• C Novo mesto
  • 02:06
  • Ned, 21.04.2024

Olje šipkovih semen

Kaj imajo skupnega Gwyneth Paltrow, Victoria Beckham and model Miranda Kerr? Vse za nego kože uporabljajo olje šipkovih semen ter tako svojo kožo ohranjajo mladostno in sijočo.

Olje šipkovih semen ima tako kot kokosovo olje številne blagodejne učinke na kožo. Šipek so uporabljali že stari Egipčani ter Maji, saj so se tega še predobro zavedali. Olje pridobivajo iz semen šipka, in sicer s hladnim stiskanjem. Pohvali pa se lahko s pravim bogastvom vitaminov, antioksidantov ter esencialnih maščobnih kislin. Znano je, da to olje odpravlja starostne pege na koži, navlaži suho ter pomiri razdraženo kožo, nenazadnje pa tudi gladi drobne gubice in gube.

Olje šipkovih semen ščiti kožo, saj vsebuje vitamine E, C, D in B-karoten. Vsi omenjeni vitamini so močni antioksidanti, ki se borijo s škodljivimi prostimi radikali. Omenili smo tudi, da je olje bogato z nenasičenimi maščobnimi kislinami, med katerimi naj izpostavimo oleinsko, palmitinsko, linolno ter linolensko kislino.

Olje šipkovih semen

Blagodejno delovanje olja šipkovih semen

Zaščita pred staranjem

Olje šipkovih semen igra pomembno vlogo pri zaščiti kože pred staranjem. Vse to pa lahko pripišemo množici antioksidantov, ki jih olje vsebuje, ter njegovi sposobnosti, da prodre globoko v kožo. Vitamina C in A stimulirata proizvodnjo kolagena. Vitamin A ima zelo majhne molekule, zato lahko prodre v globje plasti kože, kjer poskrbi za dobro navlaženost celic. S tem pa ublaži videz drobnih linij in gub.

Olje šipkovih semen je tako primerno za vse, ki ne želijo uporabiti botoksa ali drugih kemikalij. Olje učinkovito pomlajuje, kar lahko pripišemo tudi vsebnosti vitamina C in likopena.

Zaščita pred starostnimi pegami

Škodljivi sončni žarki lahko poškodujejo kožo, rezultat pa so starostne pege in razbarvanja kože na obrazu. Šipkovo olje vsebuje ogromno antioksidantov, ki se borijo s škodljivimi prostimi radikali ter tako preprečujejo poškodbe celic. Vitamin A v kombinaciji z esencialnimi maščobnimi kislinami izboljšuje teksturo kože ter poskrbi za enakomerno pigmentacijo.

Preveč sončnih žarkov lahko zmanjša tudi vsebnost kolagena v koži. Tu vam na pomoč spet lahko priskoči olje šipkovih semen, saj vitamin C v olju blaži nastalo škodo. Olje blaži tudi razdraženo in pordelo kožo.

Olje šipkovih semen igra pomembno vlogo pri zaščiti kože pred staranjem.

Pomoč pri ekcemih in brazgotinah

Esencialne maščobne kisline, ki jih vsebuje olje šipkovih semen, pospešujejo regeneracijo kože. Tako blažijo videz brazgotin, ki so nastale zaradi aken, prav tako pa blagodejno vplivajo tudi na različne ekceme. Olje izboljšuje prožnost kože in tako poskrbi, da se koža učinkovito popravi. Pri tem igra pomembno vlogo tudi vitamin A, saj ima sposobnost popravljanja teksture kože.

Za močan imunski sistem

Rekli smo že, da je olje šipkovih semen eden izmed najboljših virov vitamina C. Ta vitamin pa se bori proti infekcijam in tako krepi obrambno sposobnost telesa. Vitamin C je močan antioksidant, poleg tega pa je odgovoren tudi za tvorbo kolagena v telesu, s tem pa poskrbi za zdrave kosti in mišice. Nenazadnje pa vitamin C sodeluje pri pravilni absorpciji železa, ki sodeluje pri proizvodnji rdečih krvnih celic.

Kako uporabljati olje šipkovih semen?

  • Olje šipkovih semen je zelo delikatno in se hitro pokvari, zato ga hranite v hladilniku ali pa v temnem, hladnem prostoru.
  • Najboljše je olje šipkovih semen, ki so ga dobili s hladnim stiskanjem. V primerjavi s tistim oljem, ki so ga pridobili s pomočjo toplote, vsebuje več hranilnih snovi.
  • Olje šipkovih semen je suho olje, kar pomeni, da se hitro vpije v kožo. Nanesete ga lahko direktno na kožo, pri tem pa uporabite rahle krožne gibe.
  • Olje je odlično tudi za izdelavo domačih naravnih krem in druge kozmetike.
  • Največji učinek boste dosegli, če boste olje na kožo nanesli zjutraj in zvečer. Pozor: olje ne ščiti pred škodljivimi sončnimi žarki.
  • Olje blaži posledice brazgotin, ki so nastale zaradi aken. Nikar pa ga ne nanašajte direktno na aktivne akne.

Pripravila: Monika M.