• C Novo mesto
  • 10:42
  • Čet, 19.05.2022

Novinarka je na obraz vsak dan namazala sodo bikarbono in to se je zgodilo 7 dni kasneje

Soda bikarbona je čudežna sestavina, ki se lahko izkaže kot zelo koristna pri kuhanju, čiščenju, odstranjevanju raznih vonjav, beljenju zob in še marsikje. Da se lahko uporabi tudi v kozmetiki, in sicer kot čistilo za kožo na obrazu, je dokazalo več lepotnih vlogerk, ki so nad čudežnimi učinki sode bikarbone naravnost navdušene. Morda se na prvi pogled zdi nenavadno in čudno, a vendar je vredno poskusiti. Prvič, soda bikarbona je cenovno veliko bolj ugodno čistilno sredstvo za obraz kot pa razne pene in toniki, ki jih prodajajo drogerije. Drugič, njeni učinki so absolutno osupljivi. Pa so res?

Prednosti sode bikarbone

Soda bikarbona se v kozmetiki uporablja kot suhi šampon, sredstvo za dodajanje volumna lase, čistilo za nohte, ki nadomesti aceton … trenutno pa je največji trend med lepotnimi navdušenkami čiščenje kože s sodo bikarbono. Ta čudežna sestavina namreč čisti kožo in odstranjuje akne. Pripravimo si lahko piling za kožo iz sode bikarbone, zaradi česar bo koža mehkejša, bolj prožna in sijoča. Sodo bikarbono lahko uporabljamo kot vsakodnevno čistilo za obraz, masko za obraz in/ali piling. Na kožo namreč učinkuje taki, da odpre pore, odstrani umazanijo in olja s kože ter celo preventivno preprečuje nastanek mozoljev ter aken.

Kaj se zgodi po sedmih dneh?

Poskusa se je lotila tudi novinarka spletnega portala Little Things Ileana Paules Bronet. Vsak dan sedem dni zapored si je umivala obraz z mešanico sode bikarboe in vode – nekakšno pasto. Postopek je vsak dan ponovila zjutraj in zvečer, potrudila pa se je tudi, da se je po vsakem umivanju fotografirala. Medtem ko je pričakovala, da se ji bo zdela maska iz sode bikarbone na koži groba, je ugotovila, da je pasta v resnici presenetljivo mehka in gladka. Že po prvem dnevu se ji je zdelo, da je njena koža bolj čista kot kadarkoli prej. Še približno dva dni je imela dober občutek, da soda bikarbona zelo pozitivno vpliva na njeno kožo, jo mehča in očisti nečistoč. Tretji in četrti dan pa je opazila, da koža na obrau postaja mastna in da je nastalo tudi nekaj mozoljčkov.

Postopek je kljub temu vztrajno ponavljala do konca eksperimenta – sedmega dne – in ugotovila, da je koža na njenem obrazu bolj mastna in mozoljasta kot kadarkoli prej. Bronetova je zaključila, da je soda bikarbona zagotovo kratkoročna rešitev za čiščenje kože in prikrivanje mozoljev, vendar na dolgi rok ne deluje, saj poruši naravni pH kože, zaradi česar se lahko kožne težave od prej ponovijo in to v še hujši različici. Osebno bi kuro s sodo bikarbono odsvetovala, vsaj na dolgi rok, pravi.