• 6.36C Novo mesto
  • 03:56
  • Sre, 20.11.2019

Občina Trebnje vabi: Baragova pohodna pot

Poleti je pogosto več časa tudi za rekreativne aktivnosti. Pohodniki se na primer lahko podaja na Baragovo pohodno pot, ki se vije po gozdnati in travnati pokrajini.

TREBNJE – 18 kilometrov dolga, označena krožna pot poteka večinoma po prijetni gozdni in travnati pokrajini. Začenja se pred trebanjsko župnijsko cerkvijo Marijinega vnebovzetja, kjer stoji Baragov kip. Nadaljuje se mimo trebanjskega gradu, dalje mimo Benečije, Griča in Luže. Pohodniki lahko skrenejo z označene poti in si v vasi Občine ogledajo še Jurjevo domačijo, ki ima zaradi kulturnih, etnoloških, krajinskih, zgodovinskih in drugih izjemnih lastnosti poseben pomen za poznavanje življenja kmečkega prebivalstva v času pred, med in takoj po 2. svetovni vojni. Pot se nadaljuje do Male vasi, kjer si lahko pohodniki na kmetiji Lah ogledajo spominski sobi Friderika Ireneja Barage, dalje mimo Knežje vasi do Dobrniča, kjer je bil Baraga krščen v cerkvi sv. Jurija. V Dobrniču si je možno v tamkajšnjem kulturnem domu ogledati spominsko sobo 1. kongresa Slovenske protifašistične ženske zveze. Nato se pohodniki odpravijo mimo Šahovca in Vrhtrebnjega, kjer je v neposredni bližini, na Trebnjem vrhu, obeležje 15. poldnevnika. Po tej najvišji točki (581 m) se pot spusti mimo vasi Odrga v Trebnje.

Žige v zloženko Baragova pohodna pot (TIC Trebnje) lahko dobite v Trebnjem, v Mali vasi in v Dobrniču. Seveda se posamezna društva, skupine ali posamezniki, ki večkrat v letu prehodijo, pretečejo ali prekolesarijo pot, lahko odločajo tudi za obratno smer ali pa izberejo le del poti.

Zadnjo soboto v juniju sicer poteka organiziran pohod po tej poti v okviru Baragovega dne, spominskega dne občine Trebnje.

Dodatne informacije:
–           Uroš Primc, 031 520 721, [email protected]
–           TIC Trebnje, 07 30 81 128, [email protected]

Občina Trebnje