• 18.29C Novo mesto
  • 00:24
  • Tor, 18.06.2019
  • Prijava

Po koncu puste zime osvežite dom

Zaspane zime je konec, čas je za sonce, višje temperature, novo energijo in kakšno prenovo. Če večje adaptacije stanovanja ne načrtujete, lahko svoj dom v pomladnih mesecih osvežite na drugačne, preproste in cenejše načine.

Pleskanje sten

Zdaj je pravi čas za pleskanje sten. Če ne nameravati za to plačevati mojstra in če menite, da ste sami dovolj sposobni, potem ni več ovir. Potrebujete kakovostne čopiče, valjček, trakove, primerno zaščito in seveda barvo. Ustavimo se kar pri barvi, ki lahko v stanovanje prinese veliko svežine, dobre volje, a tudi turobnosti, zato se odločite za svetle, morda za kakšen poudarek na belih stenah ali pa v sobi tri stene pobarvajte z belo, četrta pa naj bo nekaj povsem drugačnega. Kakor koli se boste že odločili, izberite takŠNo, ki se je ne boste takoj naveličali, še najmanj pa boste komplicirali, če boste izbrali navadno belo – saj jo potem lahko popestrite s slikami, umetninami, svetlicami … Pred začetkom pleskanja bo treba iz prostora odmakniti vse, kar vam bi bilo v napoto, torej večje kose pohištva. Ni treba, da vse odnesete ven, pohištvo lahko po prostoru le premikate in tako pleskate steno za steno postopoma. Ne pozabite pa na zaščito: pohištvo in dodatke morate zaščititi z rjuho ali zaščitno folijo. Pred pleskanjem bo treba stene obrisati, saj se na njih nabirata pajčevina in prah, robove pa morate zaščititi s primernim lepilnim trakom, prav tako stranice pohištva, podobje vrat in oken, stikala ipd. Zaščititi morate tudi tla, in sicer s kakšnimi starimi rjuhami, folijo ali velikim kartonom. Ko se lotite pleskanja, morate najprej s čopičem prebarvati vse kote in robove ter stike med stenami, šele potem pa uporabite primerni valjček.

Če se bojite veliki sprememb, živo rdeča na steni, ki je bila deset let povsem bela, morda ni najboljša rešitev. Lahko pa preizkusite s kakšno nežno pastelno barvo, ki ne bo bodla v oči, a bo hkrati dovolj opazna, da bodo vsi opazili nekaj novega v vašem domu. Lahko izberete tudi več odtenkov enake barve ali zgolj kakšen živahnejši poudarek, skratka, izbira je povsem vaša.

Pohištvo in tkanine

Če menite, da vaš dom pleskanja ne potrebuje, ga lahko osvežite tudi na druge načine – na primer tako, da mu dodate nekaj barv in lahkotnejših materialov. Naj pomlad ne čaka le zunaj, ampak naj zadiši tudi v vašem domu! To boste dosegli tako, da boste do pozne jeseni v omare pospravili goste tkanine, volno in bombaž, ter to nadomestili z zračnejšimi in lahkotnejšimi materiali. Poslovite se od debele odeje, ki vas ob večerih greje na kavču, in jo nadomestite s tanjšo, okrasne blazine pa odenite v sveže, svetle in cvetlične vzorce. Seveda ne smete pozabiti, da vas ob jutrih in večerih lahko še vedno zebe, a povsem drugačne volje boste, če bo tudi v notranjih prostorih videti, da se narava prebuja. Prednost dajte pastelnim odtenkom zelene, rumene, svetlo rjave, oranžne. To lahko uporabite tako pri zavesah kot blazinah, prtičkih, pregrinjalih, brisačah in preprogah, skratka, možnosti je res veliko. In zadihajte! Odkrite okna, v sobe spustite sončne žarke in prijeten vetrič, vse dobro prezračite (čas je, da spet temeljito očistite tudi okna), pokažite, da sprejemate naravne cikle tudi v svoj dom.

Dodatki

Kaj je lepšega kot šopek pomladanskega cvetja na mizi? Ja, že z eno samo potezo lahko spremenite veliko – naj podrobnosti v prostorih kažejo, da se letni čas menja. Pomladni dom naj bo svetel, zračen, prosojen, kar velja tudi za dekorativne predmete, ki jih morda radi postavljate na ogled tudi drugim. Na okenske police postavite pomladanske lončnice, trajnicam pa lahko zamenjate zgolj lončke. Cvetje je tisto, ki kar kliče k veselju, zato naberite prve pomladanske rože in jih postavite v vodo, omislite si kakšno sliko s cvetjem ali pa uokvirite fotografije, ki so nastale med lanskim izletom ali piknikom. Tako boste lažje dočakali poletne počitnice in se pogosteje spominjali čudovitih dogodkov. Če ne drugega, pa lahko spominke in okrasne predmete zgolj nekoliko prestavite, kakšnega umaknete in kakšnega dodate – pomembno je, da nekaj spremenite in da v svoj dom ter srce spustite čudovito naravo, ki se prebuja.

Pripravila: M. S. Foto: Pixabay