• C Novo mesto
  • 08:02
  • Tor, 15.06.2021

Ne boste verjeli, kaj vse počne otrok v maternici – VIDEO

Marsikdo se verjetno sprašuje, kaj natančno se dogaja v času pred otrokovim rojstvom. Devet mesecev je veliko časa, a ravno dovolj, da se dojenček razvije toliko, da lahko zadiha v zunanjem svetu. Posnetek, na katerem so prikazani vsi koraki nastanka in razvoja otroka v materinici, si je ogledalo že več kot sedem milijonov gledalcev, posebej zanimivo pa je, da lahko na njem gledamo, kaj vse otrok v varnem mamičinem zavetju že zna početi.

Na posnetku lahko vidimo vse od začetka do konca: od borbe za oploditev jajčeca do poroda, od neznatne pikice do rojenega človeka. Prikazuje delitev celic in dogajanje okoli genskega zapisa, nastanek kromosomov in oblikovanje ploda. Sprva gre seveda le za nekakšen skupek, ki se ugnezni v maternici, tam pa se mu začne dogajati marsikaj.

Oblikuje se mu hrtbenica, srček začne biti, nastanejo okončine. Zarodek postopoma dobi končno obliko, nato pa raste in raste. V vmesnem času pa je dojenček v trebuhu tudi nadvse živahen. Premika roke in noge, se vrti na vse strani, odpira in zapira usta, se mršči in »igra«. Kmalu odpre tudi oči in na koncu pride na svet.

Posnetka sta vsekakor vreden ogleda. Če ne drugega, se boste gotovo naučili kaj novega o razvoju človeka pred porodom.

Vir: youtube, M. S.