• C Novo mesto
  • 17:48
  • Sob, 15.05.2021

Oblecite rabljena oblačila in pomagajte varovati naravo

Ste vedeli, da Slovenci letno zavržemo okoli 12,3 kilograme oblačil na prebivalca? To so ugotovili Ekologi brez meja z raziskavo o proizvodnji, potrošnji in ravnanju z odpadnimi oblačili v Sloveniji. Po njihovi oceni smo leta 2019 pri nas zavrgli kar 25.079 ton oblačil, kar ima seveda dolgoročne negativne posledice tako na okolje kot na naše denarnice. Danes raje kupujemo več in bolj pogosto, samo da je cena nižja, namesto da bi že v začetku odšteli malce več za bolj kakovostno in trajnostno modo. Ne zavedamo se, kako velik problem so tekstilni odpadki. »Oblačila, obuvala in tekstilni izdelki za gospodinjstvo povzročajo onesnaževanje vode, izpuste toplogrednih plinov in polnjenje odlagališč odpadkov,« opozarjajo na strani Evropskega parlamenta. Za izdelavo ene majice s kratkimi rokavi je na primer potrebnih 2.700 litrov vode, kar je količina pitne vode, ki jo ena oseba spije v dveh letih in pol! S pranjem sintetičnih tkanin pa v morje vsako leto odplaknemo kar 0,5 milijona ton mikroplastike.

V EU letno odvržemo okoli 11 kilogramov tekstila na prebivalca.

Vse bolj se zato spodbuja ponovno uporabo tekstila, pri čemer lahko veliko prispevamo tudi sami. Prav danes (23. april) je prvi slovenski Dan v rabljenih oblačilih. »Pozivamo vas, da odprete svoje omare, pobrskate po njih ter si nadenete izmenjana, podedovana ali drugače rabljena oblačila,« spodbuja Živa Lopatič, vodja projekta Obleka naredi človeka. Najbolj učinkovit način zmanjšanja odpadkov je namreč prav podaljšanje življenjskega cikla oblačila. Ponovna uporaba oblačil hkrati rešuje več izzivov sodobne družbe – hiperprodukcijo, hiperpotrošnjo in ‘hiperodlaganje’.

Kako lahko torej pri zmanjševanju tekstilnih odpadkov enostavno pomaga vsak posameznik?

  • Kupujte kakovostnejša oblačila iz naravnih materialov, ki bodo zdržala dlje časa.
  • Oblačila, ki vam niso več všeč, a so še vedno uporabna, raje podarite naprej, odložite v zabojnike za zbiranje oblačil, prodajte preko interneta, oddajte v humanitarne namene ali izmenjajte s prijatelji, kot da jih odvržete v smeti.
  • Kupujte v »second hand« trgovinah (trgovine z oblačili iz druge roke).
  • Pred nakupom dobro premislite, ali res potrebujete nova oblačila.
  • Oblačila odnesite v center ponovne uporabe.
  • Neuporaben tekstil odnesite v zbirni center komunalnega podjetja.
  • Z malo domišljije lahko stara oblačila sami predelate v nove kose oblačil, modne dodatke, torbice, pregrinjala, pletene preproge …

NaDlani.si; Foto: Unsplash