• 10.79C Novo mesto
  • 01:14
  • Pon, 18.11.2019

Pnevmatik ne menjamo le zato, da se izognemo kazni

Hladnejši del leta je tu, z njim pa tudi slabše razmere na cestah. Pri tem ne gre le za sneg, ki ga pričakujemo pozimi, ampak tudi za razmere, ki se na voziščih pojavijo že v tem času.

Jeseni so dnevi že krajši, noči pa daljše. Pogosto je zjutraj, ko se peljemo v službo, še temno, zvečer pa se stemni hitreje kot poleti. Ranljivejši udeleženci v prometu so v mraku in temi težje vidni, zato je priporočljivo, da se primerno osvetlijo, dodatna previdnost pa je potrebna tudi za volanom. Jeseni se spremenijo tudi preostale razmere na cestah: megla in dež sta pogostejša, kar prinese slabšo vidljivost, ob nizkih temperaturah pa lahko presenetita tudi kakšna snežinka in poledica. Poleg vsega tega je jeseni na tleh tudi veliko listja, ki odpada z dreves. Še posebej je nevarno mokro listje, ki je spolzko in ima lahko podobne lastnosti kot poledica.

Prihaja 15. november

To so stvari, na katere je treba biti v tem času več kot pozoren, seveda pa kmalu prihaja tudi zima in z njo še bolj zaostrene razmere tudi v prometu. S 15. novembrom je treba vozila opremiti z zimsko opremo, pa naj bodo to zimske pnevmatike ali verige zanje, če so pnevmatike letne. Če tega ni, sledi kazen (40 evrov; če se z vozilom ustavite na cestišču ali drugače ovirate promet, pa 500 evrov in pet kazenskih točk), a to je konec koncev lahko še malo v primerjavi s tistim, kar vas lahko čaka zaradi neupoštevanja specifičnih posebnosti na cestah pozimi.

Ali se slovenski vozniki že pripravljajo na menjavo pnevmatik, so ugotavljali tudi s preventivno akcijo »Najprej varnost«. Med vozniki so preverjali globine profila pnevmatik, ob tem pa svetovali o zakonodaji in vremenskih pogojih v povezavi z letnimi in zimskimi pnevmatikami. Med drugim se je izkazalo, da veliko ljudi oznak pnevmatik sploh ne pozna in da marsikdo sploh ne ve, kolikšen profil pnevmatike je uzakonjen. Naj spomnimo: profil letnih gum, ki jih v zimskih razmerah uporabljamo skupaj z verigami, je tri milimetre, enako velja za zimske pnevmatike (M + S). Če greste v tujino, pa upoštevajte, da imajo nekatere države uzakonjen štirimilimetrski profil.

Kdaj menjati pnevmatike?

Zakon sicer predvideva, da do 15. novembra ali prej, v primeru zimskih razmer. Zimske razmere pomenijo zasneženo ali celo poledenelo cestišče, vendar pa letna pnevmatika svoje ključne lastnosti, ki jo delajo varno, izgubi že takrat, ko se temperatura vozišča spusti pod sedem stopinj Celzija. Material letne pnevmatike je namreč drugačen kot pri zimski, na testu pa so pokazali tudi, koliko dlje se ustavlja vozilo z letnimi pnevmatikami.

Pri hitrosti vožnje 30 kilometrov na uro z istočasnim zaviranjem je vozilo z zimskimi pnevmatikami ustavilo dva metra pred vozilom z letnimi pnevmatikami, pri hitrosti 60 kilometrov na uro pa je bila razlika skoraj pet metrov.

Menjati le dve ali vse štiri?

Proizvajalci pnevmatik seveda zagovarjajo načelo, da je treba hkrati zamenjati vse štiri pnevmatike. Te naj bodo istega proizvajalca, z globino profila vsaj štiri milimetre in stare največ štiri leta. To vozilu daje enakomerno stabilnost in omogoča hitrejše ter pravilno odzivanje in upravljanje vozila. Pnevmatiki na zadnji osi vozila naj bosta boljši, svetujejo, čeprav se marsikdo poslužuje tega, da jeseni kupi le dve pnevmatiki in ju zamenja s tistima dvema, ki sta pač bolj obrabljeni.

Namesto zaključka

Pred začetkom zaostrenih vremenskih razmer in s tem spremenjenih pogojev na cesti ne pozabite na dejstva, da je zavorni čas z letnimi pnevmatikami na snegu lahko tudi dvakrat daljši kot z zimskimi in da letna guma pri nižji temperaturi izgubi svoje ključne karakteristike, ki jo delajo varno in zanesljivo. Pnevmatike naj ob montaži ne bi bile starejše od štirih ali petih let. Razlika med zimskimi in letnimi pnevmatikami ni le v premeru, globini in načinu oprijema, temveč tudi v materialu.

In še nekaj zanimivega: največji kupci pnevmatik so moški, ženske pa so v nasprotju z njimi preudarnejše in si za primerjavo pnevmatik, kvalitete ter cen vzamejo bistveno več časa kot moški. Morda pa je zdaj le čas, dragi moški, da po zimske gume pošljete svoje boljše polovice …

Avtorica: M. S.
Foto: Pixabay