• C Novo mesto
  • 18:44
  • Sob, 04.12.2021

Pasme psov, ki ne puščajo dlake

Pogled na kupe dlak po stanovanju in kosmate zofe in odeje niso ravno privlačne, zato nekateri ne marajo psov v stanovanju. Drugi pa so alergični na pasjo dlako – to je pravzaprav zelo pogosto. A če spadate v eno od teh dveh skupin ljudi, to še ne pomeni, da ne morete imeti pasjega ljubljenčka. In tudi ni treba, da izbirate med pasmami s čim krajšo dlako. Obstajajo namreč pasme, ki jim dlaka ne izpada – in to tudi take z zelo dolgo dlako. To pomeni čistejši dom in blažjo alergijo (žal ne moremo trditi, da je katera pasma psov povsem hipoalergena, a manj kot je izpadajoče dlake, blažje ali celo nične so alergijske reakcije). Je pa res, da če jim dlaka ne izpada (je torej ne menjajo), to pomeni, da moramo te kužke striči in redno krtačiti, drugače bo njihov kožuh postal predolg in zlepljen v kepice sprijetih dlak, ki ne le da so grdo videti, ampak se bo pod njimi kužku tudi vnela koža (pride lahko celo do ran).
Tukaj je deset pasem, ki jim dlaka ne izpada.

TIBETANSKI TERIER
Nekdanji spremljevalci budističnih menihov in tibetanskih pastirjev so sicer zelo kosmati, a kljub temu ne izgubljajo veliko dlake. Njihova gosta, dolga, valovita dlaka potrebuje le tedensko razčesavanje (najlažje gre, če je mokra ali vlažna). Samozavestni, odločni, živahni, zelo družabni in igrivi psi so zadržani do tujcev in zato dobri čuvaji. Zaradi svoje zvestobe in navezanosti na družino so že od nekdaj priljubljeni domači ljubljenčki.

ŠNAVCER

Šnavcerji so navihani in živahni psi.

Če šnavcerju izpada dlaka, je to le zato, ker z njimi zdravstveno nekaj ni v redu – to je znak za alarm. Sicer imajo resasto in trdo dlako, ki jo je enostavno negovati, pomembno pa je tudi to, da nima vonja. Česanje je priporočljivo vsak dan, postriči pa ga je treba dvakrat na leto. So zelo inteligentni in pozorni psi, radovedni, radoživi in predani, obožujejo človeško družbo, so zaščitniški do lastnikov in zadržani do tujcev.

MALTEŽAN
Maltežani so z razlogom ena najbolj priljubljenih stanovanjskih psov – imajo čudovito dolgo belo svilnato dlako, a jim ne izpada, zato bo vaše temno pohištvo ostalo čisto. Ni ga treba striči (čeprav je s krajšo dlako nega lažja), je pa priporočljivo, da mu pristrižete dlake okoli oči ali jih spnete v čopek, da mu ne bodo silile v oči. Nujno potrebuje vsakodnevno krtačenje in pogosto kopanje. To so sicer eni najbolj prijaznih kužkov, ki se radi crkljajo v naročju, a imajo tudi veliko energije in so zelo aktivni.

ŠICU (shih tzu)
Če boste tega zvestega malega dolgodlakeža redno krtačili, bo dlaka ostajala le na krtači, ne pa tudi po stanovanju. Lahko ga strižemo ali pa tudi ne (le okoli oči je priporočljivo), priporočljivo je tedensko kopanje. Šicu je dostojanstven, živahen, pozoren, vesel, simpatičen in igriv. Rad se crklja, obožuje lastnika, je pa zelo prijazen tudi do neznancev. Je majhen in gibčen ter zelo inteligenten.

PUDELJ

Pudelj je hipoalergena pasma.

Dlaka pudlja oziroma kodra, ki jih poznamo v vseh velikostih, od miniaturnih do velikih, naj bi bila med najbolj hipoalergenskimi, a jo je treba skrbno negovati. Potrebuje veliko česanja, da se ne sprime, prav tako je treba pudlja redno striči. Veljajo za prijazne in zaupljive pse, ki se zelo močno navežejo na družino. Potrebujejo pa kar veliko aktivnosti, tako fizične kot miselne, saj so izredno intelignetni.

KITAJSKI GOLI PES
Že tako nima veliko dlake, zato je tudi izpadanje minimalno. Potrebujejo pa drugačno skrb: rado jih hitro zebe, zato pozimi ne bo odveč kakšen plašček, poleti pa jih lahko opeče sonce, zato potrebujejo zaščito tudi pred tem. So zelo potrpežljivi in neagresivni, zato so primerni za terapevtske pse. So pa hkrati tudi precej plašni in bojazljivi, zato potrebujejo malce več socializacije in potrepežljivosti.

KRATKODALKI JAZBEČAR

Nizki in dolgi kužki, nekoč spremljevalci lovcev, dlaka jim le malo izpada, zato so primerni tudi za v stanovanje. Njihova kratka dlaka ne potrebuje veliko nege, le nežno občasno krtačenje in brisanje z vlažno krpo (ne potrebujejo kopanja). Veljajo za inteligentne, ljubeznive, radovedne, vesele in zelo aktivne pse. Imajo pa močan lovski nagon in bodo stekli za vsako malo živalico in pretaknili vsako luknjo.

BOSTONSKI TERIER

Bostonski terierji so zelo učljivi psi, čeprav rahlo trmasti.

Ena od bolj priljubljenih malih pasem – tudi zato, ker ne puščajo dlake in njihov kožušček ne potrebuje veliko nege. Prikupni in zabavni kužki znajo biti sicer malce trmasti in so znani po tem, da težko dihajo (sopejo), a obožujejo svoje lastnike, uživajo v igri in so precej inteligentni in učljivi (če se tako odločijo sami).

KODRASTI BIŠON
Majhna bela vatasta kepica, ki pa ne pušča dlake po stanovanju, če ga redno krtačite. To so zelo živahni in igrivi psi, ki potrebujejo veliko pozornosti in aktivnosti. So zelo zaščitniški do svojega lastnika, do svoje družine pa so izjemno prijazni in nežni. Zelo malo lajajo. Najbolj nesrečni so, če so dlje časa sami.

AFGANISTANSKI HRT
Veliki dolgodlaki gracioznež je nekdanji lovski in izvidniški pes gorskih nomadov. Čeprav ima zelo dolgo in mehko dlako, ta skoraj ne izpada, a potrebuje veliko nege – obvezno je dnevno temeljito česanje, sicer se bo dlaka zavozlala. So čustveni in občutljivi psi, a strašno inteligentni in pogumni. Potrebujejo veliko aktivnosti, so pa zelo navezani na (enega) lastnika in so zvesti in ljubeznivi spremljevalci.

NaDlani.si; Foto: Pixabay