• C Novo mesto
  • 09:32
  • Čet, 28.09.2023

Nekaj zanimivosti o mačkah, ki jih verjetno še niste slišali

Znan je rek, da imajo mačke sedem življenj. Pa ste se kdaj vprašali, od kod izhaja to prepričanje? Ali pa nam vsem tako zanimiv zvok: predenje. Res mačke to počno iz ugodja? In zakaj vaša mačka ne vidi hrane, ko pa ste ji jo postavili naravnost pred nos? Se vam zdi, da se vaša kosmatinka pogovarja z vami? Morda se pa res!
Veliko zanimivih dejstev je povezanih z mačkami, ki jih verjetno še niste slišali, ali pa vam je kakšno njihovo obnašanje povsem samoumevno, zato se o njem niste spraševali oziroma se poglabljali vanj. Tu je zbranih nekaj neverjetnih mačjih lastnosti, na katere se morda spomnite, ko se boste naslednjič božali svojo kosmato ljubljenko ali se smejali njenim vratolomnim vragolija. Mačke so res fascinantna bitja!

Imajo mačke res sedem življenj?
To seveda ne drži, res pa je, da lahko čudežno preživijo padce iz velikih višin (menda celo iz več kot tristo metrov), saj vedno pristanejo na nogah. In ravno iz tega verjetno izhaja rek o njihovih sedmih življenjih. In kako jim uspe vedno pristati na nogah? V zraku naredijo zasuk oziroma določene manevre, s katerimi se z zadnjimi nogami obrnejo proti tlem in se tako pripravijo na pristanek. Zato je bolj verjetno, da nepoškodovane pristanejo pri padcu iz višje lege – saj imajo tako več časa za izvedbo svojega edinstvenega manevra.

Zakaj mačke predejo?
To še vedno ni čisto razjasnjeno, nekateri strokovnjaki govorijo o ugodju, drugi o nagonski reakciji, tretji o povezavi med mamo in mladičkom … Frekvenca mačjega predenja je med 25 in 100 HZ, kar je v okvirih zdravilne bioresonance, zato mnogi verjamejo, da ima tudi mačje predenje na človeka zdravilne učinke. A mačka ni edina žival, ki prede, podobne zvoke spuščajo tudi morski prašički, veverice, lemurji, medvedi, rakuni, gorile, jazbeci, lisice, hijene, … Ne predejo pa vsi predstavniki mačk: levi, tigri in leopardi tega ne počnejo, gepardi in pume pa.

Še vedno ne vemo, zakaj mačke predejo.

Ste vedeli, da lahko mačke pijejo slano vodo?
Čisto zares: mačke lahko pijejo tudi slano vodo, saj lahko njihova ledvica filtrirajo sol in tako prečiščeno slano vodo uporabijo za hidracijo telesa. Mačke bi torej teoretično lahko preživele na čolnu sredi morja, medtem ko bi ljudje dehidrirali in umrli. Pa še ena zanimivost: mačke nimajo brbončic za okušanje sladkega.

So mačke desničarke ali levičarke?
Nenavadno vprašanje, ki pa ima jasen odgovor: tudi mačke preferirajo uporabo leve ali desne šape, večina samičk je desničark, medtem ko je večina mačkonov levičarjev.

Znajo mačke govoriti?
Včasih se nam zdi, da nam mačke odgovarjajo oziroma, da skušajo govoriti z nami. Morda je to celo res. Znanstveniki so ugotovili, da lahko domače mačke proizvedejo več kot sto različnih zvokov (medtem ko jih psi na primer le okoli deset) in da več kot se človek pogovarja s svojo mačko, bolj mu ta odgovarja. Nekateri celo trdijo, da so se mačke naučile mijavkati s toni, ki jih slišimo tudi ljudje, saj naj bi bilo njihovo naravno oglašanje v človeku neslišni frekvenci.

Zakaj mačke večino časa prespijo?
Mačke so velike zaspanke, menda prespijo kar okoli sedemdeset odstotkov svojega življenja, torej šestnajst ur na dan (nekdo je iz tega celo izračunal, da je devetletna mačka v povprečju budna le tri leta). Zakaj toliko spijo? Mačji mladički nujno potrebujejo veliko dremanja, da lahko zrastejo, saj njihovo telo proizvaja rasni hormon samo med spanjem. Kaj pa odrasle mačke? Te očitno spijo, ker jim to pač paše.

Mačke so prave zaspanke.

Se mačke res ne znojijo?
To ne drži čisto. Res je, da po telesu nimajo žlez znojnic, jih pa imajo na blazinicah tačk. S tačkami oziroma vonjem svojega znoja pa mačke označujejo tudi svoj teritorij. Če torej mačka tapka po vašem naročju, vas s tem označuje in drugim mačkam sporoča, da ste njena last.

Se mačke res zmedejo, če jim pristrižemo brke?
Tako je, saj s svojimi širokimi in čvrstimi brki merijo širino odprtin – z njihovo pomočjo torej precenijo, ali se bodo lahko stisnile skozi špranjo. In še opozorilo: nikar zdaj ne preizkušajte tega v praksi!!!

Mačke res slišijo miške tekati pod zemljo?
Verjetno bo to kar držalo. Mačke imajo odličen sluh in slišijo celo ultrazvočne frekvence. Teoretično lahko slišijo tudi delfine – čeprav to še ni dokazano. In še ena zanimivost: v mačjem ušesu je kar 32 mišic, zato lahko vrtijo vsako uho posebej in torej poslušajo v različne smeri. Pomembno funcijo pri boljšem sluhu pa imajo tudi dlačice, ki jim rastejo znotraj ušes.

Po čem se mačke ločijo ena od druge?
Tako kot imamo ljudje neponovljiv pristni odtis, imajo mačke vsaka svoj enkraten vzorec nosnega grebena (nosne gubice).

Mačke so zelo pametne in razmišljajo.

Me mačka res gleda in razmišlja?
Verjetno. Mačji možgani se od človeških razlikujejo le v desetih odstotkih, kar pomeni, da so te živali zelo pametne.

Zakaj mačke ne najdejo hrane pred nosom?
Ker je prav zares ne vidijo, saj ni v njihovem vidnem polju – mačke ne vidijo naravnost pod nos, tam je njihova ‘slepa pega’ ali mrtvi kot, če hočete.

Kako hitro mačke tečejo?
Mačke lahko tečejo s hitrostjo so petdeset kilometrov na uro, kar pomeni, da so hitrejše kot svetovni rekorder v teku Usain Bolt, katerega rekord je okoli 43 kilometrov na uro.

Ste vedeli, da se mačje sprednje in zadnje šape razlikujejo?
Če boste dobro pogledali, boste odkrili, da imajo njihove sprednje šapice po pet prstov, zadnje pa le po štiri. Obstajajo pa tudi mačke, ki imajo več prstov – celo do osem, kar menda ni nič nenavadnega.

NaDlani.si; foto: Pixabay