• C Novo mesto
  • 00:50
  • Pon, 25.09.2023

Obvezna oprema v avtu

Čeprav ste morda že dolgo časa voznik, se včasih gotovo še vprašate, kaj je obvezna oprema v avtu. Nekateri, resnici na ljubo, tega sploh ne vedo, čeprav vozijo že leta in leta. A ko boste naleteli na težave v obliki prometne kontrole ali nesreče, boste veseli, da ste prebrali spodnji članek …

Obvezna oprema v avtu v Sloveniji je sestavljena iz naslednjih najnujnejših stvari: to so evro varnostni trikotnik, komplet nadomestnih žarnic, komplet prve pomoči s torbico, varnostno-odsevni telovnik in rezervno kolo. Zakon za vsako kategorijo vozil določa, kaj natančno je pri njen mišljeno kot obvezna oprema v avtu oziroma v drugih vrstah vozil. Natančno je določeno tudi, kaj mora posamezen paket vsebovati in kako dolgo lahko to opremo uporabljamo.
Še posebej bodite previdni pri kompletu prve pomoči, ki ima določen rok uporabe. Ta velja tudi, če kompleta niste niti odprli, globa za zastarel paket pa je do 125 evrov. Če ste paket že odprli, naj ne bo poškodovan in naj v njem ne manjka ničesar.

ppPoleg naštetega bi v kategorijo obvezna oprema v avtu lahko šteli še marsikaj. Pri menjavi kolesa namreč gotovo potrebujete primerno orodje in dvigalko, da si ne umažete rok, pa tudi rokavice. Ključ za menjavo kolesa je verjetno že v kompletu rezervne gume, a prav nič ne bo škodilo, če boste imeli zraven tudi majhen kompletek različnega orodja. Nikoli namreč ne veš … Za ljubitelje potovanj, ki ne marajo elektronskih naprav, bo kot obvezna oprema v avtu dobrodošla tudi avtokarta. Ne pozabite, da celo GPS kdaj laže, karta pa vas bo gotovo usmerila pravilno. Morda bi veljalo imeti v prtljažniku tudi gasilni aparat, vrv za vleko, dežnik, pozimi pa manjšo lopato in strgalo za led oziroma metlico za sneg. Ker vam je mar za okolje, imate v prtljažniku gotovo tudi kakšno vrečko za večkratno uporabo, ob vsem tem pa ne smejo manjkati niti robčki, kakšen zvezek in pisalo ter baterijska svetilka. Zakaj? Na cesti, sploh če na njej preživite veliko časa, nikoli ne moreš vedeti, kaj vse te čaka, pa naj bo to v megleni noči ali pa sredi poletne vročine.

Ker pa smo tik pred zimo, poglejmo še, kaj je obvezna zimska oprema.

Obvezna zimska oprema pri nas in v tujini

V Sloveniji mora biti obvezna zimska oprema nameščena od 15. novembra do 15. marca in takrat, kadar so na cesti zimske razmere. Obvezna zimska oprema je pri nas mišljena kot štiri zimske pnevmatike (M + S) s profilom tri milimetra ali letne pnevmatike s profilom tri milimetre ter verige. Enako velja za avtomobilski pogon 4 x 4, le da morajo biti verige le na dveh stalno vklopljenih pogonskih kolesih. Obvezna zimska oprema v Sloveniji ni obvezna na Obali.

Če se pogosto vozite po Avstriji, vedite, da so tam pravila malce drugačne. Obvezna zimska oprema velja od 1. car-winter-zima-avtonovembra do 15. aprila, profil pnevmatik pa mora biti štiri milimetre. Prav tako morate v primeru letnih gum imeti verige, vendar pa jih na kolesa namestite le, kadar je na cesti led ali zglajen sneg. Če je na cesti snežna brozga ali je cestišče delno zasneženo, verige na kolesih niso dovoljene, prav tako ni dovoljena vožnja v letnimi pnevmatikami.

Tudi v Italiji je obvezna zimska oprema na sporedu že 1. novembra, le v dolini Aoste že od 15. oktobra. Pogoji so podobni kot pri nas, torej štiri zimske pnevmatike ali letne in v opremi snežne verige. Na višje ležečih cestah so verige obvezne tudi na zimskih pnevmatikah, kadar močno sneži.

Na Hrvaškem obvezna zimska oprema velja od 15. novembra do 15. aprila – ne glede na vozne razmere oziroma vedno, kadar sneži. Tudi pri naših južnih sosedih morate imeti v avtu pozimi verige.

Zanimivo pa je, da ima pri tem zanimiva pravila Nemčija. Tam obvezna zimska oprema ni datumsko določena, ampak jo morate imeti, kadar jo zahtevajo razmere na cesti, na primer sneženje, brozga, poledica … Minimalni profil zimskih gum je le 1,6 milimetra, priporočljiv pa 4 milimetre.

Obvezna zimska oprema: niso pomembne le gume

Pozimi je treba vozilo na zaostrene razmere tudi ustrezno pripraviti. Poleg pnevmatik, zavor, krmilnega mehanizma in luči je pred hladnejšim delom leta priporočljivo pregledati tudi akumulator, okna in ogledala, hladilni sistem, metlice brisalcev, tesnila, ključavnico, olje v motorju in še kaj.

Obvezna oprema v avtu po vsem tem torej ni le naštevanje nekih pripomočkov, ki so zapisani v zakonodaji, ampak nam resnično pomaga v najrazličnejših situacijah. Namenjena je zlasti varnosti voznika in potnikom, zato si jo, če je še nimate, le priskrbite. Tako se boste vozili brez skrbi pa tudi policisti bodo z vami prijaznejši.

Pripravila: M. S.