• C Novo mesto
  • 20:19
  • Sob, 10.04.2021

Pirhi za pisan dom

Pirhi so eden izmed osnovnih vizualnih elementov velike noči in prazničnega obdobja, v katerem se lahko poveselimo z družino ob okusnem razkošnem kosilu. Obenem predstavljajo tudi odlično priložnost, da se ob barvanju zabavamo s celo družino. Pirhi so veliko boljši, če jih pobarvamo sami: letos ne nakupite le čokoladnih jajc in zajčkov, ampak sprostite svojo kreativno žilico! Velika noč je že skoraj tu: letos bo nastopila v nedeljo, 21. aprila. Ste pripravljeni?

Od kje sploh prihaja navada barvanja jajc?

Ali veste, kje in kdaj se je začela tradicija pirhov in velikonočnih zajčkov, ki jih skrivajo pod grmi? Jajca se že od nekdaj tradicionalno povezujejo z novim rojstvom in ponovnim začetkom, značilnim za čas pomladi, v katerem se vedno odvija velika noč. Ko je v zahodnem svetu krščanstvo postalo popularna religija, se je simbolika jajca tako odlično ujela s simboliko Kristusovega vstajenja od mrtvih in ponovnega rojstva. Prva velikonočna jajca tako izvirajo še iz časov Mezopotamije; takrat so nosila krvavo rdečo barvo, v spomin na Kristusovo križanje.

Velikonočni zajček

Velikonočni zajček je kasneje dodana tradicionalna figura, izvirajoča iz nemške folklore. V samem začetku je imel danes precej nedolžni in neškodljivi zajček bolj pomembno vlogo: določal je, ali so bili otroci dovolj pridni, da si sploh zaslužijo velikonočna jajca. Tako kot Božiček prinaša darila na dan pred praznikom, s katerim je povezan, velikonočni zajček v svoji košari prenaša pisana jajca, sladkarije in včasih igrače.
Zabavno dejstvo: v Avstraliji je velikonočni zajček zamenjan z ogroženo vrsto bilby. Ideja se je rodila v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je avstralska šolarka Rose-Marie Dusting napisala zgodbico o velikonočnem bilbyju Billyju. Deklica se je kasneje kot mlada odrasla ženska odločila objaviti zgodbo, s čimer se je interes za zaščito te divje živalske vrste začel širiti med avstralskimi otroki in odraslimi ter kmalu rodil rezultate na nacionalni ravni. Bilby je tako dobil častno službo tradicionalne figure delilca jajc v Avstraliji in izpodrinil starejšega velikonočnega zajčka, ki ga še danes poznamo v Evropi in Ameriki.

Kako pobarvati svoja jajca na naraven način?

Če bi radi letos za veliko noč združili prijetno s koristnim, lahko zaposlite otroke v zabavni delavnici barvanja jajc z naravnimi materiali. Seveda so pisane barve, ki jih lahko dobimo v trgovini, zelo zabavne, vendar, zakaj ne bi letos pobrskali po domači kuhinji in se lotili barvanja jajc z naravnimi sestavinami, ki jih že imate v svoji omarici?

Pirhi s čebulo

Vsak izmed nas v svoji kuhinji verjetno pogosto uporablja čebulo. Verjetno ste že slišali, da lahko svoja velikonočna jajca pobarvate z olupki rdeče čebule, mnogi pa ne vedo, da je navadna rumena čebula prav tako primerna za to. Barvni rezultat bo seveda drugačen, vendar prav tako zanimiv: tako ali tako bo na vsakem jajcu vedno drugačen. Ta način barvanja je privlačen za otroke in odrasle vseh starosti, ker je zabaven, hiter in izjemno preprost, poleg tega pa so rezultati barvanja vedno unikatni in drugačni.

Postopek

Začnite zbirati olupke že danes! Kadarkoli pripravljate kakšno jed, za katero potrebujete čebulo, shranite olupke v posebno posodo in jo shranite na varno polico v svoji kuhinji. Pazite tudi, da boste shranili olupke rumene čebule ločeno od olupkov rdeče čebule. Če pri kuhanju uporabljate obe vrsti, boste lahko naredili tudi dve ločeni vrsti jajc. Potrebovali boste olupke vsaj desetih do dvanajstih jajc.
Ko bo prišel čas za barvanje, imate na voljo dve možnosti: odvisno, ali si želite enostavno enakomerno barvo ali pa bolj zanimiv videz, ki bo spominjal na barvast marmor.

1. način: pirhi brez vzorca

Če si želite enakomerne barve, vzemite olupke iz posode in jih postavite v vodo skupaj s surovimi jajci. Pustite, da voda vre 20 minut, toliko da se jajca skuhajo.

2. način: pirhi z abstraktnim vzorcem

Če želite na velikonočnem kosilu očarati s pirhi, ki bodo okrašeni z zanimivim unikatnim vzorcem, tesno ovijte jajca v olupke, preden jih boste postavili v vodo. Poskrbite, da olupki ne bodo padli dol z jajc: za to, da jih boste obdržali na jajcih, jih lahko pričvrstite s kuhinjskimi gumicami ali pa kar tesno ovitimi najlonkami.

3. način: jajca z vzorčki in motivi

Če želite narediti še korak naprej, lahko poskrbite tudi za to, da bodo jajca nosila različne vzorčke. Spet se ozrite po domači kuhinji: če imate v njej kakšne rastline in dišavnice z listi – zelo primerna sta npr. peteršilj in bazilika – jih lahko pritrdite na jajca, preden jih ovijete s čebulnimi olupki. Ta postopek je bolj težaven kot prejšnja dva, saj morate poskrbeti, da barva, pronicajoča iz čebulnih olupkov, ne bo prodrla v lupino jajca in ga zabarvala pod vašimi izbranimi dišavnicami. Spet si lahko pomagate s tesno ovitimi najlonkami – te bodo opravile nalogo precej bolje kot elastike, saj bodo enakomerno pritisnile rastlino na lupino na vseh mestih, medtem ko bi jo gumice stisnile le na določenih.

Dodaten nasvet: verjetno boste, preden se boste lotili tega recepta, na internetu pobrskali za različnimi rezultati takšnega barvanja. Ne skrbite, če vaša jajca ne bodo točno takšne barve ali vzorca kot so jajca na internetu. Kot pri vsakem naravnem barvanju tudi tukaj ne morete biti čisto prepričani, kakšen bo končni rezultat – in prav to dela takšno okraševanje zabavno!

Pirhi s kurkumo

Verjetno poznate nekoliko eksotično začimbo iz ingverjeve družine, kurkumo. Rastlina, ki prihaja iz Indije in jugovzhodne Azije, za svoje uspevanje zahteva precej visoke temperature in precej dežja, zato ne raste pri nas, vendar zaradi svojih blagodejnih učinkov na zdravje in odličnega okusa postaja priljubljen dodatek jedem tudi pri nas.
Za barvanje jajc s kurkumo kuhajte jajca približno 30 minut v vodi, v katero ste predhodno stresli tri jedilne žlice kurkume.

Dodaten nasvet: če boste v naslednjih tednih v svoji kuhinji uporabljali veliko čebule, da bi pridobili dovolj olupkov za barvanje jajc, med kuhanjem oz. praženjem v ponvi dodajte ščepec kurkume. Čebuli bo dodala odlično živo rumeno barvo in zanimiv okus. Vendar pazite: če je ta začimba za vas nova, pri sipanju ne imejte preveč težke roke. Za prvič bo ščepec popolnoma dovolj, naslednjič, ko vam bo okus že znan, pa lahko dodate večjo količino.
S katerimi naravnimi sestavinami še lahko barvamo pirhe?
Presenečeni boste, kaj vse se skriva v vaši kuhinji in lahko proizvede barvo. Rdeča pesa je prav tako precej priljubljena, če pa se znajdete v časovni stiski in doma nimate dovolj čebulnih olupkov oz. kurkume, lahko pirhe v skrajni sili pobarvate kar s kavo.

Pa veliko zabave pri barvanju!

A. K. 

Vir fotografij: Unsplash