• C Novo mesto
  • 19:33
  • Pon, 25.09.2023

Ne boste verjeli, kaj se skriva v vašem telesu

Človeško telo je pravi čudež. Ima več kot 600 mišic, ki nam omogočajo hojo, tek, prehranjevanje in celo smejanje. Vendar pa so  nekatere mišice bolj zanimive od ostalih, zato vam jih bomo predstavili v spodnjem članku. Prepričani smo, da tega o svojem telesu še niste vedeli.

  • Največja mišica

Največja mišica v našem telesu se imenuje gluteus maximus oziroma po slovensko velika zadnjična mišica. Imamo seveda dve – po eno na vsaki strani naše zadnjice. Sestavlja jo več skupin mišičnih viter, ki omogočajo premikanje stegen in bokov, prav tako pa vzdržujejo našo pokončno držo. Ja glavna mišica, ki se bori proti gravitaciji, ko na primer hodite navzgor po stopnicah.

  • Najmanjša mišica

Najmanjša mišica našega telesa se nahaja v srednjem ušesu in se imenuje stapedius (stremenska mišica). Meri manj kot 2 mm, kar jo uvršča v Guinnessovo knjigo rekordov. Njena naloga je, da podpira najmanjšo kost v našem telesu – stremence, ki je prav tako del votline srednjega ušesa in omogoča prenos zvočnih vibracij v notranje uho.

  • Najmočnejša mišica

Težko je govoriti o najmočnejši mišici, saj se moč lahko meri na več različnih načinov. Če pa kot moč definiramo vlak v določeno smer z največjo silo, potem ta naslov pripade mišici soleus (velika mečna mišica), ki se nahaja na zadnji strani goleni. Če pa moč definiramo kot sposobnost formiranja največjega pritiska, potem pa je najmočnejša mišica masseter (čeljustna mišica).

  • Najpogosteje poškodovana mišica

Seveda je najpogosteje poškodovana mišica pri vsakem posamezniku drugačna in odvisna od aktivnosti, ki jih nekdo počne. Na primer med tekači pa je najpogosteje poškodovana skupina zadnjih stegenskih mišic, ki so odgovorne za krčenje kolena. Raziskave pravijo, da je poškodovana pri kar sedmih odstotkih tekačev.

  • Najbolj garaška mišica

Ta naslov seveda pripada naši srčni mišici, saj mora srce vsako minuto prečrpati približno 5 litrov krvi. Tekom življenja v povprečju utripne kar 3.000.000.000krat.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Unsplash