• C Novo mesto
  • 01:58
  • Tor, 21.05.2024

Pametni TV: vse kar morate vedeti

Pametni TV olajša pretakanje filmov in oddaj, novejši modeli pa nudijo glasovni nadzor in integracijo pametnega doma. Danes se skoraj vsaka televizija na trgu se imenuje pametna. Toda kaj je pametni TV in kako pametni so? Kaj ponujajo in kako se modeli med seboj razlikujejo?

Je pametni TV res boljši od navadnega televizorja? Kaj pa vprašanja zasebnosti? In kateri je najpametnejši? Za vas smo zbrali odgovore na vsa najpogostejša vprašanja o pametnih TV-jih.

Kaj je pametni TV?

Medtem ko so navadni televizorji že desetletja na trgu, ti tako imenovani »neumni televizorji« naredijo le eno stvar: sprejemajo signal iz HDTV antene, kabla ali drugega vira. To je bilo super, ko je bila na voljo le možnost za gledanje televizije, vendar danes v močno povezanem in digitalnem svetu se pričakuje nekaj pametnejšega, boljšega.

Pametni TV, podobno kot pametni telefoni in pametne domače naprave, ponujaj internetno povezljivost in podporo za številne aplikacije. To odpira svet novih možnosti za zabavo, od pretakanja videov do igranja iger, preverjanja družbenih medijev in nadzora celotne hiše, polne povezanih pripomočkov, vključno z napravami, ki delujejo z virtualnimi asistenti in Googlovimi združljivimi izdelki.

Pametni TV

Pametni TV

Vse več modelov zdaj vključuje orodja za prepoznavanje glasu, kot sta Amazonova Alexa in Google Assistant, za preklapljanje kanalov in iskanje programov. Večina pametnih TV-jev bo delovala s pametnim zvočnikom, ki ga imate, nekateri pa bodo ponudili iste funkcije, vgrajene neposredno v pametni TV.

Pametni TV-ji dobivajo tudi bolj integrirane funkcije pametnega doma. Številni televizorji so združljivi z drugimi povezanimi napravami v domu, vključno z lučmi, ključavnicami vrat in drugimi senzorji, nekateri televizorji pa celo vključujejo posebno armaturno ploščo za nadzor vseh naprav v vašem povezanem domu.

Katera podjetja izdelujejo pametne TV-je?

Praktično vsak večji proizvajalec televizorjev danes ponuja pametni TV in sledi trendom. Proračunski kompleti kitajskih proizvajalcev, kot sta TCL in Hisense, ponujajo pametne funkcije, vključno z vgrajenimi Roku storitvami. Modeli višjega cenovnega razreda pa nudijo še več dodatnih funkcij.

Delni seznam največjih proizvajalcev pametnih TV-jev vključuje Hisense, LG, Panasonic, Philips, Samsung, Sharp, Sony, TCL, Toshiba in Vizio. Medtem ko večina teh podjetij svoje pametne platforme označuje za najnovejše in najboljše, pazite na televizorje z nizkimi cenami, ki samo nejasno omenjajo zmogljivosti pametnega TV-ja. Te platforme, ki niso blagovne znamke, vas lahko razočarajo z omejenim izborom aplikacij, slabšo zmogljivostjo in skrb vzbujajočimi varnostnimi luknjami.

Kako se pametni TV poveže z internetom?

Pametni TV uporablja vaše domače omrežje za zagotavljanje pretočnega videa in storitev na televizorju, pametni TV-ji uporabljajo žični Ethernet in vgrajen Wi-Fi, da ostanejo povezani. Večina trenutnih televizorjev podpira 802.11ac Wi-Fi, vendar pazite na starejše modele, ki morda še vedno uporabljajo starejši standard 802.11n.

Ljudje z večjimi domovi bi morali pred priklopom preveriti pokritost Wi-Fi-ja. Če je usmerjevalnik Wi-Fi v drugem nadstropju in pametni TV v kleti, na primer naprava morda ne bo mogla dobro pretakati videoposnetkov.

Katere storitve ponujajo pametni TV-ji in kako se med seboj razlikujejo?

Za pametne TV-je ni standardnega operacijskega sistema ali vmesnika. Skoraj vsak proizvajalec pametnih TV-jev uporablja drugačno programsko opremo in drugačno grafično predstavitev.

Tudi razporeditev aplikacij je različna. Nekateri pametni TV-ji uporabljajo samo eno drsno vrsto ikon za prikaz možnosti; drugi uporabljajo menije na celotnem zaslonu z vrsticami možnosti, ki jih lahko izbirate.

Pametni TV

Pametni TV

Vse več proizvajalcev dodaja tudi podporo priljubljenim glasovnim asistentom, kot sta Google Home in Amazon Alexa. Novi pametni TV-ji omogočajo razumevanje širšega števila glasovnih ukazov, ponujajo globlje iskanje po vsebini in celo nadzor združljivih naprav, od termostatov in spletnih kamer do luči in ključavnic. Proizvajalci, ki letos dodajajo širšo podporo Alexa in Google Assistant, so Hisense, LG, Sony in TCL.

Niso pa vsi pametni TV sistemi enaki. Nekateri, na primer Viziova SmartCast, imajo minimalno vgrajeno podporo za aplikacije in druge pametne funkcije, namesto da bi se za prenos vsebine iz telefona ali tabličnega računalnika zanašajo na vgrajen Google Chromecast. Čeprav to še vedno ponuja veliko možnosti za pretakanje in povezane medije, pomeni, da boste potrebovali ločeno napravo za funkcije, ki so standardne na večini pametnih TV-jev.

Ali bo moj izdelovalec pametnih TV-jev programsko opremo redno posodabljal z novimi funkcijami?

Splošni odgovor je pritrdilen. Vsi večji proizvajalci televizorjev redno objavljajo posodobitve svoje programske opreme za pametne TV-je, dodajajo nove funkcije, izpopolnjujejo stare in popravljajo napake ter varnostne težave, tako kot kateri koli drugi operacijski sistem. Nekatere od teh posodobitev dodajo povsem nove funkcije, kot je razširjena podpora za formate z visokim dinamičnim (HDR), kot je Dolby Vision, ali zgolj izboljšave notranje vdelane programske opreme televizorja (pogosto se samodejno naloži pozno ponoči). Morda boste našli proizvajalce, ki posodabljajo celoten operacijski sistem – Sony je pred kratkim začel premikati vse svoje funkcije z Android TV na novo različico programske opreme Oreo 8.0, ki ponuja pomembne izboljšave v primerjavi s prejšnjo različico.

Je pa odvisno tudi od nekaterih drugih dejavnikov. Manjše blagovne TV znamke in starejši modeli morda ne bodo tako hitri pri posodobitvah kot večje družbe, kot so LG, Samsung in Sony.

Proizvajalci televizorjev večinoma dodajajo in prilagajajo aplikacije sami. Nekatera TV podjetja hitreje od drugih odpravljajo občasne napake ali delajo z razvijalci za izboljšanje aplikacij.

Ali se lahko pametni TV zruši in ugasne kot računalnik?

Preprost odgovor je pritrdilen. Ker pametni TV-ji prevzamejo več vlog, obstaja nevarnost, da se ugasnejo, resetirajo ali celo zrušijo. Tako kot so telefoni postali računalniki, jim sledijo tudi pametni TV-ji. Zdaj pričakujemo, da bo naš pametni TV potegnili vsebino iz spleta, zagnal sofisticirane aplikacije, upravljal druge povezane naprave in celo vključeval glasovno interakcijo.

Ali imajo pametni TV-ji poleg aplikacij še druge prednosti?

Pametni televizorji ponujajo tudi druge potencialne prednosti. Najnovejši kompleti so v mešanico dodali priljubljene glasovne pomočnike. Glasovno iskanje zdaj omogoča iskanje vsebine s televizije v živo in storitev pretakanja v živo ter doda iskanje za vse, od vremenskih razmer in cen delnic do iskanja najnovejših tračev slavnih. Glasovna integracija vam omogoča dostop do drugih storitev s kavča v dnevni sobi.

Te nove funkcije omogočajo tudi nadzor pametnih domačih naprav, kot so povezane luči in termostati ali nadzor nad robotskim sesalnikom. Ker se glasovni pomočniki še naprej razvijajo, lahko pričakujemo, da bodo enake izboljšave pri trenutnih pametnih TV-ji potekale tudi prek posodobitev programske opreme in strojne programske opreme.

Tudi storitev video klicev Skype je vgrajena na nekatere pametne TV-je. Številni kompleti vam na velikih zaslonih omogočajo še ogledovanje ali skupno rabo slik in videov s povezanega pametnega telefona.

Pametni TV

Pametni TV

Nov trend pri pametnih TV-jih so izjemno izboljšani vgrajeni zvočni sistemi. LG in Sony dosegata poseben napredek na tem področju, saj ponujata Dolby Atmos zvok na več modelih in upata, da bo pametni televizor kot domači stereo sistem deloval tudi pri pretoku glasbe in spletnih radijskih postaj.

Ali je bolje kupiti pametni TV  ali dobiti cenejši televizor in dodati pametni sprejemnik?

Pametni TV  stane približno 100 evrov več kot primerljiv komplet, ki mu primanjkuje pametnih storitev. Vendar ta razlika v cenah hitro izzveni in kmalu bo večina kompletov vgradila vse pametne storitve.

Razlika v ceni je lahko tudi zavajajoča, saj televizorji višjega cenovnega razreda pogosto ponujajo več kot le povezane storitve. Pametni TV-ji običajno vključujejo tudi boljšo obdelavo videov – z drugimi besedami, boljšo kakovost slike – in razširjene funkcije, kot je več vrat HDMI na zadnji strani. To pomeni, da za svoj denar dobite več kot le internetno povezavo in možnost upravljanja aplikacij.

Ali pametni TV lahko lovi lokalne kanale?

Storitve in funkcije pametnega TV-ja ne vplivajo na sposobnost televizorja. Če imate kabelsko ali satelitsko storitev, boste še naprej lovili iste kanale. Če nimate nobene od teh storitev, boste za pametne storitve še vedno potrebovali nekakšno internetno povezavo (DSL ali kabel) in nato anteno HDTV, s katero boste brezplačno prenašali lokalne oddaje.

Ali ima pametni TV boljšo sliko in zvok?

Ni nujno. Vgrajeni Wi-Fi in procesor za ogled video posnetkov ne vplivata neposredno na kakovost slike. Ker pa so proizvajalci prvotno dodali funkcije pametnega TV-ja k dražjim HDTV-jem višjega cenovnega razreda (in z boljšimi zmogljivostmi), je kakovost slike na nekaterih pametnih TV-jih boljša kot pri nizkocenovnih modelih.

Če ima pametni TV tudi najnovejše zvočne funkcije, na primer zvok Dolby Atmos in podporo HDMI ARC, bo zvok absolutno boljši

Avtor: M.V.

Vir slik: Pixabay