• C Novo mesto
  • 20:02
  • Sre, 12.06.2024

Olje pšeničnih kalčkov

Olje pšeničnih kalčkov ima številne blagodejne učinke, kamor sodijo pomiritev razdražene kože, preprečevanje nastanka vidnih znakov staranja, preprečevanje aken, zaščita srca, … Med drugim pa se uporablja tudi za krepitev las in lažje izgubljanje odvečnih kilogramov.

Kaj je olje pšeničnih kalčkov?

V kalčku pšeničnega zrna se skrivajo same dobre stvari. Iz njega se ob primernih pogojih namreč razvije nova rastlina, ki za svojo rast in razvoj potrebuje številne hranilne snovi. Tako najdemo v kalčku pšenice kar triindvajset različnih snovi. Omenimo naj vitamine (A, B1, B2, B6, niacin, folno kislino, D in E), različne minerale (magnezij, kalcij, železo, cink, kalij, fosfor, …), antioksidante in celo kopico nenasičenih maščobnih kislin (63 %). Vso to bogastvo pa najdemo tudi v olju, ki ga dobimo s hladnim stiskanjem.

Olje pšeničnih kalčkov se uporablja v primeru sladkorne bolezni, visokega krvnega pritiska, debelosti, izgube las, prhljaja, suhe kože, gub, prezgodnjega staranja,…

Olje pšeničnih kalčkov in njegovi blagodejni učinki

Olje pšeničnih kalčkov se uporablja v primeru sladkorne bolezni, visokega krvnega pritiska, debelosti, izgube las, prhljaja, suhe kože, gub, prezgodnjega staranja, demence, izgube spomina, aken, utrujenosti in tako naprej.

Nega las

Omenili smo že, da olje pšeničnih kalčkov vsebuje pravo bogastvo nenasičenih maščobnih kislin, med njimi naj omenimo omega-6 maščobno kislino, ki sliši na ime linolna kislina, Pri negi las se izkaže naravnost odlično. Če olje pšeničnih kalčkov vmasiramo v lasišče ali pa ga uporabimo v šamponih in drugih sredstvih za nego las, bo okrepilo lase ter jim dalo zapeljiv lesk. Preprečilo bo tudi prezgodnje odpadanje las, prhljaj in podobno.

Nega vnete in razdražene kože

Že generacije poznajo trik, da si na vneto in razdraženo kožo nanesejo olje pšeničnih kalčkov. Zaradi visoke vrednosti vitamina E bo olje kožo negovalo in pospešilo cirkulacijo krvi, s tem pa bo tudi zdravljenje kože hitrejše. Prav tako se bo zmanjšalo vnetje in razdraženost kože. Tako je olje pšeničnih kalčkov odlično orožje proti ekcemom, psoriazi in podobnim kožnim boleznim.

Čiščenje kože

Olje pšeničnih kalčkov bo na naraven način učinkovito očistilo vašo kožo vseh nečistoč. Poleg tega bo izdatno navlažilo kožo, saj zaklene vodo v globlje plasti kože, poskrbi pa tudi za odvečne maščobe, ki lahko vodijo do nastanka različnih kožnih problemov. Odlična novica je tudi ta, da to, da ne maši por.

Boljše zdravje srca

Omega  maščobne kisline, ki jih olje pšeničnih kalčkov vsebuje v izobilju, znižujejo nivo slabega holesterola v krvi in pripomorejo k boljši cirkulaciji krvi. Vse to pa znižuje krvni pritisk, zmanjša pa se tudi tveganje za nastanek različnih kardiovaskularnih bolezni, srčnih napadov, kapi in podobno.

Zaviranje staranja

Olje pšeničnih kalčkov vsebuje veliko antioksidantov, zato blagodejno vpliva tako na kožo kot tudi na preostalo telo. Z nanosom olja na kožo boste zmanjšali oksidativni stres, zradirali drobne in malo večje gubice in gube, ublažili videz brazgotin in povečali tvorbo kolagena. Olje pa lahko tudi pojeste: na tak način boste nevtralizirali proste radikale, ki poškodujejo celice ter povzročajo staranje in številne kronične bolezni.

Olje pšeničnih kalčkov ima številne blagodejne učinke, kamor sodijo pomiritev razdražene kože, preprečevanje nastanka vidnih znakov staranja, preprečevanje aken, zaščita srca, …

Preprečevanje debelosti

Uživanje olja pospeši metabolizem, s tem pa tudi kurjenje maščob. To je še kako pomembno pri ljudeh, ki želijo shujšati za kakšen kilogram ali dva.

Boljše kognitivno zdravje

Olje pšeničnih kalčkov vsebuje kombinacijo vitaminov E in A ter drugih antioksidantov, zaradi česar vpliva tudi na boljše delovanje možganov. Z nevtralizacijo prostih radikalov v živčnih povezavah izboljšuje spomin in pozornost oziroma koncentracijo, zmanjšuje pa tudi tveganje za nastanek degenerativnih živčnih bolezni.

Nadzor nad diabetesom

Olje pšeničnih kalčkov vsebuje tudi precej magnezija, ki je nujno potrebna hranilna snov, sodeluje pa tudi pri uravnavanju krvnega sladkorja v telesu. Za paciente, ki trpijo zaradi sladkorne bolezni, je nujno, da imajo pod kontrolo vrednost inzulina in sladkorja v krvi.

Večji nivo energije

Če se pogosto počutite slabotni in utrujeni, potem je olje pšeničnih kalčkov prava rešitev za vas. Maščobne kisline v olju se na lahek način hitro pretvorijo v energijo, ki jo potrebujejo mišice v telesu.Tudi povečana cirkulacija krvi pripomore k višjemu nivoju življenjske energije.

Boljše splošno zdravje

Z rednim uživanjem olja pšeničnih kalčkov boste zagotovo prispevali k dolgemu življenju, ki ga ne bodo pestile takšne in drugačne bolezni.

Pripravila: Monika M.