nabiranje smilja na polju

Nasad sivke in izdelki pridelani iz sivke

“Pred leti je žena kupila 4 grmičke sivke. Sam temu nisem posvečal pretirane pozornosti, vendar so 4 grmički čez leto ali dva postali grmi in ko sem razmišljal, kaj bi z njimi naredil, sem improvizirano predelal kotel za kuhanje golaža (moram povedati, da sva oba z ženo kemika) in rezultat je bilo nekaj tekočine, ki je krasno dišala. Takrat sem postal zasvojen s to žlahtno rastlino, še posebej zato, ker je sivka zelo nezahtevna rastlina, pri njeni vzgoji ni potrebna uporaba nikakršnih kemičnih pripravkov, kot so škropiva ali umetna gnojila, obenem pa je brez naravnih sovražnikov in se s tem popolnoma vklaplja v naš način življenja” razlaga g. Darko. Iz 4 grmičkov so njihov nasad povečali na preko 1200 grmičkov tako prave lavande in lavandinov (preko 10 različnih sort) in tudi okoli 200 grmov smilja, v fazi testiranja pa imajo še nekaj drugih vrst dišavnic. Eterično olje sami destilirajo na svojem destilatorju, na voljo imajo tudi 5 l destilator, s katerim izvajajo preizkusne destilacije, z njim pa lahko prikažejo destilacijo zelišč na delavnicah, sejmih in podobnih dogodkih. Glavna proizvoda iz sivke sta hidrolat in eterično olje, razvito pa imajo še nekaj drugih izdelkov, ki bodo tudi počasi prišli na trg, kot je npr. MaSiMed (koncentrirana raztopina Mg v sivkinem hidrolatu). Poleg nasada imajo tudi manjši čebelnjak, tako da imajo dovolj medu za svoje potrebe in so eni redkih pri nas, ki lahko reče, da ima sivkin med. Načrtujejo, da bodo v njem imeli tudi ležišče za relaksacijo in vdihavanje čebeljega aerosola.

Z občutkom in ljubeznijo izdelana naravna kozmetika

V Nadaljevanju pogovora g. Kosem razlaga: “Če bi mi kdo pred 10 leti dejal, da bom izdeloval mila in druge kozmetične

Nasad cvetoče sivke pred pobiranjem

izdelke, bi mu dejal, da je malo… Vendar! Naša družina, če se da, za Novo leto ne kupuje daril, temveč jih že vrsto let naredimo sami, s tem da vedno poskušamo narediti nekaj novega neobičajnega. Ko sva takrat z ženo razmišljala, kaj bi naredila, sva slučajno prišla do odličnega članka o doma narejenih milih. In tako smo naredili poskusno serijo, ki lahko rečem, milu sploh ni bilo podobna in je končala v smeteh, druga serija pa je že bila kar OK in primerna za darilo. Nekaj mil je ostalo in sem jih odnesel sodelavkam v službo in ker so bile z njimi več kot le navdušene, so začela prihajata naročila”. In tako se je začela zgodba NARAVNO IN DIŠEČE IZ RADEŽA. Do sedaj so naredili preko 120 različnih vrst mil, z različno sestavo, vonji, tudi z neobičajnimi sestavinami (vino, kozje mleko, divji kostanj,..) Z leti je hobi prerasel v resno dejavnost, sámo dejavnost imajo registrirano kot s.p., kot kozmetični izdelek imajo registriranih 9 mil, v redni prodaji pa jih imajo 7. Za večino (Sivka, Oognjič, Morska sol, Meta-limonska trava, Slez, Zeleni čaj) so pridobili certifikat za veganski izdelek, “Čebelje milo” pa vsebuje čebelji vosek ter je vlito na čebeljo satnico in tako predstavlja povezavo med čebelarstvom in kozmetiko.

Poleg mil izdelujejo tudi deodorante, ki so edini v Sloveniji in eni redkih v svetu, ki so na osnovi zeolita. To je vulkanska kamenina, ki je nastala z hitrim ohlajevanjem lave v vodi, ima pa izredno sposobnost vezave strupov kemikalij, vonjav,.. po drugi strani pa je kemično popolnoma nevtralna.

Zaradi tega so njihovi deodoranti koži bistveno bolj prijazni od podobnih izdelkov na trgu, posebej pa je pomembno, da ne preprečujejo potenja, hkrati pa ne vsebujejo alkoholov, Al soli, nano delcev, itd. Izdelujejo 4 različne vrste in sicer Pro Ea (osnovni ženski vonj), Pro Ea vegan (različica z veganskim certifikatom), Pro Ea Magnesium (za posebej občutljivo kožo), Pro Eo (moški vonj) ter Api neutrum (brez vonja, z dodatkom medu).

Izdelki iz sivke pripravljeni za prodajo

Za vse njihove izdelke velja, da uporabljajo samo naravne surovine, brez kakršnih koli umetnih dodatkov, kot so konzervansi, umetne dišave, emulgatorji, hkrati pa niso testirani na živalih.

Vsi izdelki, ki so v uradni prodaji, so registrirani na evropskem portalu za kozmetične izdelke, za surovine zagotavljajo sledljivost, sama proizvodnja pa je evidentirana in kontrolirana, kar velja tudi za gotove produkte.

Vsi, ki jim je sivka ljuba, so  pri njih dobrodošli, seveda pa niso nič jezni, če s seboj vzamejo (kupijo) tudi kakšen njihov izdelek.

Vaša koža je vaše ogledalo zato ji privoščite le najboljše, negujete jo z naravno kozmetiko iz sivke.

Če želite tudi vi sijočo kožo in mladosten izgled, izpolnite spodnji kontaktni obrazec in naročite svoj set naravne kozmetike še danes:

S prijavo se strinjam s splošnimi pogoji.

Foto in vsebina: Darko Kosem