• C Novo mesto
  • 22:19
  • Sob, 13.08.2022

Odstranjevanje madežev brez čistilnice

Zagotovo se je to že zgodilo tudi vam: uživali ste v prijetni družbi, veliki skledi špagetov s paradižnikovo omako, kozarcu rdečega vina in slastnem čokoladnem biskvitu, in na koncu večerje ste opazili, da je vsaj del hrane iz vašega krožnika končal tudi na vaših lepih belih hlačah. Kaj pa zdaj? Ne le, da morate preostanek večerje preživeti z opaznim madežem na hlačah (po možnosti ste ga vmes v prvem poskusu odstranitve še razširili in bolj razpackali!), ampak se boste z njim morali še enkrat soočiti, ko se boste vrnili domov. Kako lahko odstranite madeže rdečega vina iz oblačil? Kaj pa iz preproge? Kaj storiti z mastnimi madeži? Kaj storiti, če vas nenadoma preseneti menstruacija? V tem članku vam bom razkrili nekatere najbolj uporabne trike, ki vam bodo prišli še kako prav v večni borbi z najbolj trdovratnimi madeži hrane in pijače! Berite dalje …

Madeži se vam lahko zgodijo kadarkoli in kjerkoli

Prvi nasvet, ki si ga splača zapomniti, je, da imate v mislih, da se vam madeži lahko zgodijo kadarkoli; sodelavec vas lahko pred pomembnim srečanjem po nesreči polije s kavo ali pa vam košček posladka vam lahko konča na suknjiču. Najhuje je, če se vam to zgodi v službi, in ravno pred pomembnim sestankom. Zato je vedno dobro, da imate s seboj v torbi ali predalu nevtralno črno majico, ki lahko po hitrem postopku reši marsikatero neprijetno situacijo, če se že znajdete v njej. Saj veste, kaj pravijo: previdnost je mati modrosti.

Dobro je, če veste, s katerimi domačimi pripomočki, ki jih lahko najdete v vsaki kuhinjski omarici, lahko napadete posamezno vrsto oz. tip madeža; to vam bo pomagalo v marsikaterem položaju in morda nekega dne rešilo vašo najljubšo majico ali pa prevleko kavča.

1. Odstranjevanje madežev, nastalih zaradi politega rdečega vina

Rdeče vino je prava nočna mora, ko pride do odstranjevanja madežev, vendar je vse mogoče. Pomembno je, da reagirate hitro; z gobico, robčkom, papirnato brisačo ali vato potapkajte po madežu, da odstranite čim več polite tekočine. Pri tem morate paziti, da madeža še bolj ne razmažete: tapkajte, ne vtirajte.

Uporabite namizno sol ali sodo bikarbono, ki bo posrkala madež

Potem ko ste potapkali madež, je čas za naslednji korak; potresite po madežu nekaj materiala, ki bo posrkal madež iz tkanine. Uporabite lahko sodo bikarbono ali pa kar namizno sol. Pomembno: nikar ne vtirajte sode bikarbone ali namizne soli direktno v madež, saj ga boste s tem razmazali. Samo preprosto potresite madež in pustite pri miru nekaj minut, tako da soda bikarbona oz. namizna sol posrka vino.

Ta trik lahko uporabite tako na oblačilih kot tudi drugih, bolj trpežnih tkaninah, npr. preprogi ali zavesah.

Metoda z belim kisom 

Če je madež bolj trpežen oz. se ga niste lotili dovolj hitro, se boste morda morali bolj potruditi. Preprosta metoda, ki se je lahko vedno poslužite, je beli kis. Prekrijte madež z belim kisom in izperite z vročo vodo.

Če imate pri roki sodo bikarbono, zmešajte beli kis in sodo bikarbono v enakem razmerju in mešanico nanesite na madež. Pazite, da madeža pri tem ne razmažete. Nato previdno potapkajte madež s papirnato brisačo, tako da odstranite odvečno tekočino. Če je treba, večkrat ponovite postopek.

2. Kaj pa odstranjevanje madežev rdečega vina, ki so že posušeni?

Morda ste madež na hlačah opazili šele, ko ste prišli domov. V tem primeru ga najprej izperite z vročo vodo, ki bo olajšala postopek odstranjevanja madeža.

3. Odstranjevanje madežev, nastalih zaradi polite kave

Če je madež svež, ga najprej previdno popivnajte s papirnato brisačo oz. robčkom; tako boste odstranili čim več tekočine. Nato izperite madež pod tekočo mrzlo vodo. Če je madež večji in še vedno viden, nanj dodajte malce tekočega detergenta, s katerim navadno perete oblačila. Vtrite ga v oblačilo in pustite delovati nekaj minut. Nato izperite madež pod tekočo mrzlo vodo.

Ko boste oprali oblačilo v pralnem stroju, ga operite na najnižji možni temperaturi, saj sicer tvegate, da se bodo na njem obdržali sledovi madeža.

4. Odstranjevanje madežev krvi

Če vas je presenetila menstruacija in vam na krilu ali hlačah pustila neprijeten madež, še ni vse izgubljeno. Pomembno je, da madež izperete s hladno vodo. Če bo kri prišla v stik z visoko temperaturo, bo madež zelo težko odstraniti.

Če je krvi veliko, lahko hlače oz. krilo namočite v umivalniku, polnem vode.

Če je madež še vedno viden, lahko nanj dodate plast detergenta za pomivanje posode. Pustite, da detergent deluje kakšne pol ure in izperite z mrzlo vodo. Če je madež še vedno viden, ponovite postopek.

V primeru, da odstranjujete madež krvi z bolj nežne tkanine, npr. elegantnega spodnjega perila, in ga ne morete odstraniti samo z vodo, na madež nanesite nekaj sode bikarbone in jo nežno vtrite v tkanino. Izperite z mrzlo vodo.

Enaka metoda velja tudi za stare, že zasušene madeže krvi; najprej jih temeljito izperite s tekočo mrzlo vodo oz. namočite v mrzli vodi za pol ure; če je madež še vedno viden, si lahko pomagate tudi z detergentom za pomivanje posode ali pa sodo bikarbono.

5. Odstranjevanje mastnih madežev

Mastni madeži so še posebej težavni, saj vam voda pri njih ne bo pomagala. Pomembno je, da madeža ne razmazujete in ne vtirate globlje v tkanino, saj bo to še poslabšalo položaj. Če je madež še svež, ga najprej nežno potapkajte z robčkom, papirnato kuhinjsko brisačo ali gobico za pomivanje posode. Nato ga prekrijte s sodo bikarbono, tako kot pri odstranjevanju madežev rdečega vina.

Pri mastnih madežih je še posebej pomembno, da ste potrpežljivi in sodi bikarboni daste čas, da opravi svoje; pustite jo delovati vsaj tričetrt ure. V tem času bo z malo sreče posrkala oljni madež. Pomembno je, da nanesete dovolj sode bikarbone, sploh če je madež večji.

Če je oljni madež še vedno viden, lahko ponovite postopek.

Preden oblačilo operete v pomivalnem stroju, lahko za maksimalni učinek na madež dodate tudi detergent za pomivanje posode ali pa beli kis.

Če je madež po pranju še vedno viden, ponovite postopek, vendar nikar ne pustite, da se oblačilo posuši. Vsakič, kadar se madež zasuši, ga je nato težje odstraniti.

Veliko sreče!

A. K.

Vir fotografij: Unsplash

 

nakupovanje
odiseja planetariji