• 10.74C Novo mesto
  • 07:30
  • Tor, 22.10.2019

Pasti in čustvene zlorabe na poti iskanja ljubezni

Kaj je ljubezen? Vsi najprej pomislimo na prijetno čustveno stanje, ki ga občutimo ob svojem partnerju v najlepših trenutkih.

Zaljubljenost se začne s privlačnostjo. Privlačnost lahko primerjamo s travnikom pisanih dišečih cvetlic. Da pa to sliko še polepšamo, ji damo vsebino in globino, priletijo še čudoviti živobarvno pisani metuljčki, ki plahutajo s svojimi nežnimi krili tako, da jih čutimo v svojem trebuhu. Zaljubljeni do ušes! Te občutke nam je narava dala zaradi nadaljevanja vrste, da pride do razmnoževanja. Ponavadi, še preden se biološka funkcija opravi, pa počasi in vztrajno, drug za drugim, metuljčki odletijo … Vedno je tako. In kaj zdaj? Se je treba s tem sprijazniti? Iskati novo privlačnost? Začne se delo, delo na odnosu. Pa so v življenju samo lepa, prijetna obdobja? Še zdaleč ne! Življenje nas preizkuša, nam prinaša sončne in deževne dni, tudi hude nevihte in nas pogosto postavlja pred težke preizkušnje in odločitve. No, kaj je torej ljubezen? To ni zaljubljenost z metuljčki v trebuhu, ni iluzorna zgodba iz Hollywooda, niso jagode s čokolado … Ljubezen je dejanje volje, je izbira in odločitev. Ljubezen ni postavljanje pogojev, temveč je sprejemanje partnerja brez pogojev.

Ljudje smo zelo različni. Prihajamo iz družin z različnimi navadami, razvadami, vzorci, verami, vrednotami in zelo pogosto se zgodi, da so razlike prevelike in ne zmoremo odnosa uskladiti do take mere, da zveza traja. Pride do ločitve oziroma razdružitve. Težko je soditi, kaj je bolje: ohranjati slabo zvezo ali se raziti? Pogosto se zgodi slednje.
In kaj zdaj? Ostati sam? Koliko časa ostati sam? Kaj si želim? Kdo konec koncev sploh sem? Vsa ta in še mnogo drugih vprašanj se nenadoma pojavi. Biti sam ne pomeni samo več svobode, pomeni tudi več odgovornosti. Za vse, kar storimo, smo odgovorni sami. Poleg tega imamo ponavadi še razna bremena iz preteklosti.

Potreba po ljubezni je ena od temeljnih človekovih potreb. Ljubiti in biti ljubljen. Potreba po bližini, toplini in varnosti. To bi si vsi želeli, žal pa je marsikdaj tako, da so vse te dobre želje in nameni sprevržejo v žalostne, lahko tudi tragične zgodbe. Ženske veljamo za šibkejše od moških (čeprav ta trditev vse manj drži). V zgodovini so bile ženske v mnogo slabšem položaju, saj so bile v glavnem materialno odvisne od moških. Zato je bilo tudi malo ločitev, na drugi strani pa veliko več ponižnega trpljenja. Ženske so služile moškim. Iz te tradicije izhaja manjvrednostni kompleks in podrejene vloge žensk tako doma kot v službi in družbi. Marsikatera ženska to še danes zavedno ali nezavedno nosi v sebi.

Popolnoma normalno je, da si ženska, ki tako ali drugače ostane sama, želi ljubezni. Slej ko prej se začne ozirati okoli in iskati primernega partnerja, s katerim bi si želela deliti ljubezen, ki se v njej nabira. Namen je plemenit, vendar pa se mnogokrat zgodi, da kljub lepim in poštenim namenom ženska postane žrtev, se zaplete v past čustvene zlorabe.

Med nami živijo tudi moški, ki prežijo na ljubezni odprte ženske in jih zvabijo v svojo igro. Obstaja več zgodb, ki so se začele prek interneta, prek raznih portalov, ki nudijo pomoč pri iskanju partnerjev. Ljubezni odprta ženska je lahek plen. Hitro podleže lepim besedam in dejanjem, ki pa so samo laž in igra s točno določenim namenom. Največkrat je v ozadju materialna korist. Da dosežejo svoj cilj, so potencialni partnerji pripravljeni iti dobesedno prek trupel. Nimajo nobene moralne ali čustvene zavore, za njih ne obstaja spoštovanje človeka, resnico pa izkrivljajo in manipulirajo sebi v prid. Ženske ponavadi to spoznajo prepozno. Pripravljene so iti v zvezo, vse deliti in vlagati v novo skupno zvezo. Ko ugotovijo, da nekaj ni v redu, se mnogokrat zgodi, da prihaja do hudih čustvenih pritiskov, za vse so krive one, pride do zaničevanja, hudega psihičnega pa tudi fizičnega nasilja. Namen je ustrahovanje, saj strah preprečuje dejanja rešitve.

Da ne bo napačno razumljeno, v enaki vlogi žrtve se lahko znajdejo tudi moški. Predvsem je zaznati nasilje žensk nad starejšimi situiranimi moškimi.

Kako se zaščititi pred takim odnosom? Zlasti z veliko mero previdnosti, vzeti si dovolj časa, da se nekatere lastnosti pokažejo. Če pride do nasilja, je treba ukrepati takoj, ne odlašati, saj čas dela za nasilneža, nasilje pa se le stopnjuje. Ne nasedajte sladkim besedam, bolj se osredotočite na dejanja. Vztrajajte pri svoji volji in dejanja pogojujte, na primer: Če boš ti storil to pa to, bom jaz to.

Naj ne velja, kot je napisal Ivan Tavčar: »Ljubezen nam je vsem v pogubo«, raje verjemimo Einsteinu, ki je svoji hčerki v pismu med drugim napisal: »Ljubezen je moč, ker pomnoži najboljše, kar imamo, in dovoli človeštvu, da ne ugasne v svoji slepi sebičnosti. Za ljubezen živimo in umremo.«.

Ljubite s srcem in bodite srečni!

Pripravila: Mojca Lokar, samostojna svetovalka za promocijo zdravja